Oranje-Rood zorgt in slotminuut voor grote zorgen in Rotterdam

Rotterdam is zondagmiddag een plek gezakt op de ranglijst van de Tulp Hoofdklasse Dames. De ploeg verloor op eigen veld van Oranje-Rood: 2-3. Janneke van de Venne was het goudhaantje voor de ploeg uit Eindhoven. Zij maakte een minuut voor tijd de winnende treffer en duwde daarmee haar tegenstanders dieper in de zorgen. 

Het was erop of eronder zondagmiddag in Rotterdam. Geen woorden maar daden, zoals ze in de kleedkamer van de thuisploeg waarschijnlijk gezegd hebben. Want de belangen waren groot. Rotterdam (met 13 punten de nummer tien) moest met nog drie speelrondes winnen van Oranje-Rood (met 15 punten de nummer negen), om zo naar de veilige plek te klimmen. De plek die gegarandeerd een nieuw seizoen in de Hoofdklasse oplevert. Dat is niet het geval voor plek tien of elf. Een verlenging van dit Hoofdklasse-seizoen, het spelen van play-outs, daar zit geen enkele ploeg op te wachten.

Rotterdam moest net wat meer dan Oranje-Rood en dat bleek. Twee groene kaarten voor OR-speelsters Madelief de Beer en Sophie van Grimbergen zorgden al vroeg in de wedstrijd voor wat Rotterdams overwicht in het eerste kwartier. Amber van den Dijssel vuurde een backhand af op OR-goalie Vera Beukers en de aanvaller pingelde later via de achterlijn de Eindhovense cirkel binnen. Emma van Santbrink had in het eerste kwart de grootste kans voor Rotterdam. Zij kon vanuit de stuit vrij uithalen met haar forehand, maar weer stond Beukers in de weg.

Rotterdam viert de treffer. Foto: Bart Scheulderman

Aan de andere kant had Iris Nikerk het een stuk minder druk dan haar collega. Zij moest een keer ingrijpen toen Bibi Donraadt alleen op haar afkwam, na een fijn steekballetje van Elli Gräve. Donraadt koos voor een kapflats, maar de bal vloog niet alleen over de goalie, maar ook over het doel van Rotterdam. 

Haarman en de Eindhovense corner 

Koud begonnen aan het tweede kwartier, was daar de treffer voor Rotterdam. Lieke Elsman beukte de bal via de linkerkant de cirkel in en de voorzet werd onderweg van richting veranderd door De Beer. Dat was ideaal voor Joy Haarman, die zo de bal door de benen van Beukers kon tippen, 1-0. Oranje-Rood kwam in diezelfde fase nog heel goed weg, toen Haarman uit de volgende kans de paal raakte. Die minimale misser werd nog pijnlijker toen de bezoekers uit de eerste strafcorner van de wedstrijd gelijkmaakte. Juul van der Velden tipte de sleep van Floor Hoogers de touwen in, 1-1. De Eindhovense corner is een  regelrecht wapen geworden: twaalf van de laatste veertien doelpunten kwamen namelijk zo tot stand. 

Rotterdam-routinier Lisa van Baaren kreeg nog voor rust een dot van een kans. Ze mocht van dichtbij vanuit de lucht uithalen, maar haar inzet ging naast. Oranje-Rood kreeg daarna haar tweede corner. En jawel, het wapen werd weer een succes. Zelfs toen ongeveer alles niet ging zoals gehoopt. De aangeef was scheef en de stop daardoor matig, maar De Beer sloeg met haar forehand gewoon raak, 1-2. 

Madelief de Beer. Foto: Bart Scheulderman

Van Dam met rake strafbal 

Julie van Dam zorgde ervoor dat Rotterdam toch met een gelijke stand ging rusten. De allereerste strafcorner voor de thuisploeg was namelijk ook succesvol. De variant terug naar aangever Van Santbrink belandde bij Mascha Sterk. Zij legde de bal op de voeten van lijnstop De Beer. Hierdoor was het voor Van Dam een koud kunstje om de strafbal die volgde, binnen te pushen: 2-2. 

Merel Boekhorst had direct na rust een flinke kans, dichtbij het Eindhovense doel. Rotterdam stond zelfs vijf minuten met een man meer op het veld, toen De Beer met geel – na een overtreding op Van den Dijssel – naar de kant moest. Een overtal zonder Rotterdams succes, want ook uit de tweede strafcorner kwam geen resultaat. Brechtje van Santbrink flatste later nog rakelings voorlangs het Eindhovense doel. 

Foto: Bart Scheulderman

Rotterdam mocht in de slotminuten nog eens aanleggen voor een strafcorner, maar de variant richting de aangever werd ditmaal wel doorzien. Aan de andere kant was het Gräve die eens uithaalde met haar forehand en Janneke van de Venne die flatste. Allemaal zonder resultaat. 

Het zure slot voor Rotterdam

Maar de middag werd nog wel heel vervelend voor Rotterdam. Concurrent Tilburg (de nummer elf) was ondertussen namelijk op gelijke hoogte gekomen tegen Kampong (eindstand 1-1). En Oranje-Rood maakte een minuut voor tijd de winnende uit, je gelooft het niet, de strafcorner. Van de Venne tipte raak, 2-3. Daarmee zakt Rotterdam een plek op de ranglijst. Tilburg klimt naar de tiende positie en Oranje-Rood blijft de nummer negen van de Tulp Hoofdklasse. Play-outs ontlopen wordt voor Rotterdam met nog twee speelrondes een gigaklus. 

Balende gezichten bij Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman


1 Reactie

  1. charliejanssen

    Een positief woord over Oranje-Rood blijkt te lastig te zijn? Ook de coach van Rotterdam vindt dat lastig. Als je twee keer van OR verliest in een jaar dan kan je ook gewoon bedenken dat ze die dagen gewoon wat beter/efficienter waren?


Wat vind jij? Praat mee...