Waarom SCHC volgens Winter meer moet lijken op Max Verstappen

Of we Mette Winter zaterdagavond moeten feliciteren met het puntje (2-2) tegen Amsterdam? Hmm, ze twijfelt. Weer kwam SCHC op achterstand, maar net als donderdag tegen HGC, vocht Stichtsche zich terug in de slotminuten. 

Met nog twee minuten en 48 seconden op de klok, ramt spits Pien Dicke met een 2-1 tussenstand de bal met haar forehand in de cirkel op de voeten van Gabrielle Mosch. De verdedigster van Amsterdam gaat erbij liggen, maar het vonnis is duidelijk. Een strafcorner voor SCHC. Al de achtste van de wedstrijd. 

De aangeef is strak, de stop secuur. De push van Yibbi Jansen is hard, maar keepster Anne Veenendaal krijgt er ternauwernood haar rechterlegguard tegenaan. De bal kaatst richting aangever Mette Winter. De aanvaller haalt haar stick naar achteren en tikt de gelijkmaker (2-2) feilloos in de korte hoek. Daar kon niemand aan Amsterdamse zijde nog wat aan doen. 

Houdini-act

SCHC leek zaterdagavond bij vlagen ten dode opgeschreven. Maar het vocht zich in het laatste kwart – mede dankzij kaarten bij Amsterdam – knap terug. Net als ze dat donderdagavond deden tegen rechterrijtjeploeg HGC. Ook toen kwam SCHC op achterstand en presteerde de ploeg van Lucas Judge het zelfs om in de laatste zeven minuten niet alleen de gelijkmaker, maar ook de winnende te maken (2-1). 

Mette Winter in duel met Anne Veenendaal en Gabrielle Mosch. Foto: Bart Scheulderman

Een tweede echte Houdini-act deze week bleef uit. SCHC toverde ditmaal slechts een halve ontsnapping uit de hoge hoed. ‘Ik denk dat het wel een kracht van ons aan het worden is. Dat terugvechten’, vertelt Winter, na afloop in het clubhuis van Amsterdam. ‘Maar we moeten sowieso niet in zo’n situatie terecht komen. Ik sta veel liever met 3-0 voor in de rust’, vertelt ze. 

Max Verstappen

‘Dat het dan heel saai is’, gaat ze verder. ‘Een beetje zoals Max Verstappen. Gewoon met bijna twintig seconden voorsprong vooraan staan. Of met een punt of twintig.’ 

Ze vierde de gelijkmaker wel even of ze zelf een Grand Prix gewonnen had. ‘Ik zag de bal daar liggen’, blikt ze terug. ‘En dacht maar een ding’, gaat ze verder. ‘Die bal móét erin.’ Dat lukte en SCHC vierde uitbundig feest. Maar niet lang. Want de ploeg uit Bilthoven had honger naar meer. Massaal sprintten ze terug naar de middenlijn. Op zoek naar, alweer, die late winnende treffer. 

Die viel niet. Ze komt nog even terug op de openingsvraag. Want eigenlijk is ze wel blij met een punt. Vindt ze het wel oké. Ja, ze kwam naar het Wagener om te winnen. Maar ze is vooral te spreken over de vechtlust. Het zit ‘m volgens haar in de details. En die heeft haar ploeg bijna in de vingers.

Mette Winter. Foto: Bart Scheulderman

‘We hebben echt veel vertrouwen richting de komende weken’, gaat ze verder. Daarin volgen de grote wedstrijden elkaar op. SCHC speelt eerst volgende week donderdag de halve finale van de Gold Cup tegen Den Bosch en treft – als beide ploegen de eerste ronde overleven – Amsterdam in de EHL tijdens het paasweekend. ‘We hebben vandaag daarom iets anders geprobeerd’, maar wat dat dan is, vertelt ze niet. Ze houdt haar kaken stijf op elkaar. ‘Ze moeten zelf maar uitzoeken op de beelden wat dat dan was. Ik ga ze niet wijzer maken’, vertelt de aanvaller. 

Terug naar Max Verstappen. Hij heeft inmiddels drie wereldtitels op zak. En SCHC? Dat moet het vooralsnog doen met de Gold Cup van vorig jaar en de zaaltitel van afgelopen winter. De goalgetter begint over het proces. Dat alles volgens plan gaat bij haar ploeg. Ze belooft dat haar ploeg er staat wanneer het moet. ‘We moeten er eigenlijk nu al staan. Maar de komende weken gaat het nog beter. Dat verzeker ik je.’


Wat vind jij? Praat mee...