Rampzalige start kost HDM de kop: ‘Het was allemaal net niet’

Ze hadden zich de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft ongetwijfeld anders voorgesteld. De vrouwen van HDM hebben met hun zesde plek nog volop de play-offplekken in het vizier. Maar met het onnodige 3-2 verlies tegen promovendus Oranje-Rood op zaterdagmiddag morste de Haagse ploeg kostbare punten.

Zwijgend als het graf stonden ze in een kring na afloop van de verliespot in Eindhoven. Met gezichten waar de teleurstelling van afdroop, wachtten speelsters en staf op hun laatste twee ploeggenoten. Nadat ook aanvoerder Tessa Clasener en keepster Julia Remmerswaal zich bij de groep hadden gevoegd, startte coach Ivar Knötschke met verbijstering in zijn stem een voorzichtige terugblik op wat zijn speelsters in het uur speeltijd op de mat hadden gelegd.

Twaalf strafcorners, handenvol veldkansen en vrijwel het grootste deel van de wedstrijd balbezit: het was niet voldoende voor HDM om de zege naar zich toe te trekken. De eerste acht rampzalige minuten, waarin Oranje-Rood maar liefst twee keer scoorde, bleken de ploeg fataal.

Net niet

Vers van het veld kon keepster Remmerswaal (28) er moeilijk de vinger op leggen waarom haar ploeg de wedstrijd in het eerste kwart uit handen gaf. ‘We weten hoe Oranje-Rood speelt en wat wij goed kunnen: de tegenstander onder druk zetten en een bal afpakken. Dat liep in het begin niet lekker. In balbezit willen we graag hockeyen via de zijkanten om speelsters te lanceren. Maar ons plan kwam in het eerste kwart niet goed uit. Misschien coachten we net te laat. Hadden we net een stap extra moeten zetten. Konden we de bal sneller rondspelen.’

Het moet gezegd: Oranje-Rood toonde ook een sterk staaltje effectiviteit. De eerste de beste kans was direct raak. Routinier Lisa Scheerlinck raasde over de linkerachterlijn de cirkel binnen. Haar inzet werd gekeerd door Remmerswaal, maar de bal belandde zomaar in de stick van de vogelvrij staande Elli Gräve. De Duitse wist wel raad met deze niet te missen mogelijkheid: 1-0.

Amper bekomen van de snelle openingstreffer kon Remmerswaal opnieuw vissen na de eerste strafcorner van de Eindhovense vrouwen. Een schot van strafbalkoningin Madelief de Beer tipte Juul van der Velden keurig binnen.

Ontlading bij Oranje-Rood na de 2-0 van Juul van der Velden. Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Een van de twaalf strafcorners

Vanaf kwart twee zette HDM een tandje bij. Wat volgde was een duel vol eenrichtingsverkeer naar het goal van Oranje-Rood-keepster Vera Beukers. Waar HDM in beginsel nog moeite had om door de Eindhovense verdediging heen te breken, groeide het aantal kansen naarmate de wedstrijd vorderde.

In het allerlaatste kwartier werd HDM dan eindelijk beloond voor de aanvalsdrift. Nadat de bal via verschillende speelsters kriskras door de cirkel was gegaan, schoof de Engelse Millie Giglio van dichtbij eenvoudig binnen. Maar in plaats van door te drukken, was het ineens toch weer Oranje-Rood dat een strafcorner versierde. Een waar Scheerlinck wel raad mee wist: de middenveldster flatste de bal onberispelijk strak binnen.

Daarmee was de wedstrijd nog niet gespeeld. Met nog negen minuten te gaan bleef HDM jagen. Bij de zevende Haagse strafcorner was het dan eindelijk raak. Een variant belandde over de achterlijn, buiten het zicht van de scheidsrechters. Aanvoerder en aangeefster Tessa Clasener maakte slim gebruik van dit buitenkansje en bediende Jip Dicke. De spits aarzelde niet en veegde acht minuten voor tijd de bal binnen. De aansluitingstreffer was alweer haar achtste treffer van het seizoen.

Terwijl de uitploeg nog maar eens aanzette, vocht Oranje-Rood voor wat het waard was om de voorsprong te behouden. Niet één, maar nog vijf strafcorners hielp de Eindhovense verdediging stuk voor stuk om zeep. Tot overmaat van ramp voor HDM viel Dicke twee minuten voor tijd uit na een mislukte scoop die vol in haar gezicht terechtkwam. Wéér geen drie punten dus voor HDM, dat door het verlies van de vijfde naar de zesde plek op de ranglijst schoof.

Remmerswaal: ‘Het was niet onze dag. We hebben genoeg dingen geprobeerd. Er waren ook veel scrimmages voor hun goal, maar steeds vielen die niet onze kant op. Dat is natuurlijk zuur. Zeker als je wat wil in deze competitie.’

Verliezen van Tilburg en Oranje-Rood kan niet als je omhoog wilt kijken HDM-keepster Julia Remmerswaal

Met een nog te behappen achterstand van zes punten op nummer vier Hurley valt er voor HDM dit seizoen wat te halen. Waar twee seizoenen geleden keurig de play-offs werden bereikt, eindigden de Haagse vrouwen vorig jaar teleurstellend als negende. Net boven de gevarenzone dus.

Dit seizoen gaat het dus een stuk beter voor HDM. Maar het mislopen van de drie punten tegen Oranje-Rood past ook in de zwakke fase waarin de ploeg verkeert. Het staat dan wel zesde, maar verloor vier van haar laatste vijf wedstrijden. Vooral het 0-2 verlies Tilburg en nu de 3-2 tegen Oranje-Rood hakken erin bij de Haagse vrouwen, met onder meer Jong Oranje-speelsters Jip Dicke en Lotte Beetsma en de derde keepster van Oranje Remmerswaal in de gelederen.

Julia Remmerswaal is zwaar teleurgesteld na het verlies tegen Oranje-Rood. Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Remmerswaal: ‘We willen het in ieder geval beter doen dan vorig jaar. Toen waren we echt instabiel. Nu maken we meer het spel en daardoor meer goals. Uiteindelijk speel je in de Hoofdklasse om zo hoog mogelijk te eindigen. Wij willen dus de top vier aanvallen en het liefst daartussen staan. Maar verliezen van Tilburg en Oranje-Rood kan niet als je naar boven wilt kijken. Dat moet je minstens een punt en eigenlijk meer pakken.’


Wat vind jij? Praat mee...