Prachtige topper tussen Den Bosch en A’dam eindigt in 2-2

Vier doelpunten, een gemiste strafbal, een afgekeurde goal en twee handen vol aan gemiste kansen en strafcorners. De topwedstrijd Den Bosch-Amsterdam in de Tulp Hoofdklasse Dames was een feest om naar te kijken, met een bevredigende afloop. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Al zullen beide ploegen zeggen dat ze hadden kunnen winnen. 

Een snel doelpunt is waar je op hoopt in een wedstrijd tussen twee topteams die sterk zijn in verdedigen, om te voorkomen dat beide ploegen lange tijd achterover blijven leunen en het een schaakwedstrijd wordt. En dat snelle doelpunt kwam er ook. Er was in het stadion aan de Oosterplas nog maar veertig seconden gehockeyd, toen clubtopscorer Michelle Fillet van Amsterdam met een snelle 0-1 haar ploeg een droomstart bezorgde.

Het was een verkeerde pass van verdediger Rosa Fernig van Den Bosch, die werd onderschept door Maria Verschoor en ertoe leidde dat Amsterdam één van hun belangrijkste wapens kon trekken. De turn-over. Een beproefd recept van Amsterdam, dat over veel snelheid beschikt.

Koud kunstje

Op de rechterflank was het vleugelspeelster en international Felice Albers die werd weggestuurd. De Wereldspeelster van het Jaar was te snel voor tegenstander Danique van der Veerdonk en leidde de counter in. Toen Den Bosch-verdediger Sanne Koolen instapte, vond Albers ter hoogte van de strafbalstip de stick van teamgenoot Fay van der Elst, die de pass verlengde naar de tweede paal, waar Fillet stond opgesteld. Van dichtbij was het voor haar een koud kunstje om Amsterdam op voorsprong te schieten. Het was haar tiende doelpunt van het seizoen.

Michelle Fillet juicht na de snelle 0-1. Foto: Bart Scheulderman

Gelijkmaker Sanders

In plaats van op de verdediging te leunen, trok Den Bosch direct alles uit de kast in de jacht op de gelijkmaker. Aanvaller Noor Omrani kreeg binnen een minuut na de goal van Fillet de mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, maar stuitte op keepster Anne Veenendaal. Toen Maartje Krekelaar door de verdediging van Amsterdam heen sneed, werd zij afgestopt door Sabine Plönissen, wat leidde tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Sanne Koolen – vorige week tegen SCHC scoorde zij twee keer uit een strafcorner – nam het doel onder vuur met een flats. Die werd door Veenendaal gered, maar vervolgens niet door Amsterdam de cirkel uitgewerkt. Dat bood aangeefster Pien Sanders de mogelijkheid om bij de paal raak te schieten: 1-1.

Den Bosch viert een doelpunt uit een strafcorner. Foto: Bart Scheulderman

Rake strafcorner van Matla

Den Bosch was vervolgens diverse keren ook dichtbij de 2-1. Joosje Burg stuitte na een mooie aanval op keepster Veenendaal. Frédérique Matla pushte tevergeefs drie strafcorners op doel en ook Krekelaar liet een grote mogelijkheid onbenut. Pas richting het einde van het tweede kwart was Amsterdam weer dichtbij een doelpunt. Oog in oog met Josine Koning miste Marijn Veen een grote kans, waarna Fillet de tweede strafcorner van Amsterdam niet verzilverde.

Hoe Den Bosch vervolgens aan het derde kwart begon, was heel knap. De thuisploeg haalde meteen vier strafcorners achter elkaar. De eerste drie werden niet verzilverd. Maar bij de laatste poging was het Matla die over de grond raak pushte, via de voet van keepster Veenendaal: 2-1. Aan de reactie van de goalie van het Nederlands elftal zag je duidelijk dat Veenendaal baalde.

Waar je misschien verwachtte dat Den Bosch er misschien overheen zou klappen, gebeurde juist het tegenovergestelde. Amsterdam opende de jacht op de 2-2. De ploeg van coach Robert Tigges haalde drie strafcorners. Maar al deze pogingen werden niet benut. Ook een schot van Fillet werd even later knap gestopt door keepster Koning.

Freeke Moes heeft de 2-2 binnengeschoten. Foto: Bart Scheulderman

Afgekeurde goal Sanders en gemiste strafbal Fillet

Amsterdam voelde aan het begin van het vierde kwart dat er iets te halen viel. Dat bleek ook. Vanaf de achterlijn legde aanvaller Fiona Morgenstern de bal terug op Freeke Moes, die de 2-2 scoorde. Een terechte beloning voor het spel dat Amsterdam na de rake sleeppush van Matla op de mat legde.

Uit een voorzet van Rosa Fernig vanaf de achterlijn schoot Pien Sanders vervolgens bij de tweede paal de 3-2 binnen. Maar om onduidelijke redenen werd het doelpunt van Den Bosch afgekeurd. Vanaf de tribune gingen de gedachten inmiddels uit naar een gelijkspel. Maar met nog drie minuten op de klok leek er toch nog een winnaar te komen, toen Sanne Koolen met haar lichaam op de doellijn een doelpunt van Verschoor voorkwam. Strafbal. Die werd genomen door Fillet, maar knap gestopt door keepster Koning met haar klomp. Zodoende eindigde de topwedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Een uitslag die met genoegen zal worden ontvangen door koploper SCHC. Amsterdam blijft tweede, Den Bosch derde.


3 Reacties

 1. edwin-smolders

  Na het zien van de beelden is het echt onbegrijpelijk waarom de goal van Pien Sanders wordt afgekeurd. Evenals de beslissing van de laatste strafcorner (speelster is in de beweging) waaruit uiteindelijk de strafbal volgt. Gelukkig zorgde redding van Josine Koning voor enige gerechtigheid. Tegelijkertijd moet je jezelf drukmaken om de dingen waar je wel invloed op hebt….en dat is niet op de arbitrage. Deze vond ik overigens grote delen van de wedstrijd heel goed, maar deze cruciale momenten kunnen op het einde wel het verschil maken.

 2. robvisser

  Ik denk dat een gelijkspel uiteindelijk wel een goede afspiegeling was van de krachtsverhoudingen, al leek Den Bosch wel wat langer een optisch overwicht te hebben. Een beetje onduidelijk waarom de goal van Pien Sanders werd afgekeurd, waarschijnlijk niet voor het over de lijn gaan van de bal want daar had de scheids goed zicht op. Het zal iets anders geweest zijn, want ze was wel vrij resoluut. De strafbal voor A'dam leek terecht want de bal was in het doel gegaan als de Den Bosch speelster niet met haar lichaam had geblokt, al of niet bewust (dat doet er niet echt toe).

  1. edwin-smolders

   De scheidsrechter fluit voor een overtreding voor het doel, maar daar lijkt op de beelden amper sprake van. Strafbal was zeker terecht, maar het ging mij niet om de strafbal maar om de strafcorner waar deze strafbal uit ontstond. Die strafcorner was, ook gezien de beelden, niet terecht.


Wat vind jij? Praat mee...