Play-outs (D): handhaving hoofdklassers Tilburg en Rotterdam

Tilburg en Rotterdam spelen ook volgend seizoen in de Tulp Hoofdklasse Dames. Beide hoofdklassers wonnen ook de tweede wedstrijd in de play-outs. Tilburg was zondag in Rotterdam met 1-2 te sterk voor Victoria en Rotterdam won op bezoek in Breda met 0-2 van Push.

Tilburg zette gisteren al een flinke stap richting handhaving op het hoogste niveau door in eigen huis met 4-1 te winnen van Victoria. Dat betekende dat de promotieklasser in het tweede duel de achtervolging in moest zetten en minimaal drie keer moest scoren om in ieder geval een shoot-outserie af te dwingen.

Victoria ging voor eigen publiek voortvarend van start. De eerste mogelijkheid was voor de Rotterdamse ploeg. Tilburg haalde opgelucht adem toen de bal van Claire Moerman niet in het doel verdween, maar tegen de paal ketste. De Tilburgse ploeg was een stuk effectiever. De eerste strafcorner leverde direct een doelpunt op. Mikki Roberts schoof de bal af naar aangeefster Inge Dankers die de 0-1 op het scorebord zette.

Spanning viel weg

Met de treffer was de spanning definitief uit de wedstrijd gehaald. Victoria was ook niet bij machte om het tij te keren. Tot drie keer toe haalde coach Sjoerd Wolters keepster Amber Klijsen naar de kant voor een extra veldspeelsters. Het leverde niet het gewenste resultaat op.

In het derde kwart kwam Tilburg op 0-2. Bij de derde strafcorner kreeg de lijnstop de bal uit de rebound tegen haar lichaam. De toegekende strafbal was een prooi voor Mikki Roberts, die de bal koeltjes in de hoek pushte.

Blijdschap bij Tilburg na een doelpunt tegen Victoria in de tweede wedstrijd van de play-outs. Foto: Rogier Balk

In het vierde kwart viel de aansluitingstreffer van Victoria uit de lucht. Dit keer was Moerman wel succesvol. Josha Leemans was daarna nog dichtbij de 2-2, maar haar schot ging voorlangs. De hoop op een eervol resultaat viel voor Victoria in duigen toen Donna Dupuis met geel en een tijdstraf van vijf minuten naar de kant moest.

Victoria bleef dapper knokken om de 2-2 te realiseren, maar kon Tilburg niet meer aan het wankelen brengen. Zo eindigde het duel in Rotterdam in een 1-2 zege voor de Tilburgers die volgend seizoen opnieuw op het hoogste niveau uitkomen.

Ook Rotterdam blijft hoofdklasser

Ook Rotterdam verzekerde zich van nog een seizoen Tulp Hoofdklasse door het tweeluik met Push winnend af te sluiten. Net als een dag eerder won Rotterdam met 2-0.

De winst in Breda kwam deze keer minder moeizaam tot stand. De ploeg van coach Brian Vervoort was heer en meester in een wedstrijd waarin Rotterdam vanaf de afslag gas gaf.

Zo moest Push-goalie Lauren Logush al in de beginfase ingrijpen toen Emma van Santbrink in de cirkel opdook. Nadat twee strafcorners niets hadden opgeleverd, viel de openingstreffer. Er waren slechts acht minuten gespeeld toen Bobbi van Dijk de bal in het doel tipte. De jongeling, die zaterdag nog met MO18-1 meespeelde, scoorde tijdens haar debuut in de hoofdmacht.

Rond het tweede kwart beet Push wat meer van zich af. Met het backhandschot van Lobke van Nistelrooij had Rotterdam-keepster Iris Nikerk enige moeite. Ook mocht de Bredase ploeg twee keer aanleggen voor een strafcorner.

Het waren zeldzame momenten van Push voor het doel van Rotterdam, dat bijna op 0-2 kwam. De strafcornervariant belandde echter op de paal. Vijf minuten voor tijd was het wel raak voor Rotterdam. Uit de negende van in totaal tien strafcorners tikte Amber van den Dijssel de 0-2 binnen en verzekerde Rotterdam zich zodoende van nog een hoofdklasseseizoen.

Rotterdam viert een treffer tegen Push tijdens de tweede wedstrijd van de play-outs. Foto: Willem Vernes

Lees hieronder de hoogtepunten van de duels Push-Rotterdam en Victoria-Tilburg, de tweede en beslissende wedstrijden in de play-outs.


Wat vind jij? Praat mee...