Round-up Tulp HK (D): weer zege R’dam, puntenverlies Hurley

De dames van Rotterdam hebben donderdag de kelderkraker in de Tulp Hoofdklasse tegen Tilburg met 4-1 gewonnen. Nummer vier Hurley leed opnieuw puntenverlies. Dit keer tegen hekkensluiter Bloemendaal (1-1). En een hattrick binnen zes minuten van Frédérique Matla was Oranje-Rood te machtig. Den Bosch won het Brabantse onderonsje met 5-1.

Rotterdam is prima uit de winterstop gekomen. Na de 1-0 zege op HDM in Den Haag afgelopen weekend volgde donderdagavond voor eigen publiek een 4-1 zege in de kelderkraker op Tilburg. Het was voor Rotterdam de eerste thuiszege van het seizoen. Dankzij de driepunter passeerde de Rotterdamse ploeg Tilburg op de ranglijst en staat nu op een tiende plaats. Beide ploegen hebben hetzelfde puntenaantal, maar Rotterdam heeft een zege meer dan Tilburg, dat al vier duels zonder overwinning is.

Joy Haarman zet Rotterdam op 1-0 tegen Tilburg. Foto: Bart Scheulderman

Lees het wedstrijdverslag van het duel tussen Rotterdam en Tilburg

Hurley leed voor de tweede keer op rij sinds de hervatting na de winterstop puntenverlies. Lang mocht de ploeg hopen op een driepunter dankzij een treffer van Michelle van der Drift, maar vlak voor tijd maakte Noa van der Hurk de gelijkmaker voor hekkensluiter Bloemendaal. Met een punt uit twee wedstrijden ziet Hurley concurrent voor een play-offplek, Kampong, tot op twee punten naderen. Bloemendaal won opnieuw geen uitwedstrijd en blijft hekkensluiter. Het gat naar Tilburg en Rotterdam bedraagt drie punten en vier naar HGC, dat op een veilige negende plek staat.

Een hattrick van Frédérique Matla in een tijdsbestek van zes (!) minuten besliste het Brabantse onderonsje tussen Den Bosch en Oranje-Rood. De Eindhovense ploeg kende een bliksemstart met een strafcornerdoelpunt van Janneke van de Venne na een minuut spelen. De vreugde was van korte duur. Matla liet haar stick spreken en na zeven minuten stond de tussenstand van 1-3 op het bord. Joosje Burg en Teuntje de Wit bepaalden de eindstand op 1-5. Door de overwinning bleef Den Bosch voor de 33ste keer op rij ongeslagen in de Tulp Hoofdklasse.

De Bosderby werd een prooi voor Amsterdam, maar makkelijk ging het niet bij de ploeg van Teun de Nooijer. Pinoké, dat zes basisspeelsters miste, kwam in het tweede kwart op voorsprong nadat Maxime Kerstholt een verdedigingsfout aan Amsterdamse kant afstrafte. Lang stond de voorsprong niet op het scorebord. Fay van der Elst maakte een minuut later met een tip gelijk en in de slotfase was de spits opnieuw trefzeker. Uit een strafcorner tipte Van der Elst haar tweede doelpunt van de avond binnen en bezorgde haar ploeg de winst.

HGC leek in Bilthoven op een overwinning af te steven. Een cornerdoelpunt van Eva Drummond-de Goede zette de Wassenaarse ploeg voor rust op voorsprong. Pas in het laatste kwart vond SCHC een antwoord. Yibbi Jansen maakte gelijk uit een strafcorner, waarna vlak voor het eindsignaal Ginella Zerbo SCHC alsnog naar de zege schoot. Het was voor HGC de zevende nederlaag in de laatste negen competitieduels. Het gaatje met nummer tien Rotterdam en nummer elf Tilburg bedraagt slechts een punt.

Het eerste competitiedoelpunt van Lidewij Welten sinds 25 maart 2023 bezorgde Kampong de winst in Den Haag op HDM. Het was voor de Utrechtse formatie de derde zege op rij en hierdoor liep de ploeg in op concurrent Hurley. Het verschil met de nummer vier bedraagt nu nog maar twee punten. HDM blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen. Het was de vijfde competitienederlaag op rij voor de ploeg van coach Ivar Knötschke, die nu ook al vier wedstrijden wacht op een zege voor eigen publiek.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de veertiende speeldag in de Tulp Hoofdklasse Dames