SCHC mist twee strafballen in doelpuntloze strijd met A’dam

SCHC en Amsterdam hebben in de eerste halve finale van de play-offs de punten gedeeld: 0-0. Daar is vooral de landskampioen blij mee. Amsterdam-goalie Anne Veenendaal pakte voor rust namelijk twee strafballen. Maandagmiddag is de return in het Wagener Stadion, dan is het de vraag of we Felice Albers binnen de lijnen gaan zien. Zij verliet aan het einde van het derde kwart huilend het veld met een blessure aan haar hamstring.

De strijd tussen de twee van de drie beste ploegen van Nederland was alweer de vijfde ontmoeting van dit seizoen. De laatste onderlinge wedstrijd ligt nog vers in het geheugen. In de finale om de Gold Cup won SCHC met liefst 5-1 van Amsterdam in het Wagener Stadion. Een unieke monsterscore. In de competitie deden de twee topclubs namelijk weinig voor elkaar onder (2-2 en 3-4 winst Amsterdam), en tijdens de EHL (2-1) was Amsterdam de betere. 

Foto: Koen Suyk

Weer Zwezereijn in plaats van Heerbaart 

Maar die laatste ontmoeting, de vernedering in de beker, moet pijn gedaan hebben. Want Amsterdam koos direct vol voor de aanval. Geen gekke keuze, want in de eerste minuten was het open huis achterin bij Stichtsche. Daar kreeg keeper Marsha Zwezereijn opnieuw de voorkeur onder de lat boven haar concurrente Alexandra Heerbaart. Heerbaart verdedigde de afgelopen jaren het doel van SCHC, maar moest haar plek enkele weken geleden afstaan aan de nummer twee. 

Zwezereijn hoefde, ondanks de Amsterdamse aanvallen, in de beginfase nog niet in actie te komen. Want de allergrootste kans, na een ruime minuut, ging voorlangs. Marijn Veen mocht zo de cirkel binnen lopen en mikte, net niet scherp genoeg, richting de lange hoek. Daarvoor was Felice Albers al twee keer via rechts binnen gedenderd en Freeke Moes de cirkel ingepingeld, maar bij die mogelijkheden bleef het echte gevaar uit. 

Stichtsche – spelend zonder de aan haar hamstring geblesseerde Pien Dicke – hield dus stand in die eerste paar minuten en presteerde het zelfs om uit de eerste kans een strafcorner te versieren. Yibbi Jansen vuurde op het Amsterdamse doel, maar lijnstop Fay van der Elst redde de inzet. Dat deed ze – nadat scheidsrechter Xander Damen zelf de videoscheidsrechter raadpleegde – na verschillende camerahoeken met haar lichaam. Zo kreeg SCHC na tien minuten een gigantische kans op de voorsprong, via een strafbal. Jansen legde aan, maar haar push werd knap uit de hoek geplukt door Amsterdam-goalie Veenendaal. 

Felice Albers viel zaterdag geblesseerd uit. Foto: Koen Suyk

Niet één, maar twee gemiste strafballen

Stichtsche werd sterker en Amsterdam wat slordiger. Dat viel helemaal op toen Renée van Laarhoven met een splijtende backhand door de as van het veld van achteruit zo diepe spits Maud van den Heuvel vond. Alleen verdediger Floor de Haan was daar nog in de buurt, maar zij gleed uit. Van den Heuvel ging alleen op Veenendaal af, maar daar stak Gabrielle Mosch al sprintend een stokje voor. Ze trok even aan de noodrem, waardoor scheidsrechter Damen opnieuw – logischerwijs – een strafbal gaf. 

Yibbi Jansen durfde het na haar misser in het eerste kwart niet nog een keer aan, dus nu greep Van Laarhoven haar kans. Zij pushte in dezelfde hoek als Jansen, maar weer redde Veenendaal. De keeper van Amsterdam liet zich dus van haar beste kant zien. Zeker toen ze later ook nog twee sleeppushes van Jansen keerde. De landskampioen mocht voor rust ook een keer aanleggen voor een corner. Meteen koos de ploeg van Teun de Nooijer voor een variant richting aangever Moes. De Brabantse spits had veel tijd, maar toch schoot ze over het doel van Stichtsche. Zo gingen de twee topclubs met een 0-0 stand rusten, maar was het absoluut niet saai in Bilthoven. 

