Zware fase dreigt wéér voor B’daal: ‘Niet wat we hadden gehoopt’

De komst van de buitenlandse internationals Maria Granatto, Sonja Zimmermann en Tyler Lench had Bloemendaal na acht seizoenen in de Hoofdklasse eindelijk eens in een vroeg stadium in veilige haven moeten brengen. Maar met nog vijf wedstrijden op het programma dreigt opnieuw een lange en zware strijd tegen degradatie.

Bloemendaal-topscorer Demi Hilterman (25) slaakt een diepe zucht. ‘We hadden gehoopt dat we onszelf dit seizoen eerder veilig zouden spelen. Maar nu moeten we in plaats van naar boven toch weer naar beneden kijken. Dat is heel teleurstellend. Dit was een wedstrijd die we niet mochten verliezen’, concludeert de strafcornerspecialist van de Mussen. Zelf mocht zij zondagmiddag vier keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel, maar ook zij kon met haar harde sleeppush niet voorkomen dat haar ploeg de sleutelwedstrijd tegen concurrent HDM met 2-1 verloor.

Bloemendaal-speelster Carmel Bosch baalt van de pijnlijke 2-1 nederlaag tegen concurrent HDM. Foto: Willem Vernes

Zichzelf vroeg veilig spelen wordt voor Bloemendaal een lastige opgave

In 2014 promoveerde Bloemendaal na tien jaar in de Overgangsklasse te hebben gespeeld terug naar het hoogste niveau van Nederland. De zevende plaats in het afgebroken coronaseizoen 2020/2021 was sindsdien de beste prestatie. Voor de rest bivakkeerden de Mussen vrijwel altijd grote delen van de competitie in de gevarenzone. Ze eindigden drie keer als elfde, twee keer als tiende en twee keer als negende.

De komst van Argentijns international Granatto, Duits international Zimmermann en Nieuw-Zeelands international Lench had Bloemendaal eindelijk een duwtje omhoog moeten geven. Zondagmiddag was wat dat betreft het uitgelezen moment om te bewijzen dat de club niet voor niets de portemonnee heeft getrokken. Als Bloemendaal de confrontatie met HDM had gewonnen, had het een gat geslagen van zes punten. Rechtstreekse handhaving was voor de ploeg van Dave Smolenaars dan voorzichtig binnen handbereik gekomen.

Maar doordat het cruciale duel niet werd gewonnen, maar werd verloren, ziet de toekomst er plotseling een stuk minder rooskleurig uit. Nu deelt Bloemendaal de achtste plaats op de ranglijst samen met concurrenten HDM en Tilburg. Ondanks de komst van de drie buitenlandse internationals begint het er sterk op te lijken dat Bloemendaal ook in de slotfase van deze competitie tegen degradatie moeten blijven strijden. Met Den Bosch-uit, Pinoké-thuis, Kampong-uit, SCHC-thuis en Tilburg-uit staat de ploeg bovendien een loodzwaar programma te wachten.

Bij Ankelein Baardemans van Bloemendaal komt de 2-1 nederlaag tegen HDM hard aan. Foto: Willem Vernes

We moeten niet vergeten dat veel van deze meiden jarenlang gemiddeld slechts drie of vier wedstrijden hebben gewonnen Bloemendaal-coach Dave Smolenaars

 

‘We zijn staan niet op de plek waarop we vooraf hadden gehoopt’, geeft coach Smolenaars op het terras van HDM eerlijk toe. ‘Hoewel ik vind dat we dit seizoen stappen hebben gezet, zit er nog te weinig vertrouwen in de ploeg om wedstrijden waarin we goed spelen over de streep te trekken. Aan de andere kant is dat ook weer niet zo gek. We moeten niet vergeten dat veel van deze meiden jarenlang gemiddeld slechts drie of vier wedstrijden hebben gewonnen.’

