Amsterdam neemt afstand van laatste plaats met nipte zege op Laren

Voor het eerst in zeven duels heeft Amsterdam weer een wedstrijd gewonnen in de Tulp Hoofdklasse. De gevallen grootheid was in eigen huis met 2-1 te sterk voor Laren, dat door dit resultaat vaster op de laatste plek blijft staan. Amsterdam neemt ten minste voor een dag de tiende plek over van Schaerweijde, dat morgen in actie komt.

Boris Burkhardt stak de armen in de lucht. Eenzaam en alleen op het middenveld stond de aanvoerder van Amsterdam een paar seconden stil. Want ja, er was echt wat gewonnen. Een kapitale zege op concurrent Laren, dat de pijn van de nederlaag voelde. Voor het doel van Amsterdam lag Laren-spits Kenny Bain voor pampus. Uitgeblust na een verloren stijd.

Degradatiehockey. Dat woord zoemde zaterdagmiddag vlak voor het begin van Amsterdam-Laren door het Wagener Stadion. Een begrip dat voor promovendus Laren heel gewoon en logisch is. Bij Amsterdam zijn ze er wrang genoeg ook wel een beetje aan gewend. Vorig jaar stelde de oudste club van het land al zwaar teleur met een achtste plek. Dat was stiekem al te min voor de vereniging die van oudsher om de prijzen hoort te spelen. Nadat dragende spelers als Matt Dawson, Fergus Kavanagh en Mirco Pruyser stopten, werd het kwalitatief nog wat minder bij Amsterdam.

Het gevolg was een eerste seizoenshelft met nog meer teleurstellingen en vooral veel nederlagen. Het zoekende en vaak ook angstige Amsterdam ploeterde door de eerste twaalf duels van het seizoen. Die leverden maar twee zeges op, tegen Schaerweijde en Laren. Aanvallend was het vaak pover, verdedigend wankel. Voor dat laatste euvel werd een oplossing bedacht. Oud-international Robbert Kemperman stond zaterdag namelijk centraal achterin bij Amsterdam. Als laatste man moest hij rust brengen in dit barre seizoen.

Thomas Vis scoort voor Laren tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Laatste man Kemperman en de Amsterdamse gatenkaas

Maar dat gebeurde niet. Het was juist Kemperman die na zes minuten de bal vol op z’n voeten kreeg in de eigen cirkel. Uit de strafcorner die daarop volgde tekende Thomas Vis voor de 0-1 van Laren. Amsterdam was in de minuten die daarna kwamen even helemaal de weg kwijt. De thuisploeg had alle mazzel van de wereld dat een open kans voor Laren niet tot de 0-2 leidde. Bovendien brak diepte spits Bain een paar keer door de defensie van Amsterdam heen, die in die fase een regelrechte gatenkaas was.

Een beetje bekomen van de reuzenschrik, ging Amsterdam op zoek naar de gelijkmaker. Kansen kwamen er, vooral uit strafcorners. Liefst vijf keer legde Amsterdam voor rust aan, maar mede dankzij Laren-lijnstop Facundo Zarate – die twee ballen uit de doelmond ranselde – leverde deze kansengolf geen goal op.  Dat gebeurde zonder Valentin Vega (geschorst), Luke Dommershuijzen en Valentijn Charbon (beiden geblesseerd). Er was vandaag wel een plekje in de selectie voor Liam Ansell, de Engelse international die door blessureleed pas een wedstrijd meedeed.

De Engelsman zat in de 36ste minuut op de bank toen Amsterdam inmiddels vrij terecht op gelijke hoogte kwam. Een gekraakt schot van Noud Schoenaker vloog hoog door de cirkel, er werd goed voordeel gegeven en Burkhardt haalde heerlijk uit nadat de bal opstuiterde. Natuurlijk kwam er een hoop ontlading los bij de spits, die in het najaar afviel bij het Nederlands elftal richting de Spelen van Parijs. Het was ook vrij plausibel dat Burkhardt degene was die voor Amsterdam succesvol was. Hij was toen hij scoorde verantwoordelijk voor dertien van de negentien seizoenstreffers van Amsterdam. Anders gezegd: de targetman scoort twee keer zo vaak als al zijn andere teamgenoten bij elkaar.

Boris Burkhardt van Amsterdam tegen Laren. Foto: Koen Suyk

 

De glimp van klasse van Middendorp

Amsterdam kreeg meer grip op de wedstrijd. Was wat relaxter. Minder wild en gehaast. Ze waren dus beter, maar creëerden heel weinig kansen. Aan de overkant deed Laren dat beter, door uit het niets twee corners te versieren. Beide kansen werden heel slordig om zeep geholpen door de Gooise ploeg, die afgezien van de beginfase alleen maar achterover leunde. Het leek weer een dag met puntenverlies te worden voor Amsterdam. De zoveelste van dit seizoen. Tot Floris Middendorp het op zijn heupen kreeg. De international speelde zaterdag een vrij onopvallende wedstrijd, maar liet zes minuten voor het einde een glimp van zijn klasse zien. Middendorp pielde zich een weg over de rechterkant en speelde Brent van Bijnen vrij, die voor de 2-1 tekende.

Diezelfde Van Bijnen zorgde ervoor dat het toch nog spannend werd. Zijn gele kaart – drie minuten voor het einde – zorgde ervoor dat Amsterdam met z’n tienen kwam te staan. Laren wisselde meteen de keeper om voor een veldspeler, in de hoop nog iets te forceren. Maar verder dan een paar niemendalletjes in de cirkel, kwam de formatie van coach Lucas Rey niet. Gevolg: Amsterdam haalde opgelucht adem. Voor even. Want het degradatiegevaar is nog lang niet geweken voor de trotse ploeg uit de hoofdstad.

 

 


Wat vind jij? Praat mee...