Foto: Koen Suyk

Tien minuten tijdstaf voor Jansen 

De sensatie ontbrak in het begin van het derde kwart. Niet gek, want tegendoelpunten neem je in dit format natuurlijk ook mee naar de return. De wedstrijd kwam weer tot leven toen Jansen na een minuut of acht met geel naar de kant moest. De middenvelder duwde Felice Albers onderuit en moest daardoor maar liefst tien minuten toekijken. Maar wie denkt dat SCHC zich in zou graven, had het mis. De thuisploeg haalde juist in ondertal alweer een strafcorner. Zonder Jansen mocht eerst Trijntje Beljaars het proberen. Maar een reeks van vijf mogelijkheden – twee varianten en drie directe pogingen van het talent – leverden allemaal niets op. 

Aan de andere kant kreeg Amsterdam een kans via Michelle Fillet, maar veel meer dan dat kon de landskampioen – in overtal – niet inbrengen. De grootste tegenvaller was de blessure van Albers, die aan het einde van het derde kwart huilend het veld af strompelde. De international greep direct naar haar hamstring en keerde ook niet meer terug binnen de lijnen. Allemaal na die ene zet van Jansen. 

Een kwartier voor tijd was het eindelijk weer elf tegen elf in Bilthoven. Grote kansen bleven uit, tot Stichtsche drie minuten voor tijd aan mocht leggen voor de tiende strafcorner van de wedstrijd. Maar de inzet van Jansen spatte – te hoog – uiteen op het been van Mosch. Het was typerend voor de wedstrijd waarin vooral SCHC veel kansen kreeg, maar vergat toe te slaan.

Er is nog helemaal niets beslist richting de return van maandag. Dan wacht de zesde en laatste wedstrijd tussen SCHC en Amsterdam van dit seizoen.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen SCHC en Amsterdam.


10 Reacties

 1. peter-de-ruiter

  Staat Heerbaart niet op doel???

  1. LiesedeVos

   Ja, zij stond niet op doel.

 2. LiesedeVos

  Super spannende wedstrijd. Vond het niet slim van Jansen om zo’n duw te geven waardoor ze 10 minuten aan de kant moest. Hierdoor bracht ze haar ploeg onnodig in een moeilijkere positie. Verder lijkt het alsof de strafcorner van SCHC te traag wordt aangegeven. Super veel zin om de 2e wedstrijd te kijken.

 3. gerardvanstijn

  @LiesedeVos, nog kwalijker is dat ze feitelijk al gewaarschuwd was. Ze had al eerder zo'n duw gegeven, die de scheidsrechters niet hadden gezien, maar waar wel ophef over was. Op tv was deze duw prima te zien en ook dat er ophef over was. Waarom ze het dan nog een keer doet, op die plek, in het volle zicht van iedereen is een raadsel.

 4. LiesedeVos

  Ennnnn super mooi hoe Marlies Vossen tijdens de rust sprak over Lidewij Welten. Wat Welten Kampong allemaal heeft gebracht. Respect.

 5. peter-de-ruiter

  @liese, de opmerking over Heerbaart was sarcastisch nav die rare statements van Judge enkele weken geleden. Die heeft nu zijn geloofwaardigheid ook wel verloren...

 6. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Iedereen vergeten dat Felice Albers in de finale van vorig seizoen tot 2 keer toe een speelster van Stichtse in de rug duwde zonder bestraft te worden?

  1. LiesedeVos

   Ik snap de frustratie. Neemt niet weg dat ik het niet handig van haar vond. SCHC heeft het overigens super knap gedaan met 10 man dus dat is in ieder geval een mooie opsteker. Morgen weer mega spannend. (En hoop dat Felice er weer bij is ook al ben ik niet uitgesproken voor Amsterdam) (of SCHC)

 7. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Dit soort overtredingen zijn per definitie niet handig. Ze komen voort uit een niet goed gemanagede gedrevenheid. Deze gedrevenheid maakt spelers ook toppers. Sterke-zwakke kenmerken liggen vaak in elkaars verlengde. Juist daarom kom ik graag kijken. En hoop ik ook Felice morgen weer te zien.

 8. peter-de-ruiter

  @reinout, ik vroeg me vooral af, 'huh, waarom dat nu weer'. Totaal onnodig en Albers flink geblesseerd.


Wat vind jij? Praat mee...