Hoofdklasse 50 jaar: keepen met een Hannibal-masker

De Tulp Hoofdklasse Heren bevindt zich middenin zijn vijftigste seizoen. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 3.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Streamingdienst Viaplay zendt vanaf dit seizoen alle wedstrijden in de Tulp Hoofdklasse Dames en Heren live uit. Midden jaren negentig van de vorige eeuw ging de KNHB in zee met abonneetelevisiezender FilmNet voor het uitzenden van hoofdklassewedstrijden.

Vanaf het seizoen 1995-1996 werd ieder competitieweekend een duel uit de NCM-competitie heren live uitgezonden. Naast de nationale competitie volgde SuperSport, zoals de eerste Nederlandse sportbetaalzender ging heten, ook de Oranje Heren en zond de betaalzender het EK en de Champions Trophy live uit.

Foto: Willem Vernes.

Na twee seizoenen stopte SuperSport met het live uitzenden van competitiewedstrijden. Sport1 nam het stokje in 2006 over, maar besloot in 2011 een punt achter de uitzendingen te zetten. Vervolgens startte Ziggo in 2017 met een samenvattingenprogramma rond de wedstrijden in de Hoofdklasse Dames en Heren. Dat programma ging ter ziele, maar de kabelexploitant zond tot en met afgelopen seizoen (bijna) wekelijks een duel uit de Hoofdklasse Dames uit.

In the spotlights 💡

 

Opmerkelijke foto 📸

Nee, dit is niet seriemoorderaar Hannibal Lecter die op onderstaande foto uit de jaren zeventig ineens opduikt als figurant in de Hoofdklasse. Dit is de keeper van Hattem, Hans van Weilandt, die op 28 april 1974 in de uitwedstrijd tegen Amsterdam (4-1 verlies) een schot van Jan Boerma onder zich door ziet gaan.

Een plastic maskertje, legguards van bamboe en een borstbeschermer en handschoenen van stijfleer was de enige bescherming voor een doelman in de beginjaren van de Hoofdklasse. Haast onvoorstelbaar als je bedenkt hoe een keepersuitrusting er tegenwoordig uitziet.

Van het scorebord 🧮

Zaterdagmiddag 8 april 1995. Het is rond de klok van half vier. De tussenstand bij Oranje Zwart-Hattem is 2-0 als Thim Pierik binnen de lijnen verschijnt. De speler van Hattem is de eerste vijftienjarige die debuteert in de Hoofdklasse. Het debuut had de jonge Pierik – op dat moment vijftien jaar en 123 dagen jong – niet verrast. ‘Het zat er wel aan te komen, hè. Ik was sinds de winterstop al iedere week mee op de bank. Dat doe je niet voor niks volgens mij.’

Het was een kwestie van tijd dat Pierik zijn debuut zou gaan maken. Hattem kampte met een flink aantal blessures, onder wie Thims vader Ton, met zijn 42 jaar de oudste speler dat seizoen in de Hoofdklasse, die in de winterstop aan zijn knie was geopereerd. ‘We zijn heel voorzichtig geweest, maar dit was een mooi moment om het te doen’, zei Hattem-coach Ger Eikelboom na afloop over het debuut van Pierik. Een dag later zaten vader en zoon naast elkaar op de bank bij het met 1-0 gewonnen duel tegen EHV.

Het record van Pierik hield ruim 21 jaar stand, tot 12 september 2016 . Op die dag maakte Pepijn Reyenga zijn hoofdklassedebuut voor Den Bosch, in de leeftijd van vijftien jaar en 121 dagen. De jongere broer van Oranje-international Tijmen Reyenga is dus al zes jaar de nieuwe recordhouder.

Aflevering 1:  Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel


Wat vind jij? Praat mee...