Titelstrijd nog volledig open na amusant gelijkspel in Wagener

Topclubs Amsterdam en SCHC hebben zaterdag in het Wagener Stadion de eerste wedstrijd van de NK-finale gelijkgespeeld met 2-2. Daardoor ligt de strijd om de landstitel nog altijd volledig open. Maandag volgt de beslissingswedstrijd in Bilthoven.

Het was Amsterdam dat na tien minuten hockeyen op voorsprong kwam via een tip-in van aanvaller Fiona Morgenstern. Mette Winter zette Stichtsche nog voor rust na een pass van Xan de Waard op gelijke hoogte. In het derde kwart was het opnieuw Morgenstern die met een tip-in scoorde. Vervolgens leek Amsterdam met een 2-1 overwinning aan de haal te gaan. Maar toen Stichtsche drie minuten voor tijd haar vierde strafcorner van de wedstrijd versierde, was het fenomeen Yibbi Jansen die de 2-2 dwars door de benen van keepster Anne Veenendaal binnen pushte.

Op voorhand was Amsterdam-SCHC al een historisch affiche. Topclub Den Bosch, vorige week op het tandvlees uitgeschakeld door Amsterdam, ontbreekt voor het eerst sinds 25 jaar in de NK-finale. Amsterdam en SCHC troffen elkaar zes keer eerder in de play-offs, maar voor het eerst gebeurde dat nu dus in de eindstrijd.

International Maria Verschoor van Amsterdam had vooraf opgeroepen om massaal naar het Wagener Stadion te komen. Zo’n 2500 supporters gaven daaraan gehoor. Het was één van de best bezochte vrouwenfinales van de afgelopen seizoenen in het Wagener Stadion. Ook de sfeer zat er goed in. De Amsterdamse volkszanger Bart Keizers zweepte het publiek voor aanvang van de wedstrijd op, op een manier zoals alleen Amsterdamse volkszangers dat kunnen. Elke keer als er werd gescoord, klonk er een orkaan van geluid door het Wagener Stadion.

Aanvaller Fiona Morgenstern heeft de 2-1 raak getipt. Foto: Willem Vernes

Morgenstern laat thuispubliek ontploffen

Direct vanaf de afslag was Amsterdam-SCHC een mooie wedstrijd om naar te kijken. Tegendoelpunten komen in het nieuwe format van de play-offs om de landstitel dubbel zo hard aan, maar vanaf de eerste minuut was aanvallen belangrijker dan verdedigen. Doelpunten proberen te maken, zit nu eenmaal in het DNA van beide finalisten, al zag je zowel bij Amsterdam als bij SCHC ook fouten worden gemaakt die normaal gesproken niet worden gemaakt. Een teken dat er spanning op stond.

Na vroege kansen aan beide kanten, voor Marijn Veen en Xan de Waard, was het Amsterdam dat het best uit de startblokken schoot, in de jacht op de 21ste landstitel in de clubgeschiedenis. Het was Wereldspeelster van het Jaar Felice Albers die het na tien minuten hockeyen op haar heupen kreeg en aan de basis stond van de 1-0. Na een één-twee op de linkerflank sneed zij op volle snelheid naar binnen en bereikte zij met een heerlijke pass de opgestoomde verdediger Hester van der Veld. Zij vond aanvaller Fiona Morgernstern, die haar stick op de grond had gelegd en voor mandekker Lisa Post opdook om de 1-0 binnen te tippen. Het thuispubliek ontplofte.

De thuisploeg had het momentum in het eerste kwart, maar SCHC wist in het tweede kwart de Amsterdamse storm tot bedaren te brengen en zelf de touwtjes in handen te nemen. Dat leidde tot de 1-1. Prachtig was de scoop waarmee Yibbi Jansen teamgenoot Xan de Waard bereikte. De aanvoerder nam de bal aan uit de lucht en bediende aanvaller Mette Winter. Zij stond helemaal vrij bij de tweede paal. Voor Winter was het vervolgens een koud kunstje om de bal onder keepster Anne Veenendaal te schuiven. Haar zevende officiële doelpunt dit seizoen.

Yibbi Jansen sleept drie minuten voor tijd de 2-2 binnen. Foto: Willem Vernes

Wéér Morgenstern

Stichtsche hield voor rust het heft in handen, maar dat leidde niet tot serieuze kansen. Amsterdam begon SCHC na rust op eigen helft te omsingelen, met een kans voor Maria Verschoor, die over schoot. Stichtsche versierde wel hun eerste strafcorner van de wedstrijd. Specialist Yibbi Jansen stond niet binnen de lijnen, waardoor de bal op Renée van Laarhoven werd gespeeld. Haar flats was niet hard genoeg en werd uit de hoek getikt door lijnstop Fay van der Elst, waardoor het 1-1 bleef.

Vervolgens was het aanvaller Morgenstern die weer een masterclass positie kiezen gaf. Teamgenoot Freeke Moes wist haar met een splijtende pass te vinden, dwars door het hart van de verdediging van Stichtsche heen. Morgenstern stond helemaal vrij. Zonder de bal goed te raken tipte ze hem langs keepster Alexandra Heerbaart, die zich op de bal verkeek. Amsterdam stond op een 2-1 voorsprong.

