Round-up Tulp HK (D): degradatie B’daal, Hurley afgehaakt voor play-offs

Het doek is gevallen voor de dames van Bloemendaal. De 4-2 nederlaag tegen Amsterdam bezegelde zondag op de twintigste speeldag het lot van de hekkensluiter in de Tulp Hoofdklasse Dames. Hurley haakte twee speelronden voor het einde definitief af in de strijd om de play-offs na het 2-1 verlies op eigen veld tegen SCHC. Tilburg schoof op de ranglijst op naar plek tien ten koste van Rotterdam, dat nu elfde staat.

Door de puntendeling van Tilburg eerder op de dag hing het zwaard van Damocles boven de dames van Bloemendaal. De opdracht was voor hen duidelijk: niet verliezen van Amsterdam. Die missie leek al snel te mislukken toen Sonja Zimmermann de Amsterdamse ploeg na negen minuten op voorsprong zette. Bloemendaal leek het vonnis uit te stellen toen de ploeg via Fee Schreuder en Pien Molenaar de achterstand omboog in een voorsprong. In de slotfase trok Amsterdam alsnog de zege naar zich toe, waardoor Bloemendaal, dat sinds 2014-2015 actief is op het hoogste niveau, volgend jaar in de Promotieklasse speelt.

De dames van Bloemendaal druipen teleurgesteld af na de degradatie uit de Tulp Hoofdklasse. Foto: Koen Suyk

Bij het ingaan van de winterstop lag Hurley op koers om voor het tweede seizoen op rij de play-offs te gaan halen. De voorsprong van zeven punten op de concurrentie verdween in het tweede seizoenshelft als sneeuw voor de zon. Met nog twee speelronden te gaan is Hurley definitief uit de race voor een ticket voor de play-offs. Het was voor SCHC de zesde overwinning op rij in competitieverband op Hurley. De Bilthovense ploeg boekte haar dertiende zege in de laatste zestien competitieduels. Bij Hurley gaat het een stuk moeizamer. De ploeg van coach Robbert van de Peppel won slechts één keer in de laatste acht duels.

In tegenstelling tot de buren van Hurley blijft Pinoké wel in de race voor een plek in de play-offs. In een doelpuntrijke wedstrijd werd HDM in Den Haag met 4-3 verslagen. Omdat Kampong bleef steken op 1-1 tegen Tilburg verkleinden de Steekneuzen de achterstand op de Utrechtse ploeg, die vierde staat, naar vier punten. Het was voor Pinoké de vierde zege in de laatste zes competitieduels. HDM incasseerde alweer de achtste nederlaag in elf wedstrijden.

Maxime Kerstholt en Maria Steensma vieren een doelpunt van Pinoké tegen HDM. Foto: Rob Römer

In de drie voorgaande ontmoetingen kon Kampong niet winnen van Tilburg en ook dit keer slaagde de Utrechtse ploeg er niet in drie punten over te houden aan het onderlinge duel. Door de puntendeling zag Kampong, dat al wel negen competitieduels ongeslagen is, concurrent Pinoké voor een play-offticket dichterbij komen. Het verschil tussen beide ploegen is vier punten met nog twee duels te gaan. Tilburg steeg door het puntje van de elfde naar de tiende plaats ten koste van Rotterdam. Tilburg heeft vier punten achterstand op Oranje-Rood, dat op de veilige negende plaats staat.

In de strijd om de play-outs hebben de dames van Oranje-Rood goede zaken gedaan. Na de 2-2 vorige week tegen SCHC werd zondag concurrent Rotterdam met 3-2 verslagen. Het winnende doelpunt kwam van de stick van Janneke van de Venne uit een strafcorner. En die strafcorner is de laatste weken een sterk wapen van de Eindhovense ploeg. Twaalf van de laatste veertien doelpunten kwamen tot stand uit strafcorners. Door de zege is Oranje-Rood bijna verzekerd van rechtstreekse handhaving. Rotterdam zakte naar de elfde plaats op de ranglijst.

Blijdschap bij Oranje-Rood na een doelpunt tegen concurrent Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman

Lees het verslag van de wedstrijd tussen Rotterdam en Oranje-Rood

Koploper Den Bosch heeft het EHL-ticket voor het grijpen na de 4-1 zege op HGC. De voorsprong op achtervolgers Amsterdam en SCHC bedraagt vier punten. Door de derde zege op rij is Den Bosch nu al 39 competitieduels ongeslagen, de op twee na langste reeks in de clubhistorie. Bovendien is de Bossche formatie twintig wedstrijden in eigen huis zonder nederlaag. Ondanks het verlies is HGC definitief verzekerd van nog een seizoen in de Tulp Hoofdklasse Dames.

Duel om de bal tussen Rosa Fernig en Tessel Huibregtsen tijdens Den Bosch-HGC. Foto: RvG fotografie

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de twintigste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Dames


Wat vind jij? Praat mee...