Morgenstern en Judge vonden A’dam-SCHC een heerlijke finale

‘Een heerlijke wedstrijd’, zei aanvaller Fiona Morgenstern, maker van de twee Amsterdamse goals. ‘Echt een prachtige finale’, vond Lucas Judge, coach van SCHC. Amsterdam-Stichtsche (2-2) was zaterdagmiddag een finale zoals je hoopt dat elke finale is.

Het prachtige één-tweetje op de zijlijn tussen Freeke Moes en Felice Albers, die leidde tot de 1-0 van Amsterdam. De harde, maar cleane tackle waarmee Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen tegenstander Kyra Fortuin de weg versperde naar de 1-1. De prachtige, steenharde sleeppush van strafcornerfenomeen Yibbi Jansen drie minuten voor tijd (2-2), dwars door de benen van keepster Anne Veenendaal.

De eerste finalewedstrijd tussen Amsterdam en SCHC was een feest om naar te kijken. ‘Het publiek heeft genoten. Ongetwijfeld. Deze finale ging alle kanten op. Ik vond het een prachtige wedstrijd. In een schitterende ambiance, met veel toeschouwers op de tribunes. Dit was een mooie middag’, concludeerde Lucas Judge.

Yibbi Jansen omhelst Mette Winter, de maker van de 1-1. Foto: Willem Vernes

Aanvallen was vaak belangrijker dan verdedigen

Amsterdam-SCHC was een finale tussen twee teams die aanvallen vaak belangrijker vinden dan verdedigen. Dat zijn de mooiste finales. Amsterdam dat Stichtsche in het derde kwart met de rug tegen de muur zet – en geen gas terugneemt nadat het de 2-1 heeft gescoord, maar juist vol blijft jagen op de 3-1. SCHC dat bij een 2-1 achterstand in de slotfase niet op safe speelt om een derde tegendoelpunt te voorkomen, maar met man en macht voor de 2-2 blijft gaan. En die nog maakt ook. Dat is waarvoor je als toeschouwer een kaartje koopt.

Aanvallen zit bij zowel Amsterdam als SCHC in het DNA. Toen Yibbi Jansen van SCHC bij een 1-0 achterstand een vrije slag mocht nemen rond de middenlijn, scanden haar ogen meteen de Amsterdamse cirkel af, op zoek naar een teamgenoot die vrij stond. De bal veilig terugspelen om vanuit daar een aanval op te zetten, behoorde kennelijk niet tot haar wapenarsenaal. Jansens ogen bleven maar zoeken naar een teamgenoot. Ze scoopte de bal meters naar voren, naar aanvoerder Xan de Waard, waarna de beloning voor haar aanvalslust volgde. Mette Winter scoorde de 1-1.

Toen Freeke Moes van Amsterdam bij een stand van 1-1 een vrije slag meekreeg rond de middenlijn, gebeurde iets soortgelijks. Ze had even kunnen wachten om te temporiseren. Ze had de bal ook veilig terug in de stick van een Amsterdamse verdediger kunnen spelen. Maar in plaats daarvan draaide Moes de gashendel juist nog wat verder open. Ze ging meteen lopen met de bal. Haar ogen verkenden de cirkel van SCHC, op zoek naar een teamgenoot die kon scoren. Ook háár lef werd beloond. Met een prachtige pass door het hart van de verdediging vond zij de stick van Fiona Morgenstern, die de 2-1 binnentipte.

Fiona Morgenstern vindt de armen van Fay van der Elst, nadat ze de 2-1 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

Dit soort potten win je op energie. Op hoe hard je je tackleback loopt. Dat deden wij vandaag goed. Fiona Morgenstern, maker van de twee Amsterdamse goals


Je verwacht in zo’n wedstrijd als deze dat het – aan Amsterdamse zijde – doelpuntenmachines als Michelle Fillet (18 competitiegoals), Freeke Moes (11) of Marijn Veen (9) zijn die de trekker overhalen. Maar het was juist spits Fiona Morgenstern, in de competitie goed voor slechts vier doelpunten, die een masterclass positie kiezen gaf. Vrijdag zei zij nog in een interview dat zij beslissender voor Amsterdam wil zijn. Zaterdag scoorde zij in haar eerste NK-finale meteen twee keer.

