Nadat Hurley jaren een grijze muis was, droomt het nu van de play-offs

‘Dit is niet alleen het leukste, maar ook het beste Hurley waarin ik ooit heb gespeeld’, zegt keepster Wendela van Dedem (31), die aan haar zevende en laatste seizoen bezig is voor de club uit het Amsterdamse Bos. Nog nooit was ze met haar ploeg zo dichtbij de play-offs als nu. Door de moeizame 1-2 winst op Tilburg heeft de club die in het verleden vaak te boek stond als de grijze muis van de Hoofdklasse, de vierde plaats steviger in handen.

Het scorebord in de hoek van het veld op het pittoreske complex van Tilburg geeft in het laatste kwart nog acht minuten aan, als Hurley-coach Robbert van de Peppel plotseling uit zijn witte plastic stoel naast de dug-out opveert. Voor het eerst deze wedstrijd beent hij helemaal naar de middenlijn toe. Nu tegenstander Tilburg in de slotfase de druk op zijn ploeg flink opvoert, en de voorsprong van Hurley slechts marginaal is (1-2), schalt het harde stemgeluid van de 35-jarige coach minutenlang over het veld, in de hoop dat het zijn ploeg een duwtje in de rug geeft.

Het is in meerdere opzichten een beeld dat de nieuwe status van Hurley bevestigt. Was de club uit Amsterdam de afgelopen jaren in de zestiende speelronde, de speelronde waarin de Tulp Hoofdklasse Dames deze zondagmiddag is aanbeland, normaal gesproken het zicht op de top vier al lang kwijt, nu heeft de ploeg juist nog alles om voor te spelen. Plotseling staat er volop spanning op de laatste minuten van een doorsnee uitwedstrijd tegen Tilburg, met een brullende coach langs de lijn wiens hand in zijn eerste seizoen absoluut zichtbaar is geworden.

Keepster Wendela van Dedem en teamgenoot Melissa Pieters zijn blij met de achtste overwinning van het seizoen. Foto: Willem Vernes

 

Qua namen hebben wij misschien niet de grootste individuele sterren in huis. Toch zijn wij een stugge ploeg om tegen te spelen en een lastige ploeg om van te winnen Hurley-middenvelder Marente Barentsen

Wanneer je de selectie van Hurley tegen het licht houdt, dan is de eerste naam die in het oog springt die van Marente Barentsen, de middenvelder die inmiddels dertien interlands voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. Ook strafcornerkanon Gitte Michels valt direct op. Van de 25 doelpunten die Hurley dit seizoen heeft gemaakt, kwamen er meer dan de helft van haar stick: dertien.

Marleen Jochems, Daantje de Kruijff en Sophie Schelfhout werden een jaar geleden met Jong Oranje in Zuid-Afrika wereldkampioen. Frances Davies en Tarryn Davey stonden met Nieuw-Zeeland op de Olympische Spelen in Tokio en het WK in Terrassa. Maar over het algemeen is de spoeling aan topspeelsters eerlijk gezegd best dun. Hoe langer je naar de lijst met namen kijkt, hoe meer je je soms verbaast over de hoge klassering van Hurley. Concurrent HGC, de nummer zes van de competitie, heeft met internationals Eva de Goede en Margot van Geffen meer individuele kwaliteit in huis. Dat geldt ook voor Pinoké – vijfde op de ranglijst – dat doelpuntenmakers Maxime Kerstholt en Maria Steensma onder contract heeft staan. Zelfs de tegenstander van deze zondagmiddag, Tilburg, heeft met speelsters als Maddie Hinch, Ireen van den Assem, Vicky Sauze en Donja Zwinkels meer individuele kwaliteit dan het verrassend goed presterende Hurley.

‘Qua namen hebben wij misschien niet de grootste individuele sterren in huis. Toch zijn wij een stugge ploeg om tegen te spelen en een lastige ploeg om van te winnen’, slaat international Barentsen (26), die bezig is aan haar zesde seizoen voor Hurley, de spijker op zijn kop.

Vrolijke gezichten bij Hurley na de 1-2 winst op Tilburg. Foto: Willem Vernes

 

Pinoké en HGC hebben meer individuele kwaliteit dan wij, maar wij zijn het beste team Hurley-keepster Wendela van Dedem

In de zeven seizoenen dat de stoppende keepster Van Dedem bij Hurley onder de lat staat, eindigde ze met haar ploeg twee keer als zesde, drie keer als zevende en één keer als achtste. Nog nooit was haar team degene waarop door andere clubs wordt gejaagd. Sinds november bezet Hurley knap de vierde plaats. De ploeg van Van de Peppel heeft na zestien speelrondes 26 punten, drie meer dan achtervolger Pinoké.

