Gelijkspel tegen SCHC bewijst dat A’dam niet mag worden vergeten

Een doelpunt van Michelle Fillet vier minuten voor tijd leidde voor Amsterdam tot een 1-1 gelijkspel tegen het nog ongeslagen SCHC. Daaruit bleek maar weer dat Amsterdam als kandidaat voor de landstitel nog zeker niet mag worden afgeschreven, in een seizoen waarin veel draait om de rivaliteit tussen Den Bosch en SCHC.

Aanvaller Michelle Fillet van Amsterdam stak in de 56ste minuut haar arm in de lucht. Knap zette zij haar stick tegen een voorzet vanaf de rechterflank, waarna de bal achter keepster Alexandra Heerbaart in het doel belandde. Het was de bevrijdende treffer voor Amsterdam, nadat Mette Winter van SCHC daarvoor de 0-1 voor haar rekening had genomen.

Amsterdam en SCHC waren zondagmiddag op veel vlakken aan elkaar gewaagd. De meeste strafcorners waren voor Stichtsche. De grootste veldkansen voor Amsterdam, al was SCHC in de tweede helft via Laurien Leurink en Maud van den Heuvel ook dichtbij een doelpunt. Een goal van Fiona Morgenstern van Amsterdam werd voor rust afgekeurd. Over het algemeen was SCHC wel de beste ploeg, maar met iets meer geluk had het kwartje ook de kant van Amsterdam op kunnen vallen.

Mette Winter heeft de 0-1 gescoord. Foto: Bart Scheulderman

Ongemerkt is Amsterdam dit seizoen in de rol gekropen van underdog. De ploegen waarover het meest wordt gesproken als het gaat om de strijd om de landstitel, zijn al wekenlang SCHC en Den Bosch. Den Bosch liet zich twee weken geleden, ondanks het verlies van Lidewij Welten, Margot van Geffen en Marloes Keetels, gelden met het winnen van de Euro Hockey League. SCHC had voorheen moeite met het spelen van grote wedstrijden, maar won afgelopen donderdag knap de Gold Cup en werd door de ongeslagen status in de competitie al snel gebombardeerd tot favoriet voor de landstitel. En Amsterdam? Die ploeg bivakkeerde rustig in de schaduw van de twee concurrenten, ongetwijfeld gniffelend om de druk die Den Bosch en SCHC door de buitenwereld werd opgelegd.

Vreemd is het aan de ene kant niet dat Amsterdam soms wordt vergeten. Niet alleen liep de ploeg van coach Robert Tigges al vroeg in het seizoen een achterstand op ten opzichte van Stichtsche. Ook ontbrak Amsterdam in de spotlights van de Euro Hockey League. Als klap op vuurpijl werd Amsterdam al in de kwartfinales van de Gold Cup uitgeschakeld, door Den Bosch. Daardoor waren het afgelopen donderdag opnieuw SCHC en Den Bosch die alle aandacht naar zich toetrokken. Wat in de beeldvorming ook niet meehielp, was de affaire rondom coach Tigges kort voor het begin van dit seizoen. Hij zette zichzelf buitenspel om de ploeg ruimte te geven en keerde binnen twee weken terug langs de lijn. Alle plooien waren gladgestreken, maar een valse start van het seizoen was het natuurlijk wel.

Dat neemt niet weg dat Amsterdam genoeg kwaliteiten in huis heeft om een serieuze gooi te doen naar de landstitel. Met hockeysters als Marijn Veen, Felice Albers, Freeke Moes, Michelle Fillet en Fay van der Elst beschikt Amsterdam op papier over opvallend veel speelsters die een doelpunt kunnen maken. Felice Albers is met negen assists de meest succesvolle voorbereider van alle speelsters in dit hoofdklasseseizoen. Ploeggenote Marijn Veen volgt met acht assists. In potentie is elke aanval van Amsterdam dodelijk.

Ook het gebrek aan een dodelijke strafcorner, zoals Den Bosch en SCHC die met Frédérique Matla en Yibbi Jansen wél hebben, heeft Amsterdam goed opgevangen. De ploeg blinkt dit seizoen uit in varianten. En anders zijn het wel de sleeppush van Michelle Fillet of de flats van Sabine Plönissen waaruit Amsterdam kan scoren.

Een scrimmage voor de goal van SCHC-keepster Alexandra Heertbaart. Foto: Bart Scheulderman

Dat Amsterdam er zondag na de 0-1 van Mette Winter in slaagde om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen, zegt ook veel over de veerkracht van de ploeg. Door het gelijkspel bedraagt het gat met SCHC, met nog drie competitiewedstrijden op het programma, nog altijd vijf punten. Zodoende zal Amsterdam de competitie waarschijnlijk afsluiten als nummer twee of nummer drie en daardoor in de halve finale van de play-offs Den Bosch als tegenstander treffen. Dat is nu al een affiche om reikhalzend naar uit te kijken.

 


2 Reacties

  1. robvisser

    Amsterdam mocht denk ik niet klagen met dit gelijke spel, want SCHC was overall toch de wat betere ploeg. Ze weten elkaar gemakkelijker te vinden en Xan de Waard als katalysator van het team is pure wereldklasse. Yibbi stond qua strafcorners niet echt op scherp vandaag, al speelde ze niet slecht. Niets ten nadele van Fortuin en Winter, want ze speelden goed vandaag, maar met Ginella Zerbo en Pien Dicke heb je net wat meer aanvallende opties, al is het even afwachten hoe snel ze na de blessures weer in vorm komen.

  2. lynnBosman

    Dat de Waard niet eens geselecteerd werd voor FIH beste speelster van het jaar is bijna crimineel te noemen. Al 2 jaar de allerbeste als je het mij vraagt.


Wat vind jij? Praat mee...