Visser over de B’daal-crisis: ‘Parkeer je gevoelens, heb ik gezegd’

Met een overtuigende 2-3 winst in de play-outs op promotieklasser HIC spoelde Bloemendaal donderdagavond het chagrijn van zich af, na een heftige crisisweek. Het ontslag van coach Dave Smolenaars had veel met de speelsters gedaan, maar verscheurde de groep niet, zag interim-coach Jeroen Visser.

Als Demi Hilterman donderdagavond vroeg in de wedstrijd meteen uit een strafcorner de bevrijdende 0-1 binnen pusht, loopt de interim-coach langs de dug-out van Bloemendaal en trakteert hij elke wisselspeelster op een high-five. Jeroen Visser is een troetelbeer. Een mensenmens, zoals dat tegenwoordig heet. Hij is misschien wel het cement dat de ploeg na deze hectische week bij elkaar heeft gehouden.

Ongetwijfeld was er de afgelopen dagen door de speelsters genoeg te zeggen, na het vertrek van Dave Smolenaars, die negen dagen daarvoor nog zijn contract had verlengd. Sommige speelsters snapten niets van het besluit van het bestuur. Anderen hadden er na tien competitiewedstrijden op rij zonder winst juist wél begrip voor dat er werd ingegrepen. Maar het laatste dat Visser wilde, was dat er te lang bij de situatie werd stilgestaan. Daar was ook geen tijd voor, zegt hij. Op de eerste dag dat hij voor de groep stond, vorige week donderdag, benadrukte hij dat meteen in gesprek met de spelersgroep.

‘Parkeer je gevoelens even. Dat is wat ik heb gezegd. Onze neuzen moeten nu dezelfde kant op staan. We moeten onze aandacht richten op de play-outs. Daarna is er tijd genoeg om te evalueren’, vertelt Visser, die volgend seizoen eigenlijk als assistent van Smolenaars met hem zou gaan samenwerken.

Demi Hilterman heeft haar tweede strafcorner binnengepusht, de 1-2. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

Visser deed geen harde ingrepen

Twee speelsters, Teuntje Horn en Nine Rijna, vielen de laatste weken onder Smolenaars buiten de selectie. Visser kent hen allebei goed uit zijn vorige periode bij Bloemendaal, toen hij van 2019 tot en met 2021 hoofdcoach was. Hij vindt hen allebei goede hockeysters. Toch besloot hij om hen voor de belangrijke confrontaties met HIC niet terug bij de selectie te halen. Had hij dat wel gedaan, dan had dat waarschijnlijk alleen maar voor onrust gezorgd, zegt hij. Hij moest dan immers twee andere speelsters uit de selectie verwijderen. Zonder dat hij de tijd heeft gehad om hen echt te kunnen beoordelen.

Ook voor andere harde ingrepen koos hij niet. Voor het invoeren van een nieuw spelsysteem was het in zijn ogen te kortdag. Visser is niet iemand van radicaal het roer omgooien. Hij is meer van een schouder om iemand heenslaan. Dat was deze dagen misschien ook wel de juiste benadering. Dat donderdagmiddag op Instagram bekend werd dat Carmel Bosch bezig is aan haar laatste wedstrijden voor de Mussen, was volgens hem intern al bekend, en komt dus niet door de ontwikkelingen van de afgelopen week.

Ik wil ik er niet inhoudelijk op reageren. Na de play-outs is er tijd om nader tot elkaar te komen Jeroen Visser over de harde woorden die Dave Smolenaars over hem sprak

Smolenaars zei deze week dat hij teleurgesteld is in Visser, met wie hij 25 jaar lang bevriend is geweest. De interim-coach van Bloemendaal heeft het interview gelezen. Het heeft hem diep geraakt, zegt hij. Het liefst zou hij zijn kant van het verhaal willen vertellen, maar hij is bang om in een welles-nietes discussie te belanden. ‘Ik vind de situatie vervelend en ik begrijp dat Dave teleurgesteld is. Maar mijn aandacht moet deze week naar het team gaan. Daarom wil ik er niet inhoudelijk op reageren. Na de play-outs is er tijd om nader tot elkaar te komen.’

