Amsterdam in zeiknat Wagener afgedroogd door Rotterdam: 1-6

Dit hoofdklasseseizoen blijft een worsteling voor Amsterdam. De ploeg van coach Alexander Cox ging zondag voor de derde keer op rij onderuit. Na Pinoké (2-1) en Den Bosch (3-2) was Rotterdam met maar liefst 1-6 te sterk voor de ploeg die juist z’n zaakjes weer op orde leek te hebben.

Want wat waren ze trots en gelukkig.

Vorig seizoen zette Amsterdam een dijk van een eindsprint in. Ze wonnen zeven van hun tien wedstrijden na de winterstop, waardoor ze na 22 wedstrijden alsnog in de top vier stonden. Inderdaad, alsnog. Want voor de winter rammelde het geregeld bij de ploeg uit de hoofdstad. Dieptepunt was de afgang in de avondpot tegen Kampong, in oktober 2021, die Amsterdam met 8-1 verloor.

De twee seizoenen daarvoor liepen ook al zo stroef. Ze werden zevende in 2020/2021, ver weg bij alle prijzen en franje. In het afgebroken coronajaar was Amsterdam ook slechts een middenmoter. Die negatieve spiraal werd dus vorig jaar doorbroken, door alsnog de play-offs te halen. Met weinig wisselingen in de selectie en met Rupinder Pal Singh als nieuw cornerwapen leek Amsterdam alles in huis te hebben om weer hoge ogen te gooien.

Kaas van verregend brood

Inderdaad, leek. Want ook dit seizoen valt Amsterdam wéér tegen. Zondag tegen Rotterdam liet de thuisploeg zich het welbekende kaas van het verregende brood eten. In het zeiknatte Wagener Stadion, waar het zestig minuten met bakken uit de hemel kwam, was er maar één ploeg die gas gaf in beginfase. Precies, de bezoekers uit de havenstad. De eerste kans van de wedstrijd zat er dankzij een geplaatst schot van Guus Jansen meteen in (0-1).

Het bleek de aanzet voor – passend bij het weer – een bui aan kansen. Eerst werd een corner van Jeroen Hertzberger van de lijn gevist, nog geen minuut later ging een backhandschot van Tjep Hoedemakers via doelman Joren Romijn over. Uiteindelijk kreeg Hoedemakers zijn doelpunt alsnog, toen hij vlak daarna vogeltje vrij opdook voor het Amsterdamse doel: 0-2. Nog in hetzelfde kwart tilde Olivier Hortensius de stand naar 0-3.

Herfstdepressie

In die fase, tussen de tweede en derde treffer, begon Amsterdam pas te hockeyen. Er kwamen kansjes via Valentin Verga en Trent Mitton en een corner. Die kwam vrij knullig op de voet van stopper Floris Middendorp, zodat er niet eens een schot kwam. Singh, dit seizoen pas goed voor één goal, stond op dat moment niet in het veld.

Amsterdam bleef ook na rust jagen op de aansluitingstreffer. Rotterdam liet z’n tegenstander uitrazen en counterde venijnig scherp naar de 0-4, weer via Hoedemakers. In die uitval zat precies de scherpte en doelgerichtheid die bij Amsterdam compleet ontbrak. Het was te stroperig, weinig verrassend. Pas na een gele kaart voor Hertzberger – wegens praten – konden de gastheren toeslaan, dankzij een droog schot van Bram Huijbregts. De glans van dat oplevinkje was nog sneller verdwenen dan dat-ie was ontstaan.

Rotterdam trapte in kwart vier nog even vol op het gaspedaal. In het steeds stiller geworden Wagener lieten Jochem Bakker en Hertzberger de score oplopen naar 1-6. Een snoei- en snoeiharde afstraffing voor Amsterdam, die deed denken aan de slachtpartij tegen Kampong vorig seizoen. Net als toen is Amsterdam in een herfstdepressie beland. Toen fleurde de traditieclub weer op in de lente. Een scenario waar Cox en co nu alleen maar van kunnen dromen.

Amsterdam – Rotterdam 1-6 (0-3)
9. Guus Jansen 0-1
17. Tjep Hoedemakers 0-2
23. Olivier Hortensius 0-3
35. Tjep Hoedemakers 0-4
43. Bram Huijbregts 1-4
47. Jochem Bakker 1-5
49. Jeroen Hertzberger 1-6