Fiona Morgenstern heeft Amsterdam op voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

Cornervrees wordt bewaarheid

Stichtsche opende het laatste kwart de jacht op de gelijkmaker. De ploeg van coach Lucas Judge creëerde kansen voor Pien Dicke en Trijntje Beljaars. De eerste strafcorner die Yibbi Jansen deze wedstrijd mocht pushen, werd knap uitgelopen. Toen SCHC zes minuten voor tijd opnieuw een corner haalde, stond Jansen niet binnen de lijnen. De variant waarvoor Stichtsche koos, werd door Amsterdam doorzien.

De tijd tikte richting een overwinning van Amsterdam. Maar toen de bal bewust door Ilse Kappelle over de eigen achterlijn werd geslagen, voelde iedereen bij Amsterdam de bui al hangen. Stichtsche versierde een corner en nu stond Jansen wel binnen de lijnen. Waar iedereen bij Amsterdam voor vreesde, gebeurde ook. Steenhard pushte Jansen de bal binnen, door de benen van keepster Anne Veenendaal. Amsterdam stapte nog naar de videoscheidsrechter, maar kreeg ongelijk.

Twee minuten voor tijd haalde Amsterdam nog een corner, maar die beslissing werd door de videoscheidsrechter wél teruggedraaid. Daardoor eindigde de wedstrijd in 2-2. Maandag volgt in Bilthoven de beslissingswedstrijd.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste finalewedstrijd om de landstitel tussen Amsterdam en SCHC


9 Reacties

  1. annelotweusthuis

    Wat een heerlijke wedstrijd voor neutraal publiek. Aantrekkelijk en heel mooi hockey. Ben heel benieuwd wat er maandag zal gebeuren.

  2. BoudewijnHuberts

    Begrijp niet waarom SCHC Kyra Fortuin niet terug op het middenveld zet. Zeker tegen de snelle middenvelders van Adam. Het team is kwetsbaar over de zijkanten. Er is geen team die het dit jaar meer verdient dan Stichtse maar het kan maandag zomaar met lege handen staan….en waarom zit Zerbo op de bank al ze niet speelt???

  3. robvisser

    @BoudewijnHuberts Ik snap het gedoe rondom Zerbo ook niet helemaal. Ze heeft voluit kunnen meetrainen de laatste tijd, is volgens Judge speelklaar, maar toch speelt ze niet. Misschien dan nog in de return? Raadselachtig.

  4. lynnBosman

    Wat heeft in vredesnaam Den Bosch ermee te maken? Hij stelt simpel een vraag aan jou zonder verder een oordeel te geven. Dat doet er niks van af of hij wel/geen belangen in deze wedstrijd heeft. Je wilt Jansen fris hebben de hele wedstrijd om op haar toppen te kunnen spelen. Vervelend dat als ze een minuut zit dan een corner wordt versierd. Toch stonden er vanmiddag nog 2 cornernemers in het veld met v Laarhoven en Beljaars. Vergeet ook niet dat haar tegenstander Verschoor was. Verschoor vond ik overigens geweldig spelen, net zoals Albers, de Waard en Post. Ik vind wel dat je Jansen het laatste kwart altijd moet laten staan. Eens met Fortuin, maar zal wel aan liggen dat Zerbo niet speelt. Zerbo heeft zelf aangegeven dat ze voorzichtig is en nergens op rekent qua minuten maar er wel zal zijn. Dus de vraag stellen is hem beantwoorden. En wellicht dat ze hopen dat ze de tweede finale kan spelen als ze extra rust neemt? Wie weet dan, ik gun haar wel speeltijd. Al met al een boeiende finale in een heerlijk warm Amsterdam. En nee, mijn reactie heeft niks met Den Bosch te maken. Het maakt mij niet uit wie er landskampioen wordt, al gun ik het SCHC wat meer.

  5. robvisser

    @lynnBosman Ik denk dat Judge wel heeft geleerd van de wedstrijd. Jansen zelf baalde ook als een stekker dat ze er niet in stond. Ze is veel te belangrijk.

    1. edwin-smolders

      Lynn en Rob, het was inderdaad gewoon een vraag. Natuurlijk heeft iedere coach zijn strafcornerspecialist het liefst in het veld staan, maar zeker op haar positie in het veld is het niet vreemd dat je gewisseld kunt worden. Dat je net dan een corner krijgt is pech, maar tegelijkertijd zorgt dat ook voor een verrassing met andere speelsters op de kop. Ik denk persoonlijk ook niet dat 60 minuten spelen zonder te wisselen een strafcornerspecialist qua vermoeidheid ten goede komt. Ooooh ja Rob, en ik gun het SCHC deze finale.

  6. lynnBosman

    Ik weet wel zeker dat Jansen maandag geen 60 minuten speelt, dat komt haar doel echt niet te goede en daar is Verschoor ook veel te goed voor. Maar ze zal er het laatste kwart niet uitgaan, mag ik aannemen. Daar doelde Jansen ook op in het interview, toen ze had gevraagd of hij (Judge) zeker wist of hij wilde dat ze ging wisselen. Maar hey, we gaan het zien.


Wat vind jij? Praat mee...