Amsterdam in eigen huis onderuit tegen Rotterdam: 2-4

Rotterdam heeft op zondagmiddag in het Wagener Stadion een 2-4 winst geboekt op Amsterdam. In de rust stond Amsterdam, onder de vleugels van de nieuwe hoofdcoach Taco van den Honert, op een 1-0 voorsprong. Maar vanaf het derde kwart trok Rotterdam de wedstrijd naar zich toe.

Rotterdam – vorig seizoen uitgeschakeld in de halve finales van de play-offs – was de ploeg die het best uit de startblokken kwam. International Steijn van Heijningen vuurde al vroeg een schot op doel af, die via de Amsterdam keeper Joren Romijn gevaarlijk hoog terug kwam. Dat leverde de eerste strafcorner van de wedstrijd op. De sleeppush van Jeroen Hertzberger was hard en hoog, maar Romijn redde knap met zijn stick.

Even later kreeg Thijs van Dam een kans op de 1-0, maar in plaats van zelf te schieten, legde hij de bal tevergeefs breed. Amsterdam kreeg in het eerste kwart via Boris Burkhardt ook een geweldige kans, maar het bleef 0-0.

Toen Thijs van Dam vroeg in het tweede kwart onderuit werd gehaald, haalde Rotterdam de tweede corner van de wedstrijd. Hertzberger pushte de bal hoog richting dezelfde hoek als zijn eerste corner. Maar opnieuw redde Romijn knap met zijn stick.

Boris Burkhardt heeft Amsterdam op voorsprong gezet. Foto: Koen Suyk

Amsterdam op voorsprong

Vervolgens was het Amsterdam dat een corner haalde, na een overtreding op Valentin Verga. De nieuwe aanvoerder Burkhardt slaagde er wél in om te scoren. Hij sleepte de eerste Amsterdamse corner hard en laag tegen de plank, langs het linkerbeen van de Rotterdamse keeper Derk Meijer.

In het derde kwart boog Rotterdam de achterstand om. Na een actie van Joaquín Menini en een pass van Guus Jansen was het international Tjep Hoedemakers, die het EK in Mönchengladbach miste vanwege een blessure, die bij de tweede paal de 1-1 binnentikte. De derde Rotterdamse corner die kort daarop volgde, werd eruit gelopen. Hertzberger sleepte later de vierde corner over de grond binnen: 1-2. Dat gebeurde via de voet van lijnstop Robbert Kemperman.

Jeroen Hertzberger juicht na zijn tweede doelpunt van de middag. Foto: Koen Suyk

Tweede goal Hertzberger

Rotterdam denderde door en maakte vroeg in het vierde kwart de 1-3. Pepijn van der Heijden sleepte een strafcorner binnen, door de benen van Romijn heen. Aanvankelijk leek dat de genadeklap te zijn. Maar met nog acht minuten op de klok scoorde Amsterdam-talent Thije Harm de 2-3. Na een voorzet vanaf rechts draaide hij naar zijn forehand toe en schoot hij de bal knap in de lange hoek. Amsterdam slaagde er niet in alsnog een punt uit het vuur te slepen. Twee minuten voor tijd besliste Hertzberger de wedstrijd: 2-4.