Strafcorners maken van SCHC-Den Bosch een doelpuntenfestijn: 3-3

De topwedstrijd tussen SCHC en Den Bosch – bij wie international Frédérique Matla terugkeerde – is zondagmiddag geëindigd in een 3-3 gelijkspel. Dat was een uitslag waarmee beide teams konden leven. Vijf van de zes doelpunten vielen uit een strafcorner.

Strafcorners leken in Bilthoven als een magneet richting het doel te worden gezogen. Elke sleeppush of flats op goal vanaf de rand van de cirkel, veranderde zo’n beetje in een doelpunt. Het leidde tot een boeiend eerste kwart, waarin drie keer werd gescoord.

Eerst legde de snelle vleugelspeelster Famke Richardson van SCHC de bal al na twee minuten op de voeten van Imme van der Hoek van Den Bosch, wat meteen de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. International Yibbi Jansen – topscorer van de Tulp Hoofdklasse Dames – meldde zich op de cirkelrand. Haar sleep over de grond en dwars door het midden leek houdbaar, maar ging door de benen van keepster Josine Koning: 1-0 voor SCHC. Het was het dertiende doelpunt van Jansen deze competitie.

Yibbi Jansen heeft SCHC vroeg in de wedstrijd op voorsprong gezet. Foto: Koen Suyk

Vervolgens belandde de bal een paar minuten later op een voet van SCHC, wat leidde tot de eerste strafcorner voor Den Bosch. De gedachten gingen uit naar een sleeppush van de teruggekeerde international Frédérique Matla, die eind oktober op de training van Oranje een sleutelbeenblessure opliep en sindsdien geen officiële wedstrijd meer speelde. Maar Matla stond niet binnen de lijnen.

Zodoende was het de beurt aan de tweede cornernemer van Den Bosch: verdediger Sanne Koolen. Zij beschikt niet over een sleeppush, maar over een flats. Zoals Jansen de bal door de benen van Koning pushte, zo flatste Koolen de bal door de benen van Alexandra Heerbaart. De keepster van SCHC raakte de bal nog wel aan, maar zag hem onder zich doorglippen: 1-1.

Vervolgens haalde Den Bosch weer een strafcorner, nog voor het einde van het eerste kwart. Het was een soort déjà vu. Opnieuw was het Sanne Koolen die toesloeg met haar flats: 1-2. En opnieuw zag het optreden van Heerbaart er twijfelachtig uit. Het was alsof we naar een herhaling van de 1-1 zaten te kijken. Boos sprak de keepster zichzelf toe.

De 2-2 van Pien Dicke was een prachtig doelpunt. Foto: Koen Suyk

Toen SCHC vervolgens in het tweede kwart opnieuw een strafcorner versierde, waren de gedachten langs de lijn dat het wel weer een doelpunt zou opleveren. Maar deze keer gebeurde dat niet. Althans, in eerste instantie niet. De sleeppush van Jansen ging via Josine Koning naast. Maar uit de lange corner die volgde, sloeg Pien Dicke wél toe. Nadat ze handig wegdraaide bij verdediger Danique van der Veerdonk, joeg ze de bal met haar backhand steenhard tegen de touwen: 2-2.

Voorzichtig leek de wedstrijd de kant van Stichtsche op te kantelen. De derde strafcorner van de thuisploeg, opnieuw genomen door Jansen, werd gestopt door Koning. Vlak na rust veegde verdediger Koolen de bal noodgedwongen weg voor de doellijn van SCHC, na een actie van spits Ginella Zerbo. Twee daarop volgende strafcorners van Stichtsche werden ook niet verzilverd.

Pien Sanders zet Den Bosch op een 2-3 voorsprong. Foto: Koen Suyk

Maar waar bij SCHC de magie vanaf kop cirkel langzaamaan verdween, bleef het cornerrendement van Den Bosch hoog. Aan het begin van het vierde kwart haalde de ploeg van Marieke Dijkstra hun derde corner van de wedstrijd. In tegenstelling tot bij de eerste twee stond Matla nu wel binnen de lijnen. Maar in plaats van rechtstreeks op doel te pushen, speelde ze de bal terug op aangeefster Pien Sanders. Een variant die door Stichtsche niet werd doorzien. Van dichtbij schoot Sanders raak: 2-3 voor Den Bosch, met nog iets minder dan een kwartier te spelen.

Toch was het opnieuw de strafcorner die tot de gelijkmaker van SCHC leidde. Drie minuten voor tijd mocht Jansen aanleggen. Deze keer sleepte ze de bal hard tegen de touwen. Zodoende eindigde de topwedstrijd in een terechte uitslag: een 3-3 gelijkspel. Behalve de koppositie behoudt SCHC ook de ongeslagen status. Sinds 24 april 2021, bijna twee jaar geleden dus, is SCHC al 36 competitieduels op rij ongeslagen.