Round-up Tulp HK (D): Kampong naar play-offs, OR speelt zich veilig

De dames van Kampong hebben zich op de voorlaatste speeldag van de Tulp Hoofdklasse Dames verzekerd van een ticket voor de play-offs. De Utrechtse ploeg won zaterdag met 3-1 van directe concurrent Pinoké. Oranje-Rood speelt ook volgend seizoen op het hoogste niveau na de 4-2 zege op Hurley. De topper tussen Amsterdam en Den Bosch eindigde onbeslist (1-1).

In de strijd om het laatste ticket voor de play-offs had Kampong genoeg aan een gelijkspel. Pinoké moest winnen om de achterstand te verkleinen naar een punt en om vervolgens de beslissing aan te laten komen op de laatste speeldag. Kampong was in het Amsterdamse Bos echter met 3-1 te sterk voor de Steekneuzen en pakte na Den Bosch, Amsterdam en SCHC het vierde en laatste ticket voor de play-offs. Met drie uit drie uit de strafcorners was de Utrechtse ploeg dodelijk efficiënt in het duel tegen Pinoké. Luna Fokke maakte twee doelpunten. De andere treffer kwam op naam van Noor van den Nieuwenhof. Kampong boekte zodoende haar achtste zege in de laatste tien competitieduels en is in die reeks ongeslagen. Pinoké bleef voor de vijfde maal op rij voor eigen publiek verstoken van een overwinning.

Blijdschap bij Noor van den Nieuwenhof na haar doelpunt voor Kampong tegen Pinoké. Foto: Bart Scheulderman

Oranje-Rood boekte voor het eerst sinds 13 oktober 2019 (3-0 zege in Eindhoven) weer een overwinning op Hurley. Het werd 4-2. De zege zorgde ervoor dat Oranje-Rood is verzekerd van nog een seizoen in de Tulp Hoofdklasse Dames. Drie van de vier treffers kwamen tot stand uit een strafcorner. Het is het wapen van de ploeg van scheidend coach Rob Haantjes, want vijftien van de laatste achttien treffers werden uit de strafcorner gescoord. Bovendien boekte Oranje-Rood na vier opeenvolgende nederlagen weer eens een zege voor eigen publiek. De toeschouwers werden dus getrakteerd op zes doelpunten. In de laatste negen duels van Oranje-Rood werden 52 goals gemaakt, een gemiddelde van 5,78 goals per duel. Hurley incasseerde de vijfde nederlaag in de laatste negen competitiewedstrijden.

Vlak voor de wedstrijd werd bekend dat Maartje Paumen de taken als hoofdcoach van Tilburg per direct had overgenomen van Ageeth Boomgaardt. De Tilburgse ploeg begon goed aan de wedstrijd en kwam op voorsprong via Lauren van der Geld. Echter, het al gedegradeerde Bloemendaal, dat haar vijfhonderdste hoofdklassewedstrijd speelde, leek er in Tilburg vandoor te gaan met de volle buit. Twee doelpunten van Katerina Langedijk en een treffer van Ankelein Baardemans zorgden voor een 3-1 voorsprong. De tweede seizoenszege voor Bloemendaal leek in de maak, maar Marloes Timmersmans gooide roet in het eten. Dankzij haar twee doelpunten pakte Tilburg alsnog een punt. Die puntendeling zorgde er wel voor dat Tilburg van de tiende naar de elfde plaats zakte. De achterstand op nummer tien Rotterdam is slechts een punt. Volgende week speelt Tilburg tegen koploper Den Bosch en Rotterdam tegen het al uitgespeelde Hurley.

De topper in het Wagener Stadion tussen Amsterdam en Den Bosch kende geen winnaar. Het werd 1-1. Na het openingsdoelpunt van Michelle Fillet maakte Frédérique Matla gelijk. De aanvalster was voor de tiende speelronde op rij betrokken bij minstens een doelpunt van Den Bosch. In die reeks maakte Matla twaalf doelpunten en gaf ze vier assists. Haar gelijkmaker was haar 23ste doelpunt van het hoofdklasseseizoen. Den Bosch bleef voor het veertigste keer op rij ongeslagen en is nog een duel verwijderd om voor de vijfde keer in de historie een hoofdklasseseizoen af te sluiten zonder nederlaag. Het gelijkspel voorkwam dat Den Bosch al beslag kon leggen op een EHL-ticket. SCHC is de koploper tot op twee punten genaderd met nog een competitiewedstrijd te gaan. Amsterdam zakte naar de derde plaats. De ploeg pakte in de laatste drie duels slechts vier punten.

Ondanks de vijfde competitiezege van het seizoen is Rotterdam veroordeeld tot het spelen van play-outs. Echter, de uitgangspositie voor die beslissingswedstrijden is verbeterd. De Rotterdamse ploeg passeerde namelijk Tilburg op de ranglijst en is de nieuwe nummer tien van de Tulp Hoofdklasse Dames met een punt voorsprong op de Tilburgers. Het was voor Rotterdam de achtste zege op rij op eigen veld tegen HGC, dat van de laatste elf uitduels er slechts een won.

Voor de dertiende keer op rij sloot SCHC de onderlinge ontmoeting met HDM af zonder nederlaag. Met drie doelpunten nam Ginella Zerbo de helft van de Bilthovense productie voor haar rekening. Clubtopscorer Yibbi Jansen scoorde twee keer. De strafcornerspecialiste maakte dit seizoen 34 officiële treffers voor SCHC (21 in de Tulp Hoofdklasse, negen in de Gold Cup en vier in de EHL) Het is voor het derde seizoen op rij dat Jansen meer dan dertig doelpunten maakt in clubverband. Door de 6-1 zege steeg SCHC naar de tweede plaats op de ranglijst en hierdoor heeft de ploeg nog kans op het EHL-ticket. Dan moet de Bilthovense formatie Den Bosch, dat twee punten meer heeft, op de laatste speeldag passeren op de ranglijst. HDM incasseerde de negende nederlaag in de laatste twaalf competitieduels.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de 21ste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Dames


1 Reactie

  1. Julia van Kollenburg

    Die corners van oranje-rood zijn echt om van te smullen. Hard werken betaalt zich uit.


Wat vind jij? Praat mee...