Titelfavoriet SCHC wint, maar is echt nog niet van Hurley af

SCHC heeft dit seizoen een grote missie: landskampioen worden in de Tulp Hoofdklasse Dames. In die dadendrang is het op Hemelvaartsdag in de halve finales niet gelukt vroegtijdig afstand te nemen van play-offdebutant Hurley. De ploeg van coach Lucas Judge won in Amsterdam weliswaar met 0-1 van Hurley, maar het tweede duel van zaterdag in Bilthoven gaat nog een heel spannende worden.

De reacties van de speelsters van SCHC waren na afloop in het Amsterdamse Bos veelzeggend: geen uitbundig gejuich maar slechts hier en daar een gebald vuistje en een korte hug. Stap één op weg naar het kampioenschap is gezet, maar er is zaterdag meer nodig om de ‘zekere’ finaleplaats te bereiken.

Hoe anders was de stemming aan de andere kant in het blauw-witte kamp: natuurlijk waren de Amsterdamsen teleurgesteld over de nederlaag, maar de speelsters keken monter na de kleine nederlaag. Ze kregen ook een luid applaus tijdens de uitloopronde. De 0-1 nederlaag was duidelijk ook meer dan waar zelfs Hurley-fans vooraf op hadden gerekend. Dat Hurley zich na een boven verwachting goed seizoen voor het eerst in de clubhistorie voor de strijd om het landskampioenschap had geplaatst, was al een prestatie op zich.

Voor de club was dat reden om flink uit te pakken. Met stands, vlaggetjes, slingers en spandoeken was een heerlijke play-offsfeer gecreëerd op het sfeervolle en stampvolle sportpark.

Droomstart

De sfeer was top, maar die duizenden Amsterdamse fans kreeg al snel een flinke domper te verwerken. Binnen dertig seconden lag de bal al op de Hurley-achterlijn voor een strafcorner. Na een goede aangeef en stop legde de vedette Yibbi Jansen de bal feilloos in de bovenhoek buiten bereik van Wendela van Dedem, die bezig is aan haar afscheidstournee bij Hurley: 0-1.

Een droomstart voor de titelfavoriet en natuurlijk een ware ramp voor de ambities van het van de zenuwen bibberende Hurley. Dat snakte naar een beetje rust en ruimte, maar dat gunde SCHC de thuisclub in de openingsfase geen seconde. De gashendel ging direct vol open en Hurley werd ouderwets bij het strotje gegrepen. Aangevuurd door de vele Hurley-fans kwamen de Amsterdammers er slechts sporadisch uit. SCHC kreeg in het eerste kwart ook nog wel kansen via onder andere Pien Dicke en Kyra Fortuin, maar de schade bleef voor de thuisploeg beperkt tot een 0-1 achterstand.

Strafcorners

Het leek in het tweede kwart wachten op meer treffers. SCHC deelde de lakens uit en Hurley kwam lange tijd niet verder dan tegenhouden. Uit een sporadische counter kreeg de thuisploeg plots een strafcorner. Die werd aangevochten door SCHC middels een videorefferal. Die concludeerde na het bekijken van de beelden: ‘Geen advies mogelijk’.

En dus kon onder luid gejuich van de Hurley-fans eindelijk het kanon Gitte Michels in stelling worden gebracht. De verdediger pushte uitstekend, maar de redding op de lijn van Renée van Laarhoven was briljant. Uit de rebound kreeg Hurley opnieuw een corner, maar ook nu was de Bilthovense defensie op orde.

De corners leverden Hurley dus geen treffer op, maar ploeg van coach Robbert van de Peppel tankte er wel zelfvertrouwen door. Dat was terug te zien in de duels, die met steeds meer overtuiging werden ingegaan. SCHC had het er moeilijk mee. Natuurlijk had de roodblauwe formatie veel vaker de bal, maar het was lastig gaten te vinden in de hechte defensie van Hurley. Dat het na dertig minuten spelen ‘pas’ 0-1 stond, was veelzeggend.

Worstelen

Ook in het derde kwart bleef SCHC worstelen met Hurley. De gevreesde doelpuntenmachine, in de competitie goed voor 75 treffers, kwam maar niet op gang. Hurley kreeg brutaal de eerste kans van het derde kwart. Opnieuw was daar een corner, Michels legde aan maar Lisa Post was razendsnel vertrokken om de bal te blokken. Nul uit drie, dat gebeurt Michels niet vaak. Misschien koos ze bij de vierde corner daarom wel voor de afschuif, maar die had SCHC ook door.

De twee corners voor Hurley vertelden meteen het verhaal van het derde kwart, waarin de thuisploeg gemakkelijk overeind bleef en slechts een gemiste kans voor Elzemiek Zandee moest toestaan.

In het laatste kwart was het vooral spannend, maar speelden beide teams met de handrem erop. SCHC wilde geen tegentreffer incasseren en Hurley was niet ontevreden met de 0-1 nederlaag. De wedstrijd kabbelde daardoor naar het einde, tot anderhalve minuut voor het einde Hurley nog een corner kreeg.

Dit moest hem toch worden voor Hurley. Alle ballen op Gitte.

Dat gebeurde, maar ook de zesde corner leverde geen Amsterdamse treffer op. Titelfavoriet SCHC is niettemin echt nog niet van Hurley af.

Samenvatting

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Hurley en SCHC