Het waren haar familieleden op de tribune die haar na afloop van de finale moesten vertellen dat zij de 1-0 had gemaakt, vertelt ze. Zelf wist ze niet meer of ze de bal had geraakt, toen ze haar stick op de grond legde bij een schot van Hester van der Veld. De beelden wezen uit van wel. Bij de 2-1 tipte ze de geweldige pass van Freeke Moes achter keepster Alexandra Heerbaart. Wat Morgenstern zaterdag deed, heet pieken op het juiste moment.

‘Beide teams speelden vandaag aanvallend. We wilden allebei hockeyen. Dat zijn de leukste wedstrijden om te spelen’, zei de maker van de twee Amsterdamse goals. ‘Verdedigend maken we het allebei heel klein. Aanvallend juist heel groot. De as van het veld zit vrijwel altijd dicht. Dat weten we. Daarom vallen we via de buitenkant aan. Dat is leuk om te zien, denk ik. Wij waren bij vlagen beter. Stichtsche was dat vooral als wij minder energie leverden. Je weet dat je in zulke wedstrijden weinig kansen krijgt. Dit soort potten win je op energie. Op hoe hard je je tackleback loopt. Dat deden wij vandaag goed. Maandag moeten we dat ook doen, willen we landskampioen worden.’

Yibbi Jansen heeft drie minuten voor tijd de 2-2 gescoord. Foto: Willem Vernes

Bij twee van de vier corners van SCHC stond Jansen niet in het veld

Dat SCHC twee van hun vier strafcorners moest nemen terwijl Jansen niet binnen de lijnen stond, was voor de neutrale toeschouwer misschien de enige domper in deze prachtige finale. Zeker omdat één daarvan werd gehaald met nog slechts vijf minuten op de klok. Op dat moment keek Stichtsche nog tegen een 2-1 achterstand aan. Als neutrale hockeyliefhebber hoop je op zo’n moment op een steenharde sleeppush vol in de kruising. Dat was de climax die deze finale verdiende. Maar die climax volgde drie minuten voor tijd alsnog, toen Jansen hard over de grond de 2-2 binnenpushte. Er klonk een orkaan van geluid in het Wagener Stadion. Het uitvak ontplofte.

Coach Judge vertelde dat hij had overwogen om Jansen het hele vierde kwart op het veld te laten staan, zodat zij een strafcorner binnen kon slepen. Maar hij hield ook de return van maandag in zijn achterhoofd. Uiteindelijk wilde hij niet dat Jansen te zwaar zou worden belast, waardoor hij haar toch naar de kant haalde. Over de hele wedstrijd gezien stond zij hooguit zes of zeven minuten niet in het veld, benadrukte hij. Precies in die minuten haalde SCHC twee corners.

Judge: ‘Yibbi heeft misschien wel de beste strafcorner van de wereld. Uiteindelijk bewijst zij ook vandaag weer hoe goed zij is. Zij staat er altijd op de momenten dat het moet. Haar 2-2 was een mooi sluitstuk van een prachtige wedstrijd.’


17 Reacties

 1. robvisser

  Als het maandag alsnog misgaat voor Stichtse, dan zal Judge zich toch nog wel eens achter de oren krabben over zijn wisselbeleid. Hopelijk doet hij het maandag toch wat verstandiger wat Jansen betreft.

 2. peter-de-ruiter

  @Robvisser, waarom is het wisselbeleid rondom Jansen zo slecht? Er zijn maar weinig speelsters die met haar verantwoordelijkheden een hele wedstrijd spelen.

 3. annelotweusthuis

  @Robvisser: je bandje blijft hangen... Op dit niveau is het toch bijna niet te doen om 60 minuten te spelen.

 4. lynnBosman

  Nee dat zal hij niet. Aan als heb je niets. Er is geen garantie dat die strafcorners erin zouden zijn gegaan. Niemand weet hoe de wedstrijd dan gelopen zou zijn. In tophockey is dit niet vol te houden wanneer het niveau zo hoog is als deze wedstrijd. Het zijn geen machines. En nee, De Waard is de belangrijkste speelster van SCHC, zij is de spil van het team. Als zij wegvalt, is SCHC een klasse minder. Veruit de beste speelster van de wereld. Uiteraard is Jansen en uitstekende speelster met geweldige kwaliteiten en erg belangrijk voor SCHC.

