HGC pakt in dying seconds punt tegen concurrent Pinoké

HGC heeft zondag op het nippertje een punt gepakt tegen Pinoké. De formatie uit Wassenaar pushte in het Amsterdamse Bos in de slotminuut een corner binnen, waardoor ze met 1-1 gelijkspeelde. Topscorer Lola Riera zette haar handtekening onder de goal, die weleens van groot belang kan zijn in de jacht op de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Dames.

De teller stond al op nul op het scorebord toen Riera mocht pushen. Haar zesde corner van de middag, in een middag waarop het eigenlijk helemaal niet liep. Pinoké-goalie Kiki Gunneman keepte een prima wedstrijd en de sleep van de Spaanse bleek niet zo dodelijk als we inmiddels gewend zijn.

Tot die zestigste minuut. Aangeef goed. Stop goed. Sleep strak. Het geluid van de plank en gejuich. Opluchting na een zware strijd, die bijna verloren ging. En ook voorkomt dat Pinoké verder bij HGC uitloopt richting de play-offs. Voor die positie die een soort heilige graal is geworden voor teams net onder de vaste top 3: plek vier.

De plek achter De Grote Drie

Over SCHC, Amsterdam en Den Bosch bestaat geen twijfel. Als er geen wonderen gebeuren, staan zij alle drie in mei voor het twaalfde seizoen (!) op rij in de play-offs. Sinds Laren rond 2017 wegviel, is de vierde plek achter De Grote Drie in het vrouwenhockey vacant. Oranje-Rood kwam een paar keer als vierde bovendrijven en de laatste twee seizoenen was HDM de beste subtopper.

Oranje-Rood is inmiddels actief (weer met succes overigens) op het tweede niveau. HDM beleeft een zwaar jaar en kijkt tegen de onderkant van de Tulp Hoofdklasse aan. Er is daardoor een nieuwe strijd ontstaan om die vierde plek, met Hurley, Pinoké en HGC als voornaamste kandidaten. Voorafgaand aan deze zondag was het verschil tussen nummer vier Hurley en HGC – zesde – maar drie punten. De belangen waren dus groot in het Amsterdamse Bos.

Dat was op het veld meteen te merken. In positieve zin, welteverstaan. Wie op deze herfstachtige zondag te lang op z’n cappuccino stond te wachten bij de bar, had een probleem. Binnen vijf minuten kregen beide teams een corner en kwam Pinoké-spits Maxime Kerstholt net tekort om een voorzet van Maria Steensma binnen te tippen. Het spel golfde op en neer en het was een klein wonder dat er na het eerste kwart – inmiddels twee corners later – nog niet gescoord was.

Kiki Kunneman komt als winnaar uit de strijd. Foto: Koen Suyk

De keerzijde

Dat hoge tempo had ook z’n keerzijde, zo bleek in kwart twee. Het spel werd wat rommeliger en dat kwam het aantal grote kansen ook niet ten goede. Pinoké sprong wel heel slordig om met z’n derde corner van de wedstrijd en aan de overkant flatste Eva Drummond – inderdaad, voorheen De Goede – in kansrijke positie op de legguards van Kiki Gunneman.

Hoewel Pinoké vlak na rust opnieuw twee corners kreeg, was HGC de betere ploeg in het derde kwart. De formatie van coach Suzan Veen-Van der Wielen had ook alle mogelijkheden om die overmacht uit te drukken op het scorebord, maar precies daar zat vandaag het probleem. In de afronding. De corners van specialist Riera liepen niet, Amy van den Bosch maaide met haar backhand vol over de bal en Sophie Schlatmann miste vlak voor het einde van Q3 oog in oog met Gunneman.

Maxime Kerstholt wordt bejubeld na de 1-0 voor Pinoké. Foto: Koen Suyk

Het leken aanvankelijk dure missers. Want vlak na de start van het laatste kwartier dook Kerstholt op voor het doel van HGC. De spits, die in de eerste competitiehelft veel duels miste door een knieblessure, controleerde de bal fraai en prikte de openingstreffer tegen de touwen: 1-0. Uiteraard was het voor HGC een startsein op nog nadrukkelijker de aanval te zoeken, zeker nadat Pinoké-verdediger Milou Jaeger acht minuten voor tijd een gele kaart (en vijf minuten straf) kreeg.

De thuisploeg leek ongeschonden die slotfase door te komen. Totdat de sleep van Riera in het doel plofte. Pinoké had geweldige zaken kunnen doen, maar morst nu (na het 1-1 gelijkspel tegen Klein Zwitserland vorige week) voor de tweede keer op rij punten. Het gewenste tikkie aan HGC werd dus net niet uitgedeeld, waardoor het puntje een beetje zal aanvoelen als een nederlaag.