SCHC onttroont Amsterdam en plaatst zich voor NK-finale

SCHC heeft zich geplaatst voor de finale van het landskampioenschap. In de tweede halve finale versloeg de ploeg van Lucas Judge landskampioen Amsterdam in het Wagener Stadion met 1-2. Het is de vijfde keer in de historie dat SCHC de eindstrijd om de landstitel gaat spelen. Zaterdag wacht de eerste finalewedstrijd tegen Den Bosch, dat eerder op de dag won van Kampong.

Een vreugdedans bij matchwinner Maud van den Heuvel. Knuffels voor Renée van Laarhoven en Lisa Post, Yibbi Jansen en Trijntje Beljaars die feestvierden met het publiek en Laurien Leurink die haar imposante hockeycarrière met twee wedstrijden verlengde. SCHC versloeg de landskampioen in het hol van de leeuw en dat wilden ze weten ook.

Na zestig minuten hockeyen stond het nog 0-0 tussen de twee topclubs. De heenwedstrijd in Bilthoven van afgelopen zaterdag was doelpuntloos, maar zeker niet saai. SCHC had al lang met een been in de finale kunnen staan, als het wat secuurder met de kansen om was gegaan. Tien strafcorners en zelfs twee (!) strafballen, het ging voor Stichtsche allemaal de mist in.

Hoe vlammend de eerste halve finale tussen Amsterdam en SCHC begon, zo afwachtend het ging in het Wagener Stadion. Tot jongeling Maud van den Heuvel persoonlijk voor vuur zorgde. Ze ging er via de linkerkant vandoor na een scoop van Renée van Laarhoven en legde de bal na een heerlijke turn vervolgens in de cirkel op de voeten van Gabrielle Mosch. Zo was de eerste strafcorner van de wedstrijd een feit en de achttienjarige spits genoot met volle teugen. Ze zwaaide met haar armen de lucht in en schreeuwde vanuit haar tenen richting de tribune, waar het leek of er bijna meer supporters van SCHC zaten, dan van thuisploeg Amsterdam.

Nu lukt het Yibbi Jansen wel

Het publiek begreep de hint van Van den Heuvel en schreeuwde de longen uit het lijf. En dat hielp. Waar Stichtsche zaterdag tien corners kreeg en er geen enkele van benutte, was de allereerste nu wel raak. Yibbi Jansen pushte feilloos laag in de linkerhoek. Ineens lukte het haar nu wel en rekende ze op een heel fijn moment af met haar vormdip: 0-1.

De wedstrijd was opengebroken en aan de andere kant lukte het Marijn Veen ook om een shootje te vinden in de cirkel. Zo kreeg de thuisploeg direct ook een strafcorner. De kans om de achterstand weg te poetsen. Maar Marsha Zwezereijn – die deze play-offs de voorkeur krijgt boven Alexandra Heerbaart – redde op de directe push van Sonja Zimmermann.

Pijnlijk was het moment toen Trijntje Beljaars de bal afplukte van Sabine Plönissen. De spits schrok er zelf ook van en ramde de bal vervolgens blind en hoog richting de cirkel. De bal knalde tegen de arm van verdediger Floor de Haan. Zij verliet huilend het veld, maar keerde gelukkig voor Amsterdam na een minuut of tien wel weer terug binnen de lijnen. Zaterdag zag Amsterdam sterspeler Felice Albers ook al uitvallen door een hamstringblessure, na een duw van Jansen. Aan de zijde van SCHC ontbrak net als zaterdag aanvaller Pien Dicke. Ook zij komt de hele play-offs niet meer in actie door een blessure aan haar hamstring.

SCHC liet het initiatief aan Amsterdam

Marijn Veen zette het in het tweede kwart op een lopen. Ver vanaf haar eigen helft had ze vrij baan richting de cirkel, maar nog voor Zwezereijn in actie hoefde te komen, raakte de aanvaller van Amsterdam de bal met de bolle kant. Aan de andere kant bediende Anna de Geus haar aanvoerder Xan de Waard met een heerlijke hoge bal in de diepte, maar ook die actie strandde in schoonheid. Het aangewakkerde vuurtje van het einde van het eerste kwart, was in kwart twee meteen weer gaan liggen.

SCHC vond het na rust wel welletjes. Ze stonden immers op een 0-1 voorsprong. Precies genoeg voor een plek in de finale. Amsterdam moest komen, maar miste de creativiteit en acties van Albers. Sterren als Veen, Freeke Moes en Maria Verschoor probeerden van alles, maar het echte gevaar bleef uit.

De droomwedstrijd van Maud van den Heuvel

Stichtsche loerde op de counter. En die kwam er. Een keer zette de ploeg van Lucas Judge aan en veroverde zo een vrije bal. De Waard dacht niet na en beukte de bal de cirkel in. En daar stond Van den Heuvel. De aanvaller tipte achter de rug van verdediger De Haan het tweede doelpunt binnen: 0-2. De tiener speelde een wedstrijd om van te dromen en beloonde dat niet alleen met het halen van die ene corner, maar ook met een doelpunt.

Amsterdam gooide – het kon ook niet anders – al het schroom van zich af. Stella van Gils begon aan een actie en speelde achtereenvolgens Elzemiek Zandee en Van Laarhoven uit. Met haar backhand ramde ze de 1-2 op de plank. De thuisploeg leefde nog, een minuut of zes voor tijd. Fay van der Elst kreeg van dichtbij nog een gigantische kans, maar al liggend op de grond kreeg ze de bal niet achter Zwezereijn.

Drie minuten voor tijd verliet Anne Veenendaal het veld voor een extra veldspeler, maar SCHC hield het achterin dicht. Daardoor is Stichtsche nog steeds in de race voor de allereerste landstitel in de clubgeschiedenis. Zaterdag kunnen ze de eerste stap zetten, dan wacht de eerste finalewedstrijd tegen Den Bosch.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Amsterdam en SCHC.