Amsterdam haalt hoog cornerrendement in weerzien met Reid-Ross

De mannen van Amsterdam zijn zondag het seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren uitstekend begonnen. De ploeg van Santi Freixa nam de strafcorners in het Amsterdamse Bos beter dan buurman Hurley en liep uit naar een ietwat geflatteerde 5-1 zege.

De dameswedstrijd tussen Amsterdam en HGC was vanwege drie coronagevallen en drie extra speelsters die in quarantaine zitten uitgesteld naar woensdag. Daardoor kregen de mannen van Amsterdam en Hurley zondag alle tijd voor hun warming-up in het Wagener Stadion.

In het drukbezochte Wagener Stadion mochten supporters vanwege de coronamaatregelen alleen op de even-rijen zitten. Foto: Bart Scheulderman

De hockeytempel, waar supporters alleen op de even rijen mochten zitten en de coronamaatregelen nauw werden opgevolgd, druppelde ondertussen goed vol voor de eerste clash van het seizoen.

Bijzonder duel voor Reid-Ross

Toen de stadionspeaker de opstellingen van beide ploegen opsomde, klonk er een sportief applaus na de naam van Justin Reid-Ross. Het Wagener Stadion was zes seizoenen lang de thuishaven van de 34-jarige Zuid-Afrikaan, die het met zijn nieuwe ploeg Hurley direct opnam tegen zijn voormalige ploeg. Het applaus vanaf de tribunes bereikte ook de oren van Reid-Ross, zo vertelde hij achteraf. ‘Dat vond ik heel erg lief van de supporters’, klonk Reid-Ross. ‘Dat geeft me het gevoel dat ik nog steeds gewaardeerd word.’

Na zes seizoenen bij Amsterdam is Justin Reid-Ross in het tenue van buurman Hurley te bewonderen. Foto: Bart Scheulderman

Dat Reid-Ross met een vervelend gevoel is vertrokken bij Amsterdam, is geen geheim. Maar hij heeft die periode ook achter zich gelaten en kijkt vooral positief terug op zijn tijdperk in het Amsterdamse tenue. Hij schreef er zelf over op zijn eigen Medium-kanaal. ‘Ik vind schrijven mooi om te doen en wilde graag mijn kant van het verhaal vertellen. Ik heb hier toch ook zes jaar lang met een goed gevoel rondgelopen, maar het plezier in hockey vervaagde de afgelopen twee, drie jaar wel een beetje. Dat heb ik nu volledig teruggevonden bij Hurley.’

Dat hij met zijn nieuwe ploeg uitgerekend in de eerste speelronde tegen zijn oude club speelde, ‘had niet anders gekund’. ‘Ik zag het ook aankomen. Fergus (Kavanagh, red.) en ik zijn beste vrienden. Toen ik wegging hadden we het er al over, we spelen onze eerste wedstrijd tegen elkaar. Toen het competitieprogramma bekend werd, kreeg ik meteen een appje van hem. Ik wilde ook niets liever dan de competitie tegen Amsterdam beginnen.’

Eerste corner gaat aan Reid-Ross voorbij

Reid-Ross geldt als pure versterking bij de ploeg van Reinoud Wolff. Dé leider met bakken aan ervaring centraal achterin, maar vooral vanwege zíjn wapen, de strafcorner. De lange verdediger stond al na drie minuten klaar op de kopcirkel waar hij ze in het verleden voor Amsterdam zó vaak heeft gemaakt.

De bank van Hurley kijkt gespannen toe zodra Justin Reid-Ross klaarstaat op kopcirkel. Foto: Bart Scheulderman

Aangever Noam Sheridan gaf echter tegen ieders verwachting in de bal op Borja Llorens Purti, een andere nieuwkomer bij Hurley. De Spanjaard schijnt ook een prima sleeppush in huis te hebben. Zijn poging werd echter gekeerd door Amsterdam-doelman Philip van Leeuwen. De rebound van Sheridan ging rakelings naast.

Corners, corners en corners

De toon was gezet. Wat volgde was een wedstrijd waarbij beide ploegen aan elkaar gewaagd waren en voornamelijk strafcorners voor opleving zorgden. De bezoekers kregen na de eerste corner nog twee kansen op kopcirkel. Nu mocht Reid-Ross het wel zelf proberen, maar zijn push werd gekeerd door Amsterdam-keeper Van Leeuwen. De poging van de Zuid-Afrikaan die daarop volgde werd onschadelijk gemaakt door eerste uitloper Daan Dekker. Caspar Dobbelaar schoof de rebound voorlangs.

