Dodelijk Den Bosch zet grote stap naar finale play-offs

In de jacht op landstitel nummer 22 heeft Den Bosch zaterdagmiddag in de eerste halve finale van de play-offs uitstekende zaken gedaan met een 0-3 zege op Kampong. De Brabantse formatie toonde zich bijzonder efficiënt en gaf de thuisploeg zo een harde les in play-offhockey. Maandag spelen beide ploegen de return aan de Oosterplas.

Het verschil in play-offervaring tussen beide teams was op voorhand al overduidelijk. Een jong en talentvol Kampong plaatste zich dankzij een geweldige reeks van elf wedstrijden zonder verlies voor het eerst sinds 2010 voor de strijd om de landstitel. Den Bosch heeft juist een abonnement voor het leven op de play-offs: de ploeg doet voor de 26ste keer op rij mee, bereikte 24 keer de finale en won die 21 keer. Indrukwekkende cijfers.

Toch kon Kampong Den Bosch in de eerste helft prima bijbenen, al zag je wel duidelijk een verschil in het spel van beide ploegen. Daar waar de bezoekers de bal in alle rust van stick naar stick lieten gaan in de aanvalsopbouw, was het spel van Kampong slordiger en nerveuzer. Met name bij lange passes van achteruit leed de ploeg van coach Kai de Jager regelmatig balverlies, om zo onbedoeld een snelle tegenaanval van Den Bosch in te leiden.

Aanvankelijk leverde dat nog niet zoveel Bosch’ doelgevaar op. Rosa Fernig loste een schotje, Joosje Burg verprutste een backhandschot en Charlotte Englebert zette Kampong-keeper Babette Backers aan het werk bij een rebound uit een strafcorner, maar meer echte kansen kwamen er niet. Naarmate de eerste helft vorderde bonkte Den Bosch wel steeds nadrukkelijker op de Utrechtse poort. Bij de vierde strafcorner, op slag van rust, sleepte Frédérique Matla hard en laag raak, om haar ploeg zo op een verdiende 0-1 voorsprong te zetten.

Frédérique Matla was met twee treffers weer eens van levensbelang voor Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

De brul van Sanders

De grootste kans van Kampong, dat in de eerste twee kwarten maar sporadisch opdook voor Den Bosch-keeper Josine Koning, kwam uit een strafcorner vlak vóór de 0-1. De sleeppush van Luna Fokke werd er schitterend uitgelopen door aanvoerder Pien Sanders, die met een gebalde vuist een brul van jewelste losliet toen het doelgevaar eenmaal geweken was.

Het fluitsignaal voor het begin van de tweede helft had nog maar nauwelijks geklonken of Den Bosch deelde een nieuwe tik uit aan de thuisploeg. Englebert kreeg op rechts alle ruimte op de cirkel binnen te stormen. Haar harde voorzet werd heerlijk binnengegleden door Joosje Burg, 0-2. Zo waren een paar flitsen van het dodelijke aanvalsduo Matla-Burg genoeg om Kampong twee keer pijn te doen.

Na die 0-2 gooide Kampong de schroom wat meer van zich af. Goaltjesdief Sosha Benninga miste van dichtbij een geweldige kans om de 1-2 binnen te tippen, toch het handelsmerk van de spits. Niet veel later kreeg Kampong-middenvelder Eline Jansen, die de afgelopen twee wedstrijden ontbrak vanwege hamstringklachten, dé mogelijkheid om de marge te verkleinen. Ze draaide vanaf rechts handig naar binnen, liet tegenstander Romee Joosten achter zich maar vuurde met haar backhand ver naast.

Kampong-goalie Babette Backers moest driemaal vissen tegen Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Genadeklap van Matla

In die fase van de wedstrijd had Kampong móeten toeslaan, want na die twee missers pakte Den Bosch het initiatief weer terug. Het was opnieuw Englebert die met een harde voorzet – deze keer van buiten de cirkel – een ploeggenoot vond: bij de eerste paal gleed Matla de bal achter keeper Backers: 0-3 en daarmee leek het verzet van Kampong definitief gebroken.

Toch rechtte de thuisploeg, aangemoedigd door tweeduizend toeschouwers op De Klapperboom, de rug. Oranje-stagespeelster Jansen onderscheidde zich met enkele gevaarlijke rushes over de rechterflank. Ze haalde daarmee een strafcorner, die uitmondde in een serie van in totaal vier corners. Telkens kon de Bossche defensie echter doelgevaar gekomen, zodat er aan het einde van het derde kwart geen verandering meer kwam in de tussenstand.

Vreugde om een treffer die werd afgekeurd, waardoor Kampong doelpuntloos de return tegemoet gaat. Foto: Bart Scheulderman

In het vierde kwart dook Den Bosch niet meer zo gevaarlijk op voor de neus van Backers. Dat hoefde gezien de tussenstand ook niet zo nodig. Kampong knokte voor wat het waard was en kreeg opnieuw de kans via een serie strafcorners de zo vurig gewenste 1-3 op de borden te krijgen. Maar elke keer smoorde de sleeppush van Fokke in een woud van Bossche benen of werd de variant er uitgelopen.

Het publiek veerde vijf minuten voor tijd wel op toen spits Iris de Kemp een voorzet van Luna Fokke leek binnen te tikken. De speelsters van Kampong begroeten de plok op de plank met luid gejuich, maar een Bossche aanvraag voor een videoreferral bleek goud waard. De Kemp had de voorzet van Fokke niet aangeraakt. De bevrijdende treffer waar Kampong zo naar snakte bleef uit.

Zo leed Kampong met de 0-3 voor het eerst sinds 12 november weer een nederlaag. Die uitslag maakt de return van maandag aan de Oosterplas op voorhand minder kansrijk dan De Jager had gehoopt.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Kampong en Den Bosch.