Akelig effectief Bloemendaal laat Kampong kansloos

Terwijl de winterjassen op ’t Kopje bij de toeschouwers nog tot boven dichtgeknoopt waren, toonden de heren van Bloemendaal vrijdagavond tegen rivaal Kampong al de effectiviteit van een kampioensploeg.   De Mussen waren in de topper in de Tulp Hoofdklasse hockeyend zeker niet beter dan de rivaal uit Utrecht, maar wonnen wel duidelijk met 3-1. 

Na het laatste fluitsignaal keken de Utrechters elkaar vol ongeloof aan. Wat was hier in Bloemendaal in de afgelopen zestig minuten gebeurd? De nummer vier van de huidige competitie en na Bloemendaal de meest succesvolle hoofdklasseploeg van de afgelopen jaren had toch helemaal niet zo slecht gespeeld, maar ging er in de score kansloos vanaf. De zieke coach Tim Oudenaller kroop thuis van ellende ongetwijfeld nog wat verder onder de dekens.

Hoe anders was de sfeer aan de andere kant in het oranjekamp. Daar sloegen de Mussen elkaar op de schouders en doken de spelers met een grote glimlach de Bloemendaalse nacht in. Een prijs leverde de zege niet op, maar zo vlot na de winterstop Kampong een flinke tik op de kin geven; dat was toch lekker.

Verbouwereerd

De gasten hingen eigenlijk na het eerste kwart al verbouwereerd in de touwen. Toen ze voor de eerste keer de kant opzochten, stond er namelijk al 3-0 op de borden. Hoe dan?, moeten de Utrechters hebben gedacht. Want Kampong begon eigenlijk best lekker aan de wedstrijd. De bal ging soepel van stick naar stick en de thuisploeg werd in de eigen cirkel gedrukt. Het leek wachten op de eerste Utrechtse kansen.

Tot Zach Wallace na vijf minuten spelen een bal onderschepte op de eigen 23-meterlijn. De balvaardige Engelsman zag tot zijn eigen verrassing dat hij een heel vrij veld voor zich had. De Brit stak het veld over, speelde Tom Hiebendaal in de cirkel aan. Via Thierry Brinkman en doelman David Harte kwam de bal terug bij Wallace, die zonder moeite de 1-0 binnentikte.

Zach Wallace viert de 1-0. Foto: Koen Suyk

De treffer van Bloemendaal doorbrak het ritme van Kampong, dat bijna direct daarna de 2-0 moest incasseren toen Jorrit Croon zijn talent etaleerde. Met een fraaie airdribbel sneed hij door de cirkel van de Utrechters. Heel even gingen de gedachten terug naar 22 mei 2019 toen de international een soortgelijke dribbel bekroonde met een treffer in de play-offs op De Klapperboom in Utrecht. Nu strandde Croon op de handschoenen van Harte.

Uitstel van executie

Het bleek uitstel van executie, want na 13 minuten was het toch 2-0. De tweede corner van Bloemendaal werd door de Spanjaard Marc Miralles keihard op de plank gesleept. Amper bekomen van die klap, ging Kampong bij het uitverdedigen in de fout. Dat moet je niet doen bij een Bloemendaal in vorm en met de naar Den Bosch vertrekkende Thierry Brinkman nog in de gelederen. De international kreeg de bal in de cirkel voor zijn stick, bedacht zich geen moment en ramde de bal steenhard boven de kansloze Harte. 3-0 na 14 minuten.

Bloemendaal viert opnieuw een treffer. Foto: Koen Suyk

 

In het tweede kwart leken beide ploegen even bij te moeten komen van de eerste opmerkelijke vijftien minuten. Kampong wilde wel, maar vreesde de tegenstoten van de thuisploeg. Het team van coach Rick Mathijssen vond het met drie doelpunten wel even welletjes, zo zagen steeds meer bezoekers die naar ’t Kopje kwamen in de hoop op meer treffers. Die vielen er voor rust niet.

Sympathie

Na de rust was het wel raak. Maar niet voor de ploeg waar de meeste bezoekers met een oranje-hart sympathie voor hebben. Al moeten ook de Bloemendaalse hockeyliefhebbers dit seizoen genieten van Jip Janssen, die met een benutte strafcorner voor zijn zeventiende treffer (!) in dertien duels tekende en even de spanning terug leek te brengen: 3-1.

Verder dan ‘leek’ kwam het ook niet. Want Kampong ging er in het derde en vierde kwart wel voor, maar het vereiste vernuft ontbrak in het kamp van de blauwe formatie waardoor de topper voor invalhoofdcoach Marijn Petermeijer een kansloze missie werd.

Teleurstelling op de bank bij Kampong. Foto: Koen Suyk

Zondag wacht voor Kampong de volgende belangrijke wedstrijd in eigen huis tegen Rotterdam. Daarin zal de Utrechtse formatie net zo akelig effectief moeten zijn als Bloemendaal om in de strijd om de play-offs niet achterop te raken.

 

 


Wat vind jij? Praat mee...