 5. Piensmits

  Iedereen vond het niet handig dat ze op de bank zat het vierde kwart. Daarnaast gaf Yibbi Jansen goed aan dat ze ook op andere dingen getraind hebben en dat het ook verrassend kan zijn wanneer zij er niet in staat om te pushen. Terecht dat Judge aankaart dat hij haar niet wilt overbelasten. Ze zal maandag weer veel spelen in een wedstrijd waarvan het niveau ontzettend hoog is. Als Jansen 60 minuten gespeeld had, had Verschoor in haar vuistje gelachen aan het eind van de wedstrijd. Leuk dat je zo hartstochtelijk met SCHC meeleeft, maar soms heb je onrealistische verwachtingen van speelsters.

 6. daniel-van-son

  Tja, en wat een suffe reacties allemaal. Als je maar over een enkele "goede" strafcornerspecialist beschikt kan je haar maar beter niet wisselen in de tweede helft, laat staan in het laatste kwart waar een wedstrijd al zo vaak is beslist ahv een strafcorner. Harde les voor de volgende wedstrijd. En oh ja, de KNHB zit nog steeds in het stenen tijdperk. 12.45 uur voor de ultieme finale. Wat een belachelijke tijd. Zij zouden moeten eisen dat die wedstrijd op een fatsoenlijke tijd wordt gespeeld ivm ook met de TV uitzendingen/rechten zoals op zaterdag. Vier uur achter elkaar hockey. Pick it up KNHB !

 7. daniel-van-son

  Die reactie bij Peter de Ruiter hoort bij Rob Visser. Goed opgemerkt Rob. Simple as that. Al speelt ze maar zeg de eerste 10 minuten in de eerste helft. In de tweede helft gaat het uiteindelijk om de knikkers en zeker bij dit soort wedstrijden.

 8. robvisser

  @Piensmits Het is helemaal niet onrealistisch om te verwachten dat ze dan op z'n minst in het laatste kwart op het veld blijft staan. Ook de commentator en analisten vonden dat een rare move van Judge. Gelukkig kreeg ze op het eind nog een kans op een strafcorner en die ging er dan ook meteen in. Dat toont wel aan hoe cruciaal ze is in dat soort situaties. Als de stand weer zo is in het vierde kwart, dan laat Judge haar vast wel staan straks.

 9. Piensmits

  Rob Visser, ik heb het natuurlijk niet over dat laatste kwart. Dat geef ik zelf in mijn reactie, zoals iedereen, heel goed aan. Daarin hoort Jansen ten alle tijden te spelen. Ik heb het over de inmiddels verwijderde reacties van jou waarin jij aangeeft Jansen 60 minuten (zonder te wisselen dus) hoort te spelen. Daniel van Son, suffe reactie van jou. Niemand heeft het in de reacties over de tweede helft en met name niet het laatste kwart . In het artikel wordt ook besproken het laatste kwart. Er zijn reacties verwijderd dus ik kan het je ook niet helemaal kwalijk nemen.

 10. robvisser

  @Piensmits Ik had gezegd dat ze liefst in het veld moet blijven en ik heb dat in andere wedstrijden bij belangrijke speelsters wel vaker zien gebeuren, maar als zoiets dan de toorn van allerlei Den Bosch aanhangers oproept, dan ben ik bereid om daar water bij de wijn te doen. Dat geruzie en op de persoon spelen is niet mijn ding. In ieder geval zou ze, en daar ben ik het met daniel-van-son eens, de tweede helft in z'n geheel moeten spelen. Zo belangrijk is ze. Met alle respect voor Xan de Waard, inderdaad de beste van SCHC, ze is natuurlijk niet degene die strafcorners scoort. Ik denk dat Yibbi het wel met Judge gaat bespreken.

