Den Bosch sleept in slotfase gelijkspel uit het vuur tegen A’dam

In een wedstrijd die lange tijd de kant leek op te vallen van Amsterdam, was het nota bene verdediger Sanne Koolen van Den Bosch die vier minuten voor tijd de bal uit een strafcorner raak flatste. Daardoor sloeg Amsterdam in de halve finales van de play-offs niet de eerste slag, maar eindigde de wedstrijd in een gelijkspel (1-1).

Den Bosch en Amsterdam begonnen donderdagmiddag niet aan de halve finales zoals je dat hoopt van twee van de drie beste ploegen van Nederland. Verdedigen lukte aan beide kanten beter dan aanvallen. Het was lange tijd niet de wedstrijd van topspitsen als Frédérique Matla of Marijn Veen. Het waren juist verdedigers als Sabine Plönissen en Sanne Koolen die uitblonken, in de wedstrijd tussen de twee clubs in het vrouwenhockey met de meeste landstitels.

Bovendien was het even zoeken voor Den Bosch, dat had moeten schuiven in de opstelling. Verdediger Rosa Fernig ontbrak door een hamstringblessure. Middenvelder Pleun van der Plas speelde niet mee vanwege een gebroken duim. Pien Sanders draaide daardoor mee in de achterhoede, waardoor het middenveld van Den Bosch was verzwakt. Dat was te zien ook. Den Bosch was zeker voor rust nog niet de ploeg die de afgelopen jaren de play-offs domineerde.

Amsterdam begon stroef aan de wedstrijd, maar haalde wel de eerste kans. Fiona Morgenstern schoot naast na een voorzet van Maria Verschoor. Amsterdam was richting het einde van het eerste kwart sterker. De thuisploeg haalde drie strafcorners achter elkaar, die niet werden verzilverd. Amsterdam had in deze fase van de wedstrijd de trekker over moeten halen, maar deed dat niet.

Consternatie voor het doel van Josine Koning van Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Marijn Veen zet Amsterdam verdiend op voorsprong

De ploeg van coach Robert Tigges raakte gedurende het tweede kwart de focus kwijt, met name achterin. In de opbouw werd twee keer kort achter elkaar de bal zomaar verspeeld. In een counter werd Noor Omrani over het hoofd gezien, vogelvrij voor keepster Anne Veenendaal. Achterin oogde het op dat moment niet scherp meer bij Amsterdam, terwijl Den Bosch niet bij machte was om de foutjes af te straffen. Grote kansen haalde de ploeg van coach Marijke Dijkstra de eerste helft niet. Alle ogen waren natuurlijk gericht op Frédérique Matla, die onzichtbaar was. Ondertussen bleef Amsterdam wel de aanval zoeken, terwijl Freeke Moes naast schoot. Amsterdam begon Den Bosch steeds meer te omsingelen, in een wedstrijd die op slot zat. De verdediging van Den Bosch stond als een huis.

Toch slaagde Amsterdam erin om een gaatje te vinden. Dat gebeurde na rust, nadat Emma Reijnen van Den Bosch juist de grootste kans van de wedstrijd had gemist. Het waren internationals Maria Verschoor en Marijn Veen die Amsterdam over het dode punt heen hielpen. Verschoor gaf op links een voorzet. Keepster Josine Koning schopte de bal weg in de stick van Veen. De aanvaller van Amsterdam haalde met haar backhand magistraal uit. Steenhard schoot ze de 1-0 binnen, in de korte hoek. Het was een doelpunt dat verdiend was, en dat wellicht bij beide teams iets los kon maken.

Marijn Veen heeft knap de 1-0 binnengeschoten. Foto: Koen Suyk

Den Bosch herstelt zich knap na de 1-0 van Amsterdam

Amsterdam was in de minuten daarna dichtbij de 2-0. De thuisploeg haalde drie strafcorners achter elkaar, maar op de kop van de cirkel stond het vizier de hele wedstrijd niet op scherp. Datzelfde gold ook voor Den Bosch. Twee van de drie strafcorners die Den Bosch vervolgens op het doel van Amsterdam pushte, werden een prooi voor keepster Anne Veenendaal. De andere werd knap uitgelopen.

Na een sterke fase van Amsterdam was het Den Bosch dat zich niet zomaar gewonnen gaf. De ploeg van Marieke Dijkstra schakelde een versnelling omhoog. Dat Omrani in een duel haar stick naar achteren trok en per ongeluk het gezicht van Noor de Baat raakte, zorgde even voor tumult, ten teken dat er echt iets op het spel stond. Het spel golfde op en neer en een gelijkspel hing in de slotminuten zeker in de lucht.

Dat Den Bosch de schade uiteindelijk alsnog wist te repareren, was heel knap. Vier minuten voor tijd haalde de uitploeg een strafcorner. De gedachten gingen uit een naar een sleeppush van Frédérique Matla, maar zij koos voor een afschuif op Sanne Koolen. Met haar bekende flats wist zij de verdediging van Amsterdam te passeren. Het was een bal waar een gekke stuit in zat, waardoor Amsterdam zich erop verkeek. Zodoende eindigde de wedstrijd in 1-1. Zaterdag volgt in Den Bosch de beslissing van deze halve finale, die nog alle kanten op kan.

Samenvatting

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het eerste duel in de halve finales van de play-offs tussen Amsterdam en Den Bosch