Alexander Hendrickx: ‘Het was grotendeels eenrichtingsverkeer’

Anders dan de uitslag (3-2) doet vermoeden, was het verschil tussen Pinoké en HGC zondagmiddag groot. Onnodig lang hield zijn ploeg het spannend, vond Belgisch international en strafcornerkanon Alexander Hendrickx van Pinoké, die zijn team met twee goals een dienst bewees.

Diep in het derde kwart, bij een stand van 1-2 in het voordeel van HGC, dreigde de club uit Wassenaar vanaf eigen helft uit te breken met een counter. Aan de andere kant van het veld lonkte in de verte voorzichtig de 1-3, toen rond de middenlijn Floris van der Linden in balbezit kwam, er lichaamscontact was met Alexander Hendrickx en hij naar de grond ging. Geel voor Hendrickx, juist in een fase dat de 2-2 in de lucht hing.

Als hij eraan terugdenkt, begint de wereldkampioen van 2018 te glimlachen. ‘Dat deed hij slim. Ik vond het geen kaart’, zegt Hendrickx. ‘Recht voor mijn voeten remde hij ineens af. Ontwijken kon ik ‘m niet meer.’

Teleurgestelde gezichten bij HGC, dat een 0-2 voorsprong heeft weggegeven. Foto: Koen Suyk

We zijn nooit in paniek geraakt. Zelfs niet toen de tijd voorzichtig begon te dringen en de doelpunten uitbleven Alexander Hendrickx

Achteraf had het zomaar het kantelmoment kunnen zijn. Met slechts tien man binnen de lijnen kwam er een einde aan de reeks aanvallen van Pinoké, dat het door blessures geteisterde HGC bijna op de knieën had. Voor hetzelfde geld had HGC met een man meer het heilige vuur gevonden en de beginfase van het vierde kwart de genadeklap uitgedeeld.

Maar de krachten waren toen al lang weggevloeid bij de ploeg van Paul van Ass, dat vanwege de immense lijst met blessures amper kon doorwisselen. Met de tong op de schoenen probeerden ze de 2-1 voorsprong te verdedigen. Toen Pinoké weer met elf man kwam te staan, brak het verzet. Martin Ferreiro schoot in de 63ste minuut de 2-2 binnen. Een minuut later gaf HGC een strafbal cadeau, die Hendrickx binnenpushte. De opluchting was groot bij de mannen van Pinoké, die na een achterstand van 0-2 hun comeback hadden voltooid.

‘We zijn nooit in paniek geraakt. Zelfs niet toen de tijd voorzichtig begon te dringen en de doelpunten uitbleven’, zegt Hendrickx, die in het tweede kwart zijn ploeg bij de hand nam. Op een achterstand van 0-2 sleepte hij steenhard een strafcorner in het doel (1-2), zijn elfde rake strafcorner van dit seizoen.

‘Nadat zij twee keer hadden gescoord, hebben wij het goed gedaan. Toen was het zo goed als eenrichtingsverkeer. We hebben veel kansen gehad. Voor hetzelfde geld was het 5-2 of zo geworden. Zelfs met tien man zijn we eigenlijk niet in de problemen gekomen.’

Alexander Hendrickx krijgt een handje nadat hij uit een strafbal de 3-2 heeft binnengepusht. Foto: Koen Suyk

Twee vroege tegengoals

Als grootste punt van kritiek noemt Hendrickx de openingsfase van Pinoké. De twee kansen die HGC daarin creëerde, mondden alle twee uit in een doelpunt. Binnen een kwartier stond het 0-2 door doelpunten van Maico Casella en Luuk van Duren.

‘Achterin stond het in het begin niet goed. Er liggen aan het begin van zo’n wedstrijd allerlei tactieken klaar, maar door een miscommunicatie tussen twee spelers geven we zomaar een goal weg. Daarin moeten we stappen maken. Tegen Almere gaven we op die manier ook een doelpunt weg. Dat moet eruit.’

Vooral belangrijk voor Pinoké – derde op de ranglijst – was dat het na de nederlaag tegen Rotterdam van afgelopen donderdag (1-0) de week niet afsloot met lege handen. ‘Eigenlijk vind ik dat we die wedstrijd meer hadden verdiend. Gelukkig kunnen we met deze overwinning het goede gevoel van de afgelopen weken vasthouden. Als we op deze manier doorgaan, moeten de play-offs er misschien in zitten.’