Ook de verwachtingen van Hilterman zijn niet helemaal uitgekomen, zegt ze. ‘Het was voor ons nieuw dat er speelsters in ons team kwamen spelen met een andere nationaliteit. Daarin hebben we onze weg moeten vinden. Of het in één seizoen helemaal kan omslaan? Nee, dat denk ik niet. Ik zie absoluut verbetering ten opzichte van vorig seizoen, maar we zijn er nog niet. Misschien heeft het met onzekerheid te maken. Vandaag misten we het vertrouwen en de overtuiging om de cirkel aan te vallen en kansen af te dwingen.’

Mira van den Berg juicht nadat ze HDM op een voorsprong heeft gezet, na een pass van Stephanie Kershaw. Foto: Willem Vernes

Twee makkelijk weggegeven tegendoelpunten kosten Bloemendaal tegen HDM de kop

Coach Smolenaars zag zijn ploeg in de eerste helft twee onnodige doelpunten weggeven. Bij de 1-0 van Mira van den Berg van HDM ging er een hoop mis. De 18-jarige verdediger Maud Preyde – afgelopen seizoen overgekomen van overgangsklasser Gooische – speelde een teamgenoot verkeerd in, waardoor Stephanie Kershaw van HDM wist te onderscheppen. Haar voorzet vanaf links die vervolgens bij de eerste paal door Van den Berg werd binnengetipt, rolde op de doellijn door de benen van keeper Danique Visser.

Nadat Hilterman vervolgens een strafcorner van Bloemendaal op de lat pushte en Sterre Bregman uit de rebound de gelijkmaker scoorde, stapelde Bloemendaal ook bij de 2-1 van Nora Bruinsma ook fout op fout. Op de middenlijn leverde aanvaller Granatto de bal zomaar in, waarna Belén van den Broek van HDM op de rechterflank helemaal werd vrijgelaten. Toen zij op doel schoot, kreeg Bloemendaal de bal niet de cirkel uit, waarna Bruinsma van dichtbij de 2-1 binnenschoof. Zelf scoren zat er vervolgens voor de Mussen niet meer in. Waar Bloemendaal voor rust nog wel wat kansen en corners haalde, veranderde dat na rust compleet. Toen slaagden de ploeg er niet meer in om gevaar te stichten.

Smolenaars: ‘Ik miste vandaag de overtuiging. Tot aan de cirkel van HDM speelden we prima, maar in de eindfase was het niet goed genoeg. Telkens volgde niet de juiste steekpass, niet de juiste voorzet of niet de juiste combinatie. Na rust haalden we ook geen enkele corner meer. Granatto is natuurlijk een speelster die echt wel wat in haar mars heeft, maar zij kreeg de bal veel te weinig in haar zone. Wat dat betreft hebben we niet in onze kracht gespeeld. Overtredingen heb ik ook niet veel gezien. Blijkbaar missen wij het vermogen om er dan maar gewoon bovenop te klappen en te kijken wat er gebeurt. Misschien willen wij toch nog te veel blijven hockeyen. De komende wedstrijden zullen we in ieder geval meer moeten gaan afdwingen, anders eindigen we mogelijk toch weer op een plek op de ranglijst waarvan we dat liever niet willen. Ik heb er vertrouwen in dat ons dat gaat lukken.’


3 Reacties

 1. robvisser

  Ze kan het natuurlijk niet alleen, maar ik krijg niet de indruk dat Majo Granatto zich de benen uit het lijf loopt om Bloemendaal vooruit te helpen. Enkele jaren geleden was dat bij Oranje Rood niet anders. Delfina Merino vind ik een stuk fanatieker ogen bij Kampong.

 2. nicovisch

  Ik zou als coach van Bloemendaal hand in eigen boezem steken i.p.v. de eigen speelsters te beschadigen ( icl. Buitenlandse) Het siert jou niet!

  1. robdux

   Hij beschadigd helemaal niemand. Hij geeft aan zoals het is.


Wat vind jij? Praat mee...