Onder het afdak van het clubhuis van Tilburg vertelt Van Dedem over haar eerste drie seizoenen voor Hurley, waarin de club vrijwel elke zomer te maken kreeg met een leegloop. Daardoor moest er telkens opnieuw van onderaf worden gebouwd. Pas sinds een jaar of vier slaagt de club erin om het hart van de spelersgroep bij elkaar te houden. Hoewel er ook afgelopen zomer weer afscheid werd genomen van een handvol ervaren speelsters, is het dit seizoen meer dan in voorgaande jaren gelukt om een hecht collectief te smeden, vindt Van Dedem.

‘Als ik zie dat onze linksachter niet lekker in de wedstrijd zit, dan probeer ik haar te helpen. Iedereen in onze ploeg doet dat eigenlijk. Dat is ook meteen onze grootste kracht. Onze teamspirit. Pinoké en HGC hebben meer individuele kwaliteit dan wij, maar wij zijn het beste team. In mijn ogen leidt dat eerder tot succes dan wanneer je drie meiden hebt die heel hard met een bal kunnen rennen. Wij beschikken niet over dat soort individuele sterren, waardoor iedereen van ons twee keer zo hard moet werken. En dat doen we dus ook, waardoor we nu zo goed presteren’, zegt Van Dedem, die tegen Tilburg met twee reddingen op een strafcorner een belangrijke rol speelde in het binnenslepen van de achtste overwinning dit seizoen.

Strafcornerkanon Gitte Michels was met twee doelpunten belangrijk voor Hurley in de wedstrijd tegen Tilburg. Foto: Willem Vernes

Twee goals van sleepkanon Michels leiden naar de winst op Tilburg

Juist het collectief dat door Van Dedem zo wordt geprezen, begon deze zondag niet sterk aan de wedstrijd. De eerste twee kwarten was het niet Hurley, maar Tilburg dat de mouwen het meest opstroopte. Er werden door Hurley zoveel duels verloren dat het er vanaf de zijlijn niet uitzag alsof je naar een mogelijke play-offdeelnemer aan het kijken was.

Na de 0-0 ruststand schudde Tilburg-aanvaller Donja Zwinkels de ploeg van Van de Peppel eindelijk wakker, met een heerlijk schot in de 35ste minuut (1-0). Toen er nog in dezelfde minuut werd gefloten voor een overtreding op Daantje de Kruijff, haalde Hurley voor het eerst een strafcorner. Het bleek het kantelpunt van de wedstrijd. Gitte Michels – het sleepfenomeen met een strafcorner als een granaat – pushte tussen keepster Maddie Hinch en lijnstop Romée Joosten de 1-1 tegen de touwen.

Dat Michels over stalen zenuwen beschikt, mocht de lange verdediger twee minuten later nog een keer bewijzen, toen de vlugge Romée Corver van Hurley ondersteboven werd gelopen door Jade Vermeer, wat tot de tweede strafcorner leidde. Opnieuw ging de vuist van Michels de lucht in. Deze keer vuurde ze de bal met een harde flats op de goal van Tilburg af, die via de linkerlegguard van Hinch in het dak van het doel belandde (1-2). Daarmee is Michels nog één doelpunt verwijderd van een evenaring van haar persoonlijk doelpuntenrecord in één hoofdklasseseizoen. In de jaargang 2018/2019 kwam ze bij Hurley tot veertien competitiegoals.

International Marente Barentsen is één van de beste speelsters van Hurley. Foto: Willem Vernes

‘Sinds Robbert van de Peppel bij ons aan het roer staat, benadrukken we steeds meer dat we echt een team zijn. Dat niemand boven de ploeg staat en dat we het vooral samen moeten doen’, zegt international Barentsen. ‘Ook buiten het veld hebben we een goede verstandhouding met elkaar. We zijn echt vriendinnetjes van elkaar. Dat zie je weer terug op het veld. We zijn bereid om voor elkaar door het vuur te gaan. In plaats van elkaar af te vallen, helpen we elkaar juist. Dat is misschien wel de belangrijkste reden voor de goede resultaten die we hebben geboekt.’


Wat vind jij? Praat mee...