KZ verliest van R’dam en degradeert uit Hoofdklasse

Klein Zwitserland is zondagmiddag door een 4-3 nederlaag op bezoek bij Rotterdam gedegradeerd uit de Tulp Hoofdklasse. Na een zwakke eerste helft weigerde de ploeg van Razwan Ahmed na rust de witte vlag te hijsen, maar na een 4-1 achterstand vielen de 4-2 in de 55ste minuut en de 4-3 in de 60ste minuut te laat.

Slechts een paar minuten lang wist Klein Zwitserland vroeg in de wedstrijd een vuist te maken, voordat Rotterdam de controle volledig overnam. Alleen in de eerste twintig minuten al haalde Rotterdam vijf strafcorners, tegenover nul van Klein Zwitserland.

Annebregt Rietveld is de specialist van Rotterdam, die dit seizoen al tien keer scoorde. Coach Brian Vervoort nam een risico door haar halverwege het eerste kwart naar de kant te halen. Bij zowel de eerste als de tweede corner van Rotterdam stond zij niet binnen de lijnen. De derde keer was het Rietveld wél die een sleeppush op het doel van Klein Zwitserland afvuurde, maar die werd knap gered door keepster Anna-Louise Nijdam.  De vierde en de vijfde corner van Rotterdam, die óók door Rietveld werden genomen, werden allebei door Klein Zwitserland uitgelopen.

Het verdriet bij Klein Zwitserland is groot. Foto: Willem Vernes

Rotterdam op voorsprong via Rietveld

Waar Rotterdam zichzelf in die fase tekort deed, ontsnapte het vervolgens twee keer aan een achterstand. Meike Tjaberinga van Klein Zwitserland kreeg na het uitspelen van verdediger Lotte de Heer een schietkans, maar schoot met haar backhand naast. Tjaberinga miste een paar minuten later opnieuw met haar backhand een enorme kans op de 0-1. Daarna was het Rotterdam dat weer de touwtjes in handen nam en de zesde corner van de wedstrijd haalde.

Deze keer ging de sleeppush van Rietveld er wel in. Het was een verdiende voorsprong voor Rotterdam. De sleeppush van Rietveld was halfhoog en door het midden. Haar rechterarm ging na het maken van haar elfde doelpunt van dit seizoen blij de lucht in. De spits van Rotterdam was even later ook nog dichtbij de 2-0. Maar voordat zij een voorzet van Amber van den Dijssel kon binnentippen, voorkwam keepster Nijdam met een geweldige ingreep dat de schade voor Klein Zwitserland nog groter werd. Na een heerlijke duik veegde zij de bal voor de voeten van Rietveld weg.

Annebregt Rietveld heeft de 1-0 gemaakt. Foto: Willem Vernes

De zes goals na rust maakten van Rotterdam-KZ een spannend duel

Die redding zorgde ervoor dat Klein Zwitserland bleef geloven in een overwinning. Het KZ dat uit de kleedkamer kwam was duidelijk een ander KZ voor rust. Het haalde in het derde kwart hun eerste corner van de wedstrijd. Doordat vaste cornernemer en Nieuw-Zeelands international Kaitlin Cotter vanwege Pro League-verplichtingen ontbrak, moest de uitploeg voor een andere oplossing kiezen. Bernice van Aken gaf de bal een harde klap, maar stuitte op de verdediging van Rotterdam, die het doel schoon hield.

Rebecca Huijgens schoot Rotterdam vroeg in het vierde kwart op een 2-0 voorsprong. Het was een prachtig doelpunt. Ter hoogte van de hoekvlag kwam zij in balbezit. Vervolgens trok zij over de achterlijn naar binnen en passeerde zij vier speelsters van Klein Zwitserland. Met een raak schot leek zij de wedstrijd te beslissen, maar snel pakten de speelsters van Klein Zwitserland de bal en sprintten zij terug naar de middenlijn.

Na een goede actie van Kaitlin Nobbs scoorde Hannah Boss van dichtbij de 2-1, waardoor Klein Zwitserland mocht blijven dromen. Dat doelpunt was juist de aanzet voor Rotterdam om een tandje bij te schakelen. Het was Amber van den Dijssel die met een tip-in na een afleg van Lotte de Heer een strafcorner verzilverde: 3-1. Rietveld tikte snel daarna in een leeg doel de 4-1 binnen, nadat Klein Zwitserland met een extra veldspeelster alles of niets was gaan spelen. Dat Tjaberinga een paar minuten voor tijd de 4-2 nog binnentipte, bracht de spanning weer terug. De 4-3 van Kirsen Ender één minuut voor tijd kwam te laat en kon niet verhinderen dat Klein Zwitserland degradeerde uit de Hoofdklasse.