SCHC voor vierde keer in clubhistorie naar finale play-offs

SCHC heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de finale van de play-offs om de landstitel. De ploeg van coach Lucas Judge rekende op eigen veld voor ruim duizend toeschouwers af met een dapper strijdend Hurley (3-1). Het is na 2014, 2015 en 2022 de vierde keer in de historie dat SCHC de eindstrijd om de landstitel gaat spelen. Daarin is Amsterdam de tegenstander.

Winnen van SCHC, dat is maar weinig ploegen gegeven. Hurley sprak na de 0-1 nederlaag van donderdag spierballentaal en geloofde nog volop in een stunt, maar van die ambitie kwam zaterdag in Bilthoven eigenlijk niets terecht. Je zet de koploper in de reguliere competitie niet zomaar opzij. Een ploeg die in competitieverband al 46 keer op rij niet meer heeft verloren, laat zich bovenden niet zo snel verrassen. Dat werd ook zaterdag weer duidelijk.

Lang geen spanning

Het was jammer voor de wedstrijd, want die had lange tijd geen greintje spanning in zich. Pas in het vierde kwart, bij de gelijkmaker van Hurley (1-1), was er echt sprake van een do-or-die-gevoel. Het was zeker in de eerste helft simpelweg wachten op een doelpunt van SCHC, dat Hurley veelvuldig terugdrong op eigen helft, zonder tot écht grote kansen te komen.

Pien Dicke is dicht bij een doelpogig namens SCHC. Foto: Koen Suyk

Die goal kwam evenwel pas acht minuten vóór rust, en SCHC had een strafcorner nodig om de score open te breken. Met Yibbi Jansen op de bank was het nu Renée van Laarhoven die op kop cirkel stond. Haar flats werd half verwerkt door Hurley-keeper Wendela van Dedem, waarna aangeefster Mette Winter de rebound benutte: 1-0.

Even vóór de 1-0 had Elzemiek Zandee de grootste kans van de eerste helft om zeep geholpen. Zij werd prachtig vrijgespeeld door een sterk spelende Famke Richardson, die over de rechterflank de cirkel binnenstormde en haar ploeggenoot op maat bediende. De flats van Zandee was te slap om Van Dedem te verrassen. En Hurley? Dat kon daar slechts één schot tegenover zetten: een doelpoging van Marleen Jochems, die eenvoudig werd gekeerd door SCHC-keeper Alexandra Heerbaart.

Eindelijk gevaar Hurley

Na rust begon Hurley sterk, en mocht het binnen een paar minuten na een overtreding op Fleur Loomans eindelijk haar eerste strafcorner nemen, dit seizoen hét wapen van de ploeg van coach Robbert van de Peppel. De sleeppush van Gitte Michels eindigde hoog op het lichaam van uitloper Lisa Post, maar niet té hoog volgens scheidsrechter Ymkje van Slooten. Corner nummer twee leverde Hurley echter niets op, omdat Heerbaart katachtig naar de hoek dook en fraai redding bracht op de nieuwe inzet van Michels.

Frances Davies tijdens SCHC-Hurley in de play-offs. Foto: Koen Suyk

Daarna ebde het gevaar van de bezoekers weer weg, mede door de groene kaart van middenvelder Marleen Jochems. SCHC kon in een verder rommelig derde kwart ook geen gevaar stichten. Zodoende keken de toeschouwers aan de Kees Boekelaan naar een wedstrijd die af en toe naar een matig niveau zakte. Van het sprankelende wat SCHC met regelmaat in de reguliere competitie liet zien, was zaterdag weinig te zien. Net als in de heenwedstrijd van donderdag, overigens.

Toch de gelijkmaker

In het vierde kwart kwam er in elk geval verandering in de stand en werd het toch nog een wedstrijd. Het was Hurley dat verrassend de gelijkmaker maakte. Na een scrimmage voor de neus van Heerbaart profiteerde aanvaller Fleur Loomans door de vrijgekomen bal van dichtbij binnen te tikken, 1-1. Toch een beloning voor de lef waarmee de nummer vier van de reguliere competitie de torenhoge favoriet SCHC te lijf ging.

Twee keer Jansen

Net als in de eerste helft had SCHC een strafcorner nodig om extra lucht te krijgen en onder de Hurley-druk uit de komen. Wie anders dan Jansen benutte dit buitenkansje: de clubtopscorer pushte feilloos raak en zette SCHC met haar 35ste goal van het seizoen weer op voorsprong: 2-1.

Yibbi Jansen juicht na haar benutte strafbal tegen Hurley. Foto: Koen Suyk

In de slotfase van de wedstrijd – met de van een hersenschudding herstelde Ginella Zerbo na lange tijd weer binnen de lijnen bij SCHC – kreeg de thuisploeg nog de kans om verder weg te lopen van Hurley en de Amsterdammers de genadeklap toe te brengen. Jansen mocht – in twee instanties – een strafbal nemen na een sticktackle op uitblinkster Richardson. Jansen scoorde en maakte zo aan alle ambities van Hurley een einde: 3-1. Twee gele kaarten aan Hurley-kant – voor Jochems en Carmen Vincentie – zorgden ervoor dat een slotoffensief van de bezoekers uitbleef.

Zodoende plaatste SCHC zich voor de finale, waarin het nu eens niet Den Bosch, maar juist Amsterdam treft. Het wordt voor de formatie uit Bilthoven de vierde kans op de eerste landstitel in de clubhistorie.

Lees hieronder de hoogtepunten van het tweede en beslissende duel in de halve finales van de play-offs tussen SCHC en Hurley