Na tien minuten spelen mocht ook de thuisploeg aanleggen, nadat Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker hard op zijn stick werd geslagen in de cirkel van Hurley. Bij de ploeg van Freixa stootte Tanguy Cosyns Reid-Ross vorig seizoen van zijn troon. De Belg liet andermaal zien waarom en pushte zijn eerste poging van het seizoen hard en laag binnen: 1-0.

Valentijn Charbon maakte meteen in de eerste wedstrijd van het seizoen zijn eerste officiële goal voor Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

In het tweede kwart versierde Valentin Verga de tweede strafcorner voor de thuisploeg. Aangever Valentijn Charbon kreeg de bal na een mislukte corner terug en haalde met zijn backhand hard uit. Hurley-keeper Daan Wisselink leek de bal te keren, maar de bal stuiterde toch over de doellijn: 2-0. Daarmee maakte Charbon, overgekomen van Almere, zijn eerste officiële doelpunt in het shirt van Amsterdam.

Verrassingselementen op kopcirkel

De kansen waren voor Hurley, de voorsprong voor Amsterdam. De formatie van Wolff ging niet bij de pakken neerzitten en zocht vol het vijandelijke doel op. Drie minuten na de goal van Charbon kreeg Hurley weer een corner, de vierde van de wedstrijd voor de Bosuilen. Hoewel Reid-Ross wederom op kopcirkel klaarstond, werd de bal aangegeven op Philip Thiadens. Dat Hurley meerdere specialisten in huis heeft, bewees Thiadens nog maar eens. De spits pushte de aansluitingstreffer (2-1) hard raak.

‘We hebben echt heel veel goede cornernemers in huis’, erkent Reid-Ross. ‘Eigenlijk ben ik een beetje een bliksemafleider’, vervolgt hij lachend. ‘Vind ik ook heel erg leuk, maar ik wil ze natuurlijk ook zelf maken. We hebben met Hjalmar Voskuil nog een jonkie rondlopen die een goede corner heeft. Dit seizoen gaan we op kopcirkel voor veel verrassingen zorgen.’

Amsterdam haalt hoog cornerrendement

Lang kon Hurley niet van de goal van Thiadens genieten, want op slag van rust scoorde Billy Bakker met een hoge backhand ziedend hard de 3-1 binnen. De goal kwam voort uit … jawel, een strafcorner. De volle honderdprocentscore voor Amsterdam uit strafcorners. En dat zonder Reid-Ross.

Op slag van rust maakt Billy Bakker de 3-1 voor Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

In de tweede helft gingen beide ploegen vrolijk verder met het versieren van strafcorners. Het was de thuisploeg dat het in het tweede bedrijf als eerste mocht proberen op kopcirkel. De mislukte corner kwam uiteindelijk bij de tweede paal voor de stick van Tijn Lisonne, die de vierde goal voor de thuisploeg leek te maken. De scheidsrechters constateerden echter een overtreding en het doelpunt werd afgekeurd.

Aan de overkant kregen de bezoekers twee strafcorners in korte tijd. De eerste werd verkeerd aangegeven, de tweede poging van Reid-Ross werd knap gepareerd door Amsterdam-doelman Van Leeuwen.

Het was geen wonder dat de wedstrijd door Amsterdam werd beslist uit een strafcorner. Het was de push van Verga waar Hurley-keeper Wisselink moeite mee had, waarna routinier Teun Rohof van dichtbij de wedstrijd in het slot gooide: 5-1. Even daarvoor was Mirco Pruyser voor de 4-1 het eindstation van een schitterende combinatie tussen Charbon en Bakker.

Amsterdam verslaat Hurley voor twintigste keer op rij

Het betekende voor Amsterdam de twintigste overwinning op rij tegen Hurley. Al valt deze zege in de noemer geflatteerd. Dat vond ook Reid-Ross. ‘5-1 is overdreven gezien de kansenverhoudingen. De 3-1 van Billy vlak voor rust was erg pijnlijk. Als je met 2-1 de rust in gaat, maak je kans op een goede tweede helft. Met 3-1 tegen kregen we alsnog cornerkansen. De 4-1 was de nekslag.’

Justin Reid-Ross verstuurt een pass. Foto: Bart Scheulderman

Desondanks keek de Zuid-Afrikaan terug op een goede start bij zijn ploeg. ‘Ik verwacht echt een heel leuk seizoen met deze ploeg. We hebben een jonge groep, die ik een beetje ga begeleiden. Ik vind het heel erg leuk bij Hurley en geniet weer van hockey. Ik merkte de afgelopen paar jaar dat het plezier een beetje wegzakte, terwijl je hockey vooral moet spelen met plezier.’