SCHC en Den Bosch in eerste toptest gelijkwaardig aan elkaar

De allereerste echte test van het seizoen tussen SCHC en Den Bosch is in een gelijkspel geëindigd. In Bilthoven bleven beide topploegen in evenwicht: 1-1. In een zonovergoten en rammetjevol complex aan de Kees Boekelaan waren het Mette Winter (SCHC) en Frédérique Matla (Den Bosch) die voor de doelpunten zorgden.

Lang, heel lang leek het erop dat Winter in het derde kwart voor het enige doelpunt zou zorgen. Tot vijftig tellen voor het einde. Frédérique Matla stond op de rand van de cirkel, bleef koel en pushte de derde strafcorner van de wedstrijd binnen. Zij zorgde voor de terechte 1-1, tussen beide topteams die het afgelopen hockeyjaar snel willen vergeten.

Den Bosch strandde in de halve finale van de play-offs, SCHC ging onderuit in de finale tegen Amsterdam. Ze kijken allebei terug op een teleurstellend slot van het seizoen. Natuurlijk, de Brabanders wonnen de EHL. En Stichtsche pakte de Gold Cup. Maar de prijs waar het allemaal om ging, de landstitel, ging aan de neuzen van de topclubs voorbij. Een ding is daardoor zeker. Ze hebben komend seizoen wat goed te maken.

Al in de tweede speelronde van de Tulp Hoofdklasse Dames was daar de allereerste test voor de twee topclubs. Daarin moest SCHC het stellen zonder Ginella Zerbo, die de warming-up nog wel meedeed, maar voor wie vanwege een bovenbeenblessure de wedstrijd tegen Den Bosch nog te vroeg kwam. Kyra Fortuin maakte in de topper wel weer wat minuten, na een vervelende blessure aan haar hamstring. Bij Den Bosch keek Pleun van der Plas net als vorige week vanaf de zijlijn toe.

SCHC viert de treffer van Winter. Foto: Frank Uijlenbroek

Aftasten

Zij zagen dat het vooral aftasten was tussen de twee topploegen. Zeker in de eerste vijftien minuten. Die gingen namelijk zonder kansen en doelpunten voorbij. Maar het eerste gevaar kwam al gauw in kwart twee. Uit de strafcorner, een specialisme van beide ploegen. Joosje Burg versierde op de achterlijn de allereerste van de wedstrijd. De push van Frédérique Matla werd eruit gelopen, maar SCHC-goalie Alexandra Heerbaart redde vervolgens knap op de poging van dichtbij van Pien Sanders. De tweede rebound belandde via een flats van Sanne Koolen snoeihard en hoog op de paal. De kans voor Den Bosch om de score te openen.

Toen niet veel later Matla de bal zomaar in haar stick gespeeld kreeg van SCHC-verdedigster Lisa Post, was het de ingespeelde Burg die de tweede kans van de wedstrijd kreeg. Maar ook toen lette Heerbaart goed op, waardoor het lang 0-0 bleef. Den Bosch was wat sterker, maar kwam vlak voor rust goed weg, toen Pien Dicke de bal in de cirkel op de voeten legde van Sanne Koolen. Alles en iedereen schreeuwde om een strafcorner, maar het arbitraire duo zag het shootje over het hoofd.

Pien Dicke controleert de bal tegen Den Bosch Foto: Frank Uijlenbroek

Uiteindelijk was daar toch weer Matla

Na rust bleef het spelbeeld onveranderd. De kansjes van Den Bosch waren net wat groter dan die van SCHC. Burg dook bij de tweede paal bijna de openingstreffer binnen en Matla kreeg later een vrije kans met haar backhand. Ook de tweede corner voor de Brabanders mislukte: Matla legde aan, maar gleed in haar push uit.

En als ze aan de ene kant niet vallen.. Inderdaad. In een uitbraak van SCHC was het Jong Oranje-international Mette Winter die een voorzet in het dak van het doel tipte. Josine Koning – die de hele wedstrijdstrijd nog niet echt in actie was gekomen – was compleet kansloos. Het doelpunt gaf de ploeg van coach Lucas Judge vleugels. Pien Dicke had de tweede treffer op haar stick, maar haar backhand werd gekeerd door Koning. Later timmerde Xan de Waard een bal uit de lucht vlak over het Brabantse doel.

Maar in de allerlaatste minuut, met nog vijftig tellen op de klok, was daar Matla. De derde strafcorner voor Den Bosch was er eentje met resultaat en een van levensbelang. Matla pushte raak en tekende vlak voor tijd voor de verdiende gelijkmaker. De twee topploegen hielden elkaar in evenwicht en zijn op dit moment gelijkwaardig aan elkaar. Ze hebben nog ruim de tijd om ervoor te zorgen dat het verschil groeit, zodat dit seizoen wél als succesjaar de boeken in kan gaan.