Play-outs (D): winst voor hoofdklassers Rotterdam en Tilburg

De dames van Rotterdam en Tilburg hebben goede zaken gedaan in de strijd om handhaving in de Tulp Hoofdklasse. Beide hoofdklassers wonnen zaterdag hun eerste wedstrijd in de best-of-two tegen een promotieklasser. Rotterdam versloeg in eigen huis Push met 2-0 en Tilburg was een maatje te groot voor Victoria. Het werd 4-1.

Tilburg had met name voor rust weinig te duchten van Victoria. Pas na zestien minuten kregen de Rotterdammers de eerste kans. De inzet van Mady Hof was een makkelijke prooi voor keepster Ingeborg Dijkstra, die nog immer de geblesseerde Ayeisha McFerran vervangt.

Op dat moment leidde Tilburg al met 2-0. Na zes minuten rondde Iris Dominicus een solo netjes met de backhand af voor de openingstreffer. Na een goed uitgespeelde aanval bediende Hannah Salden de Belgische international Louise Versavel die Victoria-keepster Amber Klijsen kansloos liet (2-0). Nadat een strafcorner van Tilburg door de lijnstop van Victoria uit het doel was gehouden, kwam de 3-0 vlak voor rust alsnog op het scorebord. Opnieuw was Versavel de doelpuntenmaakster.

Na rust kende Victoria haar beste periode en dat leverde ook de 3-1 op via Veerle Lubbers die een cornerrebound in het doel beukte. Een spannende slotfase leverde dat echter niet op. Vlak voor het einde prikte Tilburg er eentje in. Vlak nadat Abi Raye een mogelijkheid had gemist, bepaalde Eef Hoyinck de eindstand op 4-1. Daarmee verschaft Tilburg zich een prima uitgangspositie voor handhaving op de hoogste niveau. Morgen is de return in Rotterdam.

Blijdschap bij Rotterdam na een doelpunt tegen Push in de eerste van twee duels om een plek in de Tulp Hoofdklasse. Foto: Willem Vernes

Ook zege Rotterdam

Ook Rotterdam deed goede zaken met de 2-0 zege, maar de ploeg van coach Brian Vervoort had het een stuk lastiger met tegenstander Push. Hoewel de hoofdklasser goed begon aan de wedstrijd waren de beste kansen voor rust voor de gasten uit Breda.

Maartje Pierik kwam oog-in-oog te staan met Rotterdam-keepster Iris Nikerk, maar ze haalde er niet meer uit dan een strafcorner, die vervolgens in de rebound naast werd geschoten. Freeke van Dongen zag even later haar sleep vanaf de kop van de cirkel door de Rotterdamse lijnstop van de lijn worden gehaald.

Na rust schakelde Rotterdam een tandje bij. Dat leverde uit een strafcornervariant al bijna de 1-0 op. Aangeefster Emma van Santbrink schoof de bal echter naast. Brechtje van Santbrink had meer succes. In de cirkel nam ze de bal aan, draaide naar haar forehand en haalde succesvol uit: 1-0.

Het duel leek af te stevenen op een magere zege voor Rotterdam, maar vlak voor tijd schoof Joy Haarman van dichtbij de 2-0 binnen. Hierdoor heeft Rotterdam een betere uitgangspositie voor de return morgen in Breda tegen Push.

Lees hieronder de hoogtepunten van de duels Rotterdam-Push en Tilburg-Victoria, de eerste wedstrijden in een best-of-two van de play-outs