Joy Haarman: ‘Dit mogen we niet meer uit handen geven’

Aanvaller Joy Haarman liet Rotterdam exploderen, door in de laatste minuut van de play-outwedstrijd tegen Push de 2-0 te maken. Hét doelpunt waardoor Rotterdam volgend seizoen al met één been in de Hoofdklasse staat. ‘Dit mogen we niet meer uit handen geven.’

Plotseling zwengelde het geluid van het Rotterdamse publiek aan. Er was nog minder dan een minuut te spelen. Alle ogen van het publiek richtten zich nu op Haarman. Helemaal vrij in de cirkel van Push nam zij de bal aan, na een knappe en lange pass van Amber van den Dijssel helemaal van eigen helft.

Dit was voor Rotterdam hét moment om Push pijn te doen. ‘Ik voelde de druk. Dit was een belangrijk moment. We wilden heel graag de 2-0 maken’, blikte Haarman na afloop van de wedstrijd terug. Koelbloedig schoof ze de bal langs de keepster van Push. De ontlading bij de speelsters van Rotterdam was groot. ‘We waren ontzettend blij. Met 1-0 namen we geen genoegen’, vertelde Haarman, die in de Tulp Hoofdklasse ook voor Amsterdam en Bloemendaal heeft gespeeld. Vorig seizoen hockeyde zij in Amerika. Nu maakte zij in haar eerste seizoen voor Rotterdam deze belangrijke goal.

Een lach op het gezicht bij Joy Haarman, die vlak voor tijd de 2-0 maakte. Foto: Willem Vernes

Twee doelpunten van Rotterdam na een matige eerste helft

Ondanks de 2-0 winst begon Rotterdam deze wedstrijd matig. Push was voor rust twee keer dichtbij de 0-1. Vroeg in het derde kwart brak Brechtje van Santbrink voor Rotterdam de ban. Uit de draai schoot zij knap raak. Een mooi doelpunt, waarna het leek alsof er een last van Rotterdam af viel. Een gele kaart voor Push-speelster Freke van Tilburg hielp de thuisploeg vervolgens nog wat meer in het zadel. Een Rotterdams doelpunt uit een corner dat werd afgekeurd, was de voorbode op de 2-0.

‘In de tweede seizoenshelft speelden we hartstikke goed. Toen pakten we best veel punten, ook tegen betere tegenstanders. Daar haalden wij veel kracht uit. We hadden echt vertrouwen voor deze wedstrijd. Maar voor rust kwamen we niet in ons eigen spel. We zaten er niet lekker in. We hadden ook wat last van de spanning’, blikte Haarman terug op de eerste helft. Daarin liet Push het na om de thuisploeg pijn te doen.

‘In de rust zeiden we tegen elkaar dat we niet in paniek moesten raken. Dat er nog niets aan de hand was. Tactisch hebben we de boel toen omgezet. We gingen Push meer onder druk zetten. Dat werkte beter. Bij de 0-1 viel er een last van onze schouders. Vanaf dat moment was de spanning eraf. Uiteindelijk voelden we dat ook de 0-2 ging vallen. Ik ben blij dat dat uiteindelijk ook gebeurde. Al met al was het voor ons een prima overwinning.’

Brechtje van Santbrink heeft de 1-0 gemaakt, waarna ze wordt geknuffeld door haar zus Emma van Santbrink. Foto: Willem Vernes

‘De tweede helft biedt vertrouwen voor morgen’

Haarman verliet na de wedstrijd het veld, waar ze direct werd gefeliciteerd door voormalig Rotterdam-voorzitter Diederik Chevalier. Maar coach Brian Vervoort dirigeerde al zijn speelsters terug het veld op. Het was tijd voor een cooling down. Rotterdam was vervolgens minutenlang aan het rekken, met het oog op morgen. Push deed geen cooling down. Hun speelsters waren al op weg naar de kleedkamer. Het was een opvallend verschil in aanpak tussen de hoofdklasser en de promotieklasser.

‘Misschien was dat toch een stukje verschil in professionaliteit’, glimlachte Haarman. ‘Direct na de wedstrijd begint ons herstel. Morgen spelen we de return al. Daarom is het goed dat Brian ons riep om nog even te gaan rekken. Meestal doen we de cooling down individueel. Maar nu bleven we bij elkaar en deden we dat echt als team. We beseffen ons dat we pas halverwege zijn.’

Door de 2-0 winst heeft Haarman een goed gevoel over de return van zondag: ‘Wij gaan met een positief gevoel naar Push toe. De tweede helft biedt vertrouwen voor de wedstrijd morgen. Als we spelen zoals vandaag in de tweede helft, dan komt het goed. Dit mogen we niet meer uit handen geven. Wij zijn ook fitter dan Push. Dus ik heb er alle vertrouwen in.’