 11. Piensmits

  Waarom haal jij toch weer Den Bosch erbij? Ik heb merrdere reacties van jou met een sneer gezien of waarin jij een speelster het mikpunt maakt (Matla ) dus niet omdraaien nu. Ik ben niet eens voor Den Bosch, maar ik heb groot respect voor de speelsters van Den Bosch en hun prestaties. Jammer dat jij dat niet kan opbrengen. Zonder de Waard zouden er veel minder strafcorners zijn want zij maakt het spel en maakt SCHC zo ontzettend goed, dat weet jij ook! Maar laten we inderdaad ophouden en voorzichtig gaan genieten voor de wedstrijd van morgen.

 12. robvisser

  @Piensmits Ik heb alleen gezegd dat Matla in Oranje nooit de Matla is die we bij Den Bosch zien, als dat al erg is dan weet ik het niet. Voor de rest heb ik me nog nooit over de Den Bosch speelsters uitgelaten. En ik kreeg inderdaad vooral reacties uit de Den Bosch hoek, moet ik dat dan ontkennen? Stop ermee en laten we vooruitkijken naar morgen.

  1. daansteenbergen

   Het

 13. Piensmits

  Ik kom niet uit Den Bosch en ik ben niet voor Den Bosch, dus scheer niet iedereen over een kam. Den Bosch heeft nul belangen bij deze wedstrijd en ik denk dat velen het SCHC juist gunnen. We weten allemaal dat dit niet het enige is dat je hebt gezegd over Matla, maar laten we het gezellig houden en dan zien we wel de cup morgen lift. En van mij mag Jansen er morgen 5 scoren.

 14. daniel-van-son

  Dat er meerdere reacties waren waaruit blijkt dat iedereen eigenlijk wel vind dat die ene enkele strafcornerspecialist het laatste kwart helemaal zou moeten spelen kon ik er inderdaad niet uithalen omdat ik niet alle reacties heb gezien. Het is me ook opgevallen hoeveel velddoelpunten SCHC maakt over het hele seizoen. Bizar dat er dus nog steeds geen voldoende goede tweede specialist is laat staan variant is/zijn. En hoezo heeft die Jansen een dubbele functie. Je hebt een jaar de tijd gehad (zo niet meer) om iemand op te lijden die een belangrijke bepalende speelster ook kan afstoppen. Nu heb je die tijd niet meer maar goed ik ben ook voorstander om alles op te vangen met ruimtedekking en dat heb ik altijd zo gevonden (dat andere is naar mijn mening de tijd terugzetten omdat het spel nu ook sneller gaat) en DAT kan je wel snel tot heel snel implementeren door je tekortkomingen op te vangen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over dubbele dekking overal tussen de 23 meter en de goal (iets wat ook bij de heren regelmatig niet goed wordt uitgevoerd) en wat ook bijzonder snel te implementeren is. Geef je de aanvoerster die taak mee in het veld dat iedereen dat overneemt, komt het vast op tijd goed.

 15. lynnBosman

  Ik denk dat we het er inderdaad op kunnen houden dat Jansen zeker het laatste kwart erin moet staan. Ik dacht eigenlijk dat v Laarhoven bij Kampong best wat corners nam en goals maakte, zelfde voor Beljaars bij OR. Dus wat dat betreft zou er in potentie een goede 2e en 3e schutter moeten zijn. Maar als je weinig mag aanleggen in de wedstrijd zal dat niet ten goede komen. Ik ben ook benieuwd wat Amsterdam uit de hoge hoed tovert morgen. Tot nu toe niet heel erg gelukkig met de strafcorner, terwijl Plönissen en Fillet toch best redelijke schutters zijn. Ik ben blij dat Jansen goed in vorm is met de strafcorners. Met Gorzelany de beste van de wereld denk ik. Ik kijk uit naar morgen!

 16. daniel-van-son

  Typo : op te leiden. Wat kan een mens toch domme fouten maken. Verder: dan heb ik het beste van Jansen waarschijnlijk nog niet gezien. Wie weet in de finale. Is kijken of dit compleet bizarre pinkstersportweekend ook een bizar slotaccoord kent met het landelijke hockey. Kansen wat mij betreft fivty fivty voor SCHC en de AHBC.


Wat vind jij? Praat mee...