Den Bosch laat met recordscore niets heel van Kampong

Een ijzersterk Den Bosch staat komend weekend voor de 25ste keer in de play-off finale om de landstitel. De ploeg van coach Marieke Dijkstra maakte in de tweede halve finale tegen Kampong korte metten met de ambities van de Utrechtse ploeg om er überhaupt nog een wedstrijd van te maken na de 0-3 nederlaag van de heenwedstrijd. Aan de Oosterplas won Den Bosch met liefst 7-0, een play-offrecord.

Kampong pakte in de reguliere competitie zes punten tegen De Grote Drie in de Tulp Hoofdklasse, waaronder één in de uitwedstrijd tegen Den Bosch van een paar weken geleden. Dat de ploeg van coach Kai de Jager opnieuw tot zo’n stunt zou komen, was op papier al lastig.

In de praktijk bleek het maandagmiddag simpelweg onmogelijk. Al na elf minuten was duidelijk dat er maar één ploeg aanspraak maakte op de finaleplaats: een ouderwets gretig en dodelijk effectief Den Bosch.

Felicitaties voor doelpuntenmaakster Joosje Burg van Danique van der Veerdonk (links). Foto: Willem Vernes

Dubbelslag Den Bosch

Na een relatief rustige openingsfase was het Joosje Burg die in de tiende minuut een einde maakte aan de goede bedoelingen van Kampong. Prachtig vrijgespeeld door Pleun van der Plas besloot de 26-jarige aanvaller de bal op de achterlijn niet terug te leggen op een ploeggenoot, maar lepelde ze de bal in de korte hoek over de verbouwereerde Kampong-keeper Babette Backers. Een heerlijke 1-0, en alweer Burgs achttiende officiële doelpunt van dit seizoen.

Nauwelijks een minuut later lag de tweede er al in. Maartje Krekelaar versierde handig een strafcorner in de hoek van de cirkel en die werd gretig binnengesleept door Frédérique Matla: elf minuten gespeeld, een 2-0 voorsprong voor Den Bosch en een 5-0 tussenstand in deze halve finale. Iedereen die aanwezig was aan de Oosterplas begreep dat dit duel gespeeld was.

Weinig wapengekletter van Kampong

Kampong deed wat het kon om in het tweede kwart wat aan die achterstand te doen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Den Bosch-keeper Josine Koning nauwelijks wat te doen kreeg. Iris de Kemp was dichtbij met een tip-in op een snoeihard schot van Luna Fokke, en de afzwaaiende Lidewij Welten vond Koning op haar weg toen ze een backhandschot op het Bossche doel afvuurde. Veel meer wapengekletter was er niet in de Bossche cirkel, op een prima ingeschoten strafcorner van Luna Fokke en dito redding van Koning na.

De jarige Charlotte Englebert geeft Luna Fokke het nakijken. Foto: Willem Vernes

En Den Bosch? Dat schakelde ondertussen gretig door naar de volgende versnelling. Vlak vóór rust zette Maartje Krekelaar de 3-0 op het bord, na een schitterende individuele actie. Ze onderschepte een slordige pass van Kampong-verdediger Veere ter Horst en slalomde moederziel alleen de cirkel binnen om Backers kansloos te laten: 3-0.

Na rust bouwde Den Bosch de score soepel uit en viel de compacte structuur van Kampong – waarmee de ploeg van De Jager dit seizoen zo’n stabiele indruk maakte – als een kaartenhuis in elkaar. Er ontstonden flinke gaten in de defensie en daar profiteerden achtereenvolgens Joosje Burg, Danique van der Veerdonk, Babs Reijnen en opnieuw Burg gretig van. Zij tilden de score in het derde kwart naar 7-0 en gaven zo gestalte aan een enorme afstraffing voor Kampong.

Lidewij Welten zal er met jaloerse gevoelens naar gekeken hebben. In haar allerlaatste wedstrijd als tophockeyster maakte ze zo weer een nieuwe ervaring mee, maar wel eentje die ze snel zal willen vergeten. Heel vaak stond ze als speelster aan de goede kant van de score tijdens een wedstrijd in de play-offs. Nog nooit kreeg ze in deze fase van de competitie zo’n sportieve dreun te verwerken. Het was wellicht een klein smetje op een verder prachtig seizoen voor de aanvoerder van de Utrechtse ploeg.

Den Bosch nam in het laatste kwart – logischerwijs – wat gas terug, maar dook nog wel een aantal keren gevaarlijk voor Backers op. De jarige Charlotte Englebert, vandaag 23 jaar geworden, was met een forehandschot dichtbij een goal en ook Matla had bijna een doelpunt te pakken, maar haar sleeppush uit een strafcorner ging hoog over. Daarna raakte Matla – eveneens uit een corner – nog de paal.

Publiekswissel voor Welten

Het hoogtepunt aan de kant van Kampong was de publiekswissel die Welten vlak voor tijd kreeg. Minutenlang klapten de toeschouwers hun handen stuk voor de sierlijke 33-jarige aanvaller die vanaf 2005 over de nationale en internationale hockeyvelden dartelde. Een terecht eerbetoon aan een van de meest geliefde speelsters in het mondiale hockey van de laatste twintig jaar.

Met een monsterscore die nog nooit eerder was gezien in de historie van de play-offs plaatste Den Bosch zich met een indrukwekkend machtsvertoon voor de 25ste keer voor de finale van komend weekend. En Kampong? Dat mag terugkijken op een fantastisch seizoen waarin het geleerd heeft dat play-offhockey totaal wat anders inhoudt dan spelen in de reguliere competitie.

Lidewij Welten nam na negentien seizoenen tophockey afscheid van de sport. Foto: Willem Vernes

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Den Bosch en Kampong.


Wat vind jij? Praat mee...