Amsterdam onttroont Den Bosch na afgekeurde goal in slotminuut

Voor het eerst sinds 26 jaar staat 21-voudig landskampioen Den Bosch niet in de finale van de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Dames. In een spannende halve finale aan de Oosterplas was het uiteindelijk de flats van Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen die Den Bosch nekte (0-1), na de 1-1 van afgelopen donderdag. Den Bosch loopt hierdoor ook een ticket voor de Euro Hockey League mis.

Met nog een handvol seconden op de klok ontplofte het thuispubliek van Den Bosch zoals dat zelden gebeurt aan de Oosterplas. Pien Sanders schoot uit een rebound van een strafcorner van Frédérique Matla de langverwachte gelijkmaker binnen. Alles en iedereen die Den Bosch een warm hart toedraagt, werd helemaal gek.

Maar toen vroeg arbiter Coen van Bunge de videscheidsrechter aan. Secondenlang was het doodstil op het veld en langs de lijn. Toen volgde het langverwachte vonnis. De videoscheidsrechter constateerde dat Pien Sanders bolle kant had gemaakt. Meteen daarop was de wedstrijd ten einde. De wissels Amsterdam sprintten dolblij het veld in. Ze vierden de overwinning als het winnen van de landstitel.

De geblesseerde Rosa Fernig en Pleun van der Plas. Foto: Willem Vernes

Niet de ploeg die de afgelopen jaren domineerde

Frédérique Matla, Noor Omrani, Joosje Burg, Maartje Krekelaar: allemaal hadden zij in deze return de gelijkmaker op hun stick, na de vroeg verzilverde strafcorner van Sabine Plönissen. Den Bosch mocht vier keer aanleggen voor een strafcorner. Na een zwakke eerste helft was het Den Bosch dat de tweede helft domineerde. Den Bosch, dat een maand geleden nog de Euro Hockey League won, mocht het zichzelf aanrekenen dat het geen shoot-outs uit het vuur sleepte.

Met terugwerkende kracht kan nu worden gesteld dat Den Bosch dit seizoen niet de ploeg was die de afgelopen jaren de play-offs domineerde. Zeker niet tijdens de twee gespeelde halve finales met Amsterdam. Donderdag was vooral de eerste helft veel te zwak. Zaterdag bleek Den Bosch onvoldoende in staat om een achterstand weg te poetsen. Hoezeer de speelsters zichzelf ook wilden doen geloven dat het vertrek van Lidewij Welten, Marloes Keetels en Margot van Geffen voldoende was opgevangen, de waarheid was minder rooskleurig. Dit Den Bosch bleek te afhankelijk van Frédérique Matla, die soms geniaal is, maar vooral afgelopen donderdag onzichtbaar was, in één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

Veelzeggend is ook dat Den Bosch dit seizoen slechts één topduel in reguliere speeltijd won. Van de negen onderlinge confrontaties met concurrenten Amsterdam en SCHC – in de competitie, in de Euro Hockey League en in het bekertoernooi – werd alleen de kwartfinale van de Gold Cup tegen Amsterdam in reguliere speeltijd over de streep getrokken. Cijfers die Den Bosch-onwaardig zijn.

Bij keepster Josine Koning komt de klap hard aan. Foto: Willem Vernes

Vroege goal van Amsterdam

Den Bosch – net als donderdag zonder verdediger Rosa Fernig (hamstring) en middenvelder Pleun van der Plas (gebroken duim) – liet zaterdag in de eerste minuten een ander gezicht zien dan hoe zwak het donderdag aan de wedstrijd begon. Maartje Krekelaar had al binnen een paar minuten moeten scoren. De bal die Joosje Burg vanaf de achterlijn op de aanvaller teruglegde, had voor de 21-voudig landskampioen direct de 1-0 moeten zijn. Maar Krekelaar maaide over de bal heen, waardoor Den Bosch verzuimde om Amsterdam meteen bij de strot te grijpen.

Even leek het erop alsof Den Bosch naar de vijfde versnelling doorschakelde, maar het was juist Amsterdam dat het op haar heupen kreeg en via Maria Verschoor de bal op de voet legde van verdediger Sanne Koolen. Dat leidde tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Vanaf de tribune waren de verwachtingen niet hoog na de zeven missers van donderdag. Bovendien stond eerste keus Michelle Fillet niet binnen de lijnen. Maar deze keer stond het vizier van Sabine Plönissen wel op scherp. Via de stick van lijnstop Koolen flatste zij de 0-1 binnen. Een domper voor Den Bosch, vroeg in de wedstrijd. Het waren sowieso niet de beste minuten van Koolen, want even later gaf zij via shoot ook de tweede corner weg, die niet door Amsterdam werd verzilverd.

