Amsterdam laat glimp van oude glorie zien tegen Pinoké

Amsterdam heeft zondagmiddag in het eigen Wagener Stadion oude tijden doen herleven. De gevallen topclub won op eigen veld in een heerlijke wedstrijd met 4-3 van stadgenoot Pinoké, dat daardoor met een kater de EHL ingaat.

Het was een prachtig gezicht. De brul en de vreugdedans van Pinoké-spits Miles Bukkens, minder dan tien seconden voor tijd. Hij haalde nog een corner. Een schitterende einde van een daverende wedstrijd. De corner werd echter door specialist Alexander Hendrickx op de uitloper van Amsterdam gepusht, waardoor de 4-3 op de borden bleef staan. Een zege voor Amsterdam, waardoor het voelde alsof de klok een paar jaar werd teruggedraaid.

Want nog niet zo heel erg lang geleden was er maar één club die de lakens uitdeelde in het Amsterdamse Bos. Inderdaad, dat was Amsterdam. De club met de meeste internationals, de langste historie en bovendien… de grootste sportieve successen. 21 landtitels staan er maar liefst in de prijzenkast bij de oudste hockeyvereniging van het land. En daar zijn ze – terecht natuurlijk – maar wat trots op. De laatste jaren werden de Amsterdamse mannen echter ingehaald door de buurman.

De veranderde hiërarchie in het Bos

Het kleinere Pinoké, het cluppie van een hek verderop. De vereniging die bij de start van de Hoofdklasse – waarin Amsterdam nog nooit ontbrak – nog in de Tweede Klasse West acteerde. De club die jarenlang aan de onderkant van het eerste niveau bungelde. In 2018 zelfs nog play-outs speelde. Maar daarna gestaag de weg naar boven vond en zijn oudere broer passeerde. De laatste twee seizoenen eindigde Pinoké voor het eerst boven Amsterdam. En dat gaat vermoedelijk ook dit jaar weer gebeuren. Amsterdam is dit jaar slechts een middenmoter en had op de stand maar wat graag in de schoenen gestaan van De Steekneuzen, die vorig seizoen de finale van het landskampioenschap haalden. De hiërarchie in het Bos is veranderd.

Maar daar was vandaag een stuk minder van te zien.

Wie in de eerste helft niet beter wist, zou denken dat Amsterdam de ploeg is die nog jaagt op de titel. Voor wie nog alles te winnen valt. Want ze gingen als de brandweer tegen Pinoké. Was het geldingsdrang? Of compensatie voor het ontbreken van sterspeler Valentin Verga? De puzzelstukjes vielen prachtig in elkaar voor de geplaagde ploeg van Alexander Cox. Die was in het eerste kwart al beter maar kwam daarna echt op stoom. Good old Mirco Pruyser opende na zeventien minuten van dichtbij de score en daarmee was de bekende beer los. Vier minuten later vloog een corner – de derde van de wedstrijd – tegen de touwen via Boris Burkhardt. Vlak voor rust maakte de jonge Thije Harm er met een intikker zelfs 3-0 van.

Pinoké kwam in die eerste twee kwarten aanvallend amper tot daden. Tekenend voor de overmacht van Amsterdam was de heerlijke pielactie die uitblinker Floris Middendorp er op eigen helft uitgooide. Pinoké-verdediger Gijs van Wagenberg greep in en kon direct met groen naar de kant.

Na rust waren de bezoekers een stuk aanweziger. Hun eerste corner leverde direct een treffer op. Uiteraard was het Hendrickx die de treffer op zijn naam zette. Het Belgische kanon is sinds zijn rentree twee weken geleden elke wedstrijd – drie inmiddels – trefzeker geweest. Vlak daarop was Miles Bukkens, nadat er goed voordeel werd gegeven, dicht bij de aansluitingstreffer. Zijn inzet werd gepareerd door Joren Romijn die tot dat moment een verrassend rustige middag had.

Pinoké leeft op

Pinoké kreeg kansen op de 3-2, via twee corners van Hendrickx, maar zag ook Morris de Vilder met geel naar de kant gaan. Dat maakte het slotoffensief weer wat lastiger. De opdracht voor De Steekneuzen werd extra moeilijk toen de mooiste aanval van de wedstrijd een treffer opleverde voor Amsterdam. Middendorp had de bal aan een touwtje over de achterlijn, pielde zich een ongeluk en gaf een voorzet op Pruyser, die heel hard uithaalde met zijn backhand. Een parel van een goal.

Er kwam nog een antwoord van Pinoké, toen Miles Bukkens zeven minuten voor het einde de 4-2 maakte. Een paar minuten later leefde alles en iedereen in het donkerblauw weer op na een harde – en rake – knal van Florent Van Aubel. Dat leek het laatste hoogtepunt van de wedstrijd, maar die laatste corner kwam nog. En die leverde dus geen resultaat op voor Hendrickx.

De Belg en zijn ploeg doen daardoor slechte zaken voor de play-offs en gaan bovendien met een kater de EHL in. Het Europese toptoernooi dat ze zelf organiseren, maar dat in het Wagener wordt gehouden. Het moment voor Pinoké om aan te tonen dat zij tegenwoordig wél de baas zijn in het Bos.