Rotterdam laat geen spaan heel van Tilburg: 4-1

Tot voor kort was vrijdag 6 oktober 2023 de laatste dag waarop Rotterdam een competitiewedstrijd wist te winnen. Maar donderdagavond boekte de opgeleefde ploeg van coach Brian Vervoort zowaar de tweede overwinning op rij. Voor eigen publiek won Rotterdam met 4-1 van Tilburg. Daardoor is het gat op de ranglijst met Tilburg meteen gedicht.

Dolblij gingen de Rotterdamse armen om 21.55 uur de lucht in. Dit was een overwinning met grote cijfers, nota bene op een rechtstreekse concurrent. Door de zege steeg het aantal punten van Rotterdam naar tien, evenveel als Tilburg er heeft. Op basis van het aantal overwinningen deze competitie haalde Rotterdam de tegenstander uit Brabant zelfs in. Rotterdam is nu de nieuwe nummer tien. Tilburg daalde naar plek elf, boven hekkensluiter Bloemendaal.

Het gevecht in de onderste regionen van de Tulp Hoofdklasse begon voor Rotterdam met een droomstart. Belgisch international Emma Puvrez van Tilburg liet in haar eigen cirkel een bal onder haar stick doorglippen. Rotterdam-aanvaller Joy Haarman, afgelopen zomer overgekomen van Bloemendaal, kwam daardoor al na vijf minuten oog in oog te staan met de van een blessure herstelde keepster Ayeisha McFerran. Koelbloedig schoot Haarman de bal met haar backhand tegen de plank: 1-0.

Joy Haarman heeft Rotterdam op 1-0 gezet tegen Tilburg. Foto: Bart Scheulderman

Meteen na rust de 3-0

Nog voor het einde van het eerste kwart werd het allemaal nog veel mooier voor Rotterdam. Luca Preyde stoomde op de rechterflank met grote passen op en gaf de bal voor. Via een combinatie tussen Isa van Spronsen en Brechtje van Santbrink was het Florine Rodenburg die helemaal vrij in scoringspositie kwam. Handig flatste zij de bal halfhoog tegen het net: 2-0. Tegenover al dit Rotterdamse geweld haalde Tilburg voor rust twee strafcorners, maar die werden allebei niet verzilverd.

Naarmate de klok verder tikte, werd het degradatiegevecht voor Tilburg steeds meer een soort straf. Op de achterlijn haalde Rotterdam al in de eerste minuut van het derde kwart een strafcorner. De thuisploeg – nog altijd zonder de geblesseerde cornerspecialist Annebregt Rietveld – kreeg vleugels.

Op de kop van de cirkel werd Merel Boekhorst aangespeeld. Onhandig gleed de bal uit de krul van haar stick. Maar Boekschort raakte niet in paniek, maar schakelde binnen een fractie van een seconde juist over op plan-B. Slim speelde ze eerste uitloopster Mikki Roberts uit. Vervolgens loste ze met haar forehand een schot op doel. Via de linkervoet van McFerran belandde de bal in het doel: 3-0.

Rotterdam is via Florine Rodenburg op 2-0 gekomen tegen Tilburg. Foto: Bart Scheulderman

Het sierde Tilburg dat het weigerde om de witte vlag te hijsen. Na het incasseren van de 3-0 haalde de ploeg van coach Ageeth Boomgaardt corner op corner. Maar het vizier was aan Brabantse kant niet goed afgesteld. Terwijl de tijd wegtikte, nam het geloof bij Tilburg op de ommekeer steeds verder af.

Twee minuten voor tijd deed Luca Preyde van Rotterdam er nog een schepje bovenop door uit een scrimmage de 4-0 te scoren. In de slotseconden tipte Tilburg-speelster Inge Dankers bij de tweede paal de 4-1 nog binnen. Een doekje voor het bloeden voor Tilburg.


Wat vind jij? Praat mee...