Teleurstelling bij Den Bosch. Foto: Willem Vernes

De hockeymachine van Amsterdam draaide op volle toeren en de aanvallers Marijn Veen en Maria Verschoor schoten over. Den Bosch kwam nauwelijks meer in de cirkel van Amsterdam. De derde corner die de ploeg van coach Robert Tigges haalde, had Den Bosch nog vroeg in de wedstrijd al diep in de problemen kunnen brengen. Laura Nunnink liep knap uit op de flats van Plönissen, waardoor het 0-1 bleef. Pas in het laatste deel van het tweede kwart slaagde Den Bosch erin de Amsterdamse storm te beteugelen, en haalde het voor het eerst een corner. In plaats van een sleeppush van Matla, speelde Den Bosch via Danique van der Veerdonk een variant op Maartje Krekelaar, die de bal met de bolle kant raakte en werd afgefloten.

Amsterdam viert het bereiken van de finale. Foto: Willem Vernes

Den Bosch had in de slotfase moeten scoren

Na een schot van Verschoor na rust kwam het offensief van Den Bosch alsnog los, onder leiding van Matla. Emma Reijnen legde de bal op de voet van Alessia Norbiato, wat Den Bosch de tweede strafcorner opleverde. De sleep van Matla kwam echter op de voeten van keepster Anne Veenendaal. Voordat Joosje Burg de rebound binnen kon slaan, werd de bal door Sabine Plönissen weggeveegd. Den Bosch domineerde wel de laatste minuten van het derde kwart, op jacht naar de gelijkmaker.

Matla soleerde in het vierde kwart nog maar eens door de verdediging van Amsterdam en schoot voorlangs. Daarna begon voor Den Bosch de tijd te dringen. Toen Plönissen in de cirkel van Amsterdam een stopfout maakte, leek Omrani te profiteren. Maar haar pass op Joosje Burg was niet zuiver, waardoor het 0-1 bleef. Drie minuten voor tijd ontplofte het stadion toen het erop leek dat Matla een strafcorner raak pushte, maar de bal vloog naast. In de slotfase kwam Amsterdam goed weg via de videorefferal. Daardoor is het de ploeg van Tigges die volgende week zaterdag de eerste finalewedstrijd speelt.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Den Bosch en Amsterdam


4 Reacties

 1. kyracouvee

  Den Bosch miste niet Lidewij Welten en Marloes Keetels maar Rosa Fernig en Pleun van der Plas. Speelsters die je pas mist als ze er niet zijn. De EHL winnen en de Goldcup winnen is een goed seizoen voor een vernieuwd team. Dat klinkt stukken positiever dan het negatieve commentaar van hockey.nl

 2. Piensmits

  Ach dat is toch altijd bij hockey.nl als het om Den Bosch gaat? Is het niet een negatief artikel, dan is het wel een negatieve reactie. Allereerst de felicitaties aan Amsterdam. Prima gespeeld. Het kwartje had beide kanten op kunnen vallen en dat is denk ik extra knap van Den Bosch als je 2 speelsters (met name Fernig) mist. Dus kop op Den Bosch. Los van deze wedstrijd denk ik dat Den Bosch niet genoeg geanticipeerd heeft op het verlies van Keetels, V Geffen en Welten. Mèt Fernig en Vd Plas heeft Den Bosch ook een moeizaam seizoen gedraaid. Geen enkele keer gewonnen in reguliere tijd van SCHC en Amsterdam. Goed om Matla de tweede helft zo dreigend te zien. En goed om te zien dat Albers toch feestend het veld weer opn kon komen. Ik denk dat het verlies van Den Bosch SCHC best eens dat mentale stapje kan geven. De Baat verdient ook een kans om de trainingsgroep vind ik.

 3. robvisser

  @kyracouvee Ik dacht trouwens dat SCHC de Gold Cup won. De EHL was wel een hoofdprijs.

 4. lynnBosman

  ^ ja dat klopt. Al met al mag Den Bosch tevreden zijn na een moeizaam seizoen, 2e in de reguliere competitie, zilver Gold Cup en met een gehavend team toch goed partij geboden tegen een sterk Amsterdam. Voor dat laatste koop je niets natuurlijk. Het siert Den Bosch dat ze met één aanwinst (Peris omdat Oonk stopte) de competitie zijn aangegaan, maar achteraf heeft het toch iets teveel ingeleverd. Daar waar SCHC zich versterkte met Post en Beljaars en Amsterdam in de breedte met Van Gils, Mosch en Morgenstern. Englebert en Joosten zijn welkome goede aanwinsten voor komend seizoen. Voor nu is het niet genoeg gebleken, getuige dat er niet gewonnen (muv shoot outs) is van Amsterdam en SCHC. Het liep stroef en DB kwam moeilijk tot scoren. Ik heb genoten van de wedstrijd en ik denk dat het volgende weekend ook leuke wedstrijden gaan worden. Ik wens Amsterdam en SCHC veel succes!


Wat vind jij? Praat mee...