HDM poetst humeur eindelijk op met 2-1 winst op Bloemendaal

In een cruciale wedstrijd heeft HDM zondagmiddag eindelijk de negatieve reeks van zes nederlagen op rij weten af te sluiten. De 2-1 overwinning op concurrent Bloemendaal poetste het humeur van de thuisploeg weer op, maar uit de zorgen zijn de vrouwen van Ivar Knötschke nog lang niet.

Twee minuten voor tijd klapte Knötschke vanuit de dug-out voor de zoveelste keer in zijn handen, om zijn ploeg maar weer eens aan te zwengelen. Puntenverlies mocht HDM absoluut niet oplopen. De angst voor de gelijkmaker was groot, ondanks dat Bloemendaal de laatste minuten van de wedstrijd niet meer dichtbij een doelpunt was. Maar één cruciale fout zou de ploeg uit Den Haag dieper en dieper in de problemen brengen.

Het blijft gek om de ploeg die de afgelopen seizoenen de Hoofdklasse verraste door zich twee keer op rij te plaatsen voor de play-offs, dit seizoen zo te zien worstelen. De nederlaag vorige week tegen landskampioen Den Bosch was de zevende verliespartij in de laatste acht wedstrijden. Probeerde de ploeg de afgelopen weken na al die nederlagen de druk voor zichzelf nog zo klein mogelijk te houden, deze keer konden ze er echt niet omheen: de confrontatie met Bloemendaal was een sleutelwedstrijd om niet nog verder weg in het moeras te zakken. Door de winst van Tilburg zaterdagavond dreigde voor HDM bij een verlies zelfs de tiende plek op de ranglijst, die aan het eind van het seizoen deelname aan de play-outs betekenen. Een situatie die in de afgelopen twee topjaren lichtjaren ver weg leek.

Jip Dicke juicht na de 2-1 van Nora Bruinsma tegen Bloemendaal. Foto: Willem Vernes

De 2-1 van Nora Bruinsma

Dat het uiteindelijk toch een mooie middag werd voor HDM, was deze wedstrijd verre van een absoluut gegeven. Na de vroege 1-0 van Mira van den Berg van HDM, die na twaalf minuten een pass van Stephanie Kershaw bij de eerste paal binnentipte, pushte Demi Hilterman van Bloemendaal een strafcorner op de lat. Vervolgens schoot Sterre Bregman uit de rebound raak, waardoor het direct alweer 1-1 stond.

Ook toen Nora Bruinsma van HDM na achttien minuten hockeyen de bal uit een scrimmage binnenschoof (2-1), verschafte de thuisploeg dat weinig lucht, want Bloemendaal haalde corner op corner. Die werden wel knap gestopt door keepster Julia Remmerswaal, waardoor HDM met een voorsprong de rust in ging. Doordat HDM vervolgens in derde kwart iets beter was, maar geen serieuze kansen creëerde, bleef het gevaar van een kostbare gelijkmaker van Bloemendaal constant op de loer liggen.

Sterre Bregman heeft uit een strafcorner van Demi Hilterman de 1-1 gescoord. Foto: Willem Vernes

HDM, Bloemendaal en Tilburg delen nu de achtste plaats

Slordig balverlies, onderschepte passes, mislukte scoops vanuit de verdedigingslinie: het koord waarop HDM balanceerde, bleef dun. Maar Bloemendaal slaagde er niet in om de tegenstander de pijn te doen. Met nog acht minuten op de klok kregen de Mussen de bal vanaf de achterlijn voor, maar er stond niemand opgesteld om hem bij de tweede paal binnen te tippen. Feitelijk was dat het enige gevaar dat Bloemendaal de hele tweede helft stichtte, ondanks de onrustige laatste minuten van de wedstrijd, waarin ook best de 2-2 nog had kunnen vallen.

De winst op Bloemendaal zorgt er ongetwijfeld voor dat het vertrouwen van HDM weer een oppepper krijgt, maar uit de zorgen is de ploeg nog lang niet. HDM deelt de achtste plaats nu met Bloemendaal en Tilburg, die allemaal zeventien punten hebben. Met nog slechts vijf wedstrijden op het programma kan in feite iedere nederlaag alsnog een nieuwe crisis inluiden.