Als een echte Jolie, staat gestopte Stijn weer in de Hoofdklasse

Opnieuw stond er zondag een gestopte Jolie in de opstelling van Bloemendaal. Ditmaal was het echter niet Wouter, maar verrassend genoeg Stijn (33) die dit seizoen voor het eerst zijn opwachting maakte in de hoofdmacht van de landskampioen tegen Den Bosch. Anderhalf jaar geleden gestopt, maar hij scoorde al na vijf minuten.

‘Ik heb voor de wedstrijd wel even contact gehad met Wouter. Hij is onlangs vader is geworden, dus hij kon niet. Daarom mocht ik het oplossen voor hem’, vertelde Stijn Jolie na afloop van het heerlijke duel uit de Tulp Hoofdklasse Heren dat in 3-3 eindigde.

Stijn Jolie, drie jaar jonger dan Wouter, speelde eerder jarenlang in het shirt van Bloemendaal, maar verdedigde de laatste jaren van zijn carrière het tricot van Almere. Zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau dateert van het seizoen 2019-2020 dat door het coronavirus voortijdig werd beëindigd. Almere degradeerde dat jaar daardoor niet uit de Hoofdklasse, maar voor Jolie was dat wel het moment om te stoppen met tophockey. De liefhebber voelde voor het eerst dat de woorden ‘ik ga stoppen‘ hem geen pijn meer deden, vertelde hij in zijn afscheidsverhaal waarin hij wel bekende ‘keihard te hebben gejankt’ toen hij dit zijn ploeggenoten vertelde.

Liefhebber

Waar veel andere oud-tophockeyers na hun carrière helemaal stoppen van hockeyen, daar gaat een echte Jolie nog lekker in een lager team spelen. Het zijn liefhebbers voor wie een zondag niet compleet is als er niet tegen een bal is geslagen. En dan bij voorkeur in het oranje op ’t Kopje. Stijn Jolie speelt daarom sinds vorig seizoen in Bloemendaal Heren 2. Ook zijn broer Wouter – die al zeker vier jaar geleden afscheid had genomen van tophockey – zou in de Reserve Hoofdklasse spelen. Maar door de personele nood stond hij afgelopen seizoen bijna wekelijks in de basis bij Heren 1.

Stijn Jolie namens Bloemendaal in duel met Tijmen Reijenga van Den Bosch. Foto: Marcel van den Bos/Orange Pictures

Ook zondag kampte Bloemendaal weer met veel afwezigen, waaronder Floris Wortelboer, Arthur van Doren en Teun Beins. En dus greep coach Rick Mathijssen zaterdagmiddag de telefoon en vroeg Stijn Jolie of hij zondag mee kon doen bij de hoofdmacht. ‘Ik heb ermee ingestemd dat ik op de spelerslijst sta. Dus als de coach mij nodig heeft, kan hij een beroep op me doen’, vertelde Jolie.

En zo stond de verdediger, anderhalf jaar nadat hij was gestopt bij de degradant, in de basis bij de landskampioen en koploper van de Hoofdklasse Heren. Jolie moest vol aan de bank, want Bloemendaal had de handenvol aan de Bossche opponent.

Ik dacht: ik sla en kijk wel waar hij eindigt. Hij eindigde best goed. Stijn Jolie over zijn treffer

De Mussen begonnen wel voortvarend. Florian Fuchs scoorde de 0-1 na twee minuten. Drie minuten later kreeg Jolie de bal in de vijandige cirkel en schoot met een geplaatste backhand raak, 0-2. ‘Ik schrok er zelf ook een beetje van’, reageerde Jolie na afloop lachend. ‘Ik dacht: die bal gaat naar Fuchs, dan kan hij er wat mee doen. Maar toen lag-ie ineens voor mijn backhand. Toen dacht ik: ik sla wel en kijk wel waar het eindigt. Hij eindigde best goed.’ Dat ‘goed’ was dus tegen de plank achter zijn vroegere Almere-ploeggenoot Flip Wijsman.

Tackle back

Jolie speelde een solide wedstrijd en had genoten. De fysiotherapeut bekende wel dat hij na anderhalf jaar afwezigheid op het hoogste niveau wel even moest wennen aan het tempo. ‘Dat is toch wat anders dan bij Heren 2. Je moet hier constant heen en weer rennen. In Heren 2 kun je nog wel eens een tackle back laten liggen, dat kun je hier niet maken. Gelukkig speel je hier wat kortere shifts en wordt van mij niet veel bijzonders verwacht. Ik moet ervoor zorgen dat mijn man de bal niet krijgt. En als ik hem heb, moet ik hem snel weer weg passen.’

Het spelletje blijf fantastisch. Als ik weer wordt gevraagd, zal ik daar - indien mogelijk - altijd ja op zeggen.

Met Jolie in de gelederen, moest de koploper genoegen nemen met een punt door een benutte strafcorner in de slotminuut van Tijmen Reijenga. De teleurstelling in het Bloemendaal-kamp was groot. Niettemin stond Jolie na afloop monter de pers te woord. ‘Het spelletje blijft fantastisch. Als ik weer word gevraagd, zal ik daar – indien mogelijk – altijd ja op zeggen. Maar ik ben wel met een reden gestopt. Vier keer per week trainen, dat is voor mij nu niet mogelijk. Daarbij hoop ik dat ze het vanaf nu zonder mij kunnen oplossen. En ze misschien sporadisch een beroep op me hoeven te doen.’


Wat vind jij? Praat mee...