Wat Visser wél wil zeggen, is dat hij niet voor zichzelf heeft gekozen. ‘Woensdagmorgen ben ik gebeld door de club, of ik Dave wilde vervangen. In ieder geval tijdens de play-offs. Diezelfde vraag hebben ook enkele speelsters me gesteld. Ik moest daar goed over nadenken. Uiteindelijk heb ik besloten om het te doen. Niet voor mezelf, maar voor die meiden. Ik laat ze niet in de steek’, licht Visser toe, die benadrukt dat er nog geen besluit is genomen of hij ook volgend seizoen eindverantwoordelijk is. Eigenlijk had hij zichzelf voorgenomen om geen hoofdcoach meer te zijn. Hij heeft het druk met zijn eigen bedrijf en zijn gezin. ‘Ik zeg niet dat ik het niet doe, maar ik zeg ook niet dat ik het wel doe. We parkeren die beslissing tot na de play-outs.’

HIC viert dat het op gelijke hoogte is gekomen. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

 

Dave was één van de redenen waarom ik afgelopen zomer voor Bloemendaal heb gekozen Sonja Zimmermann

Sonja Zimmermann, de Duitse aanvoerder van Bloemendaal, is één van de twee speelsters die vorige week heeft geprobeerd om het bestuur op andere gedachten te brengen, volgens Smolenaars. Wat zij van het besluit van het bestuur vindt, wil ze na afloop van de wedstrijd niet zeggen. Ze vertelt wel dat ze er moeite mee heeft dat hij ontslagen is.

‘Dave was één van de redenen waarom ik afgelopen zomer voor Bloemendaal heb gekozen. Ik kende hem nog niet, maar in ons eerste gesprek voelde ik meteen een klik met hem. Hij is echt een vriend van me geworden. Hij is aardig en hulpvaardig. Door mijn verplichtingen met het Duitse nationale team miste ik soms wedstrijden of trainingen van Bloemendaal, maar Dave vond dat geen probleem. Ik denk niet dat veel andere coaches daar hetzelfde over hadden gedacht’, zegt Zimmermann.

Onlangs verlengde de 69-voudig international haar contract met Bloemendaal. Maar of ze volgend seizoen daadwerkelijk op ‘t Kopje speelt, weet ze nog niet. ‘Ik heb nog geen beslissing genomen. In het contract staan een aantal ontbindende voorwaarden. Het belangrijkste is dat ik me bij Bloemendaal goed voel. Na de play-outs neem ik een besluit. Wat er met Dave is gebeurd, weeg ik daarin mee. Maar ook andere zaken spelen een rol. Ik wil weten hoe volgend jaar eruit gaat zien, bijvoorbeeld.’

Sterre Bregman heeft voor Bloemendaal de 2-3 gescoord, de winnende goal. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

 

Ik was niet bang dat we deze wedstrijd zouden verliezen Jeroen Visser

Over het resultaat in de play-outs maakt Visser zich geen zorgen, zegt hij. Donderdagavond werd de eerste confrontatie overtuigend gewonnen. Hilterman pushte na de 0-1 op sensationele wijze ook de 1-2 binnen. Na de gelijkmaker van HIC scoorde Sterre Bregman de bevrijdende 2-3, tien minuten voor tijd. Zaterdag volgt de terugwedstrijd, op Bloemendaal. Winnen de Mussen die, dan handhaven zij zich in de Tulp Hoofdklasse.

Visser: ‘We hebben goed gespeeld. Ik was niet bang dat we deze wedstrijd zouden verliezen. Ik ken een groot deel van de groep. Ik weet wat ze kunnen. Ik was ervan overtuigd dat we deze pot zouden winnen.’


2 Reacties

  1. robdux

    Overtuigend winnen? De uitslag doet anders vermoeden. Mensen mens? Als Dave zijn verhaal klopt, is het iemand die over lijken gaat. Hij laat Dave vallen, maar hij stapt ook doodleuk weer in het bootje nadat hij is ontslagen.

  2. peter_vergeer

    Beide hoofdklasse dames teams hebben gisteren verdiend gewonnen, maar overtuigend was het niet. De HIC en Huizen konden zich prima meten met Rotterdam en Bloemendaal. Wellicht als in de return wedstrijd de schroom er wat af is hebben beide nog een derde wedstrijd nodig.


Wat vind jij? Praat mee...