Antiracisme-statement Amsterdam vanwege incident tegen Pinoké

De hockeyers van Amsterdam hebben zaterdag voor het play-offduel tegen Pinoké zowel online als tijdens de warming-up een antiracisme-statement gemaakt. De spelers droegen een shirt met het woord racisme doorgestreept, omdat volgens hen vorige week zondag na afloop van het eerste duel een speler van Pinoké een speler van Amsterdam ‘racistisch heeft bejegend’.

Volgens Amsterdam is hier direct melding van gemaakt bij de KNHB. ‘Wij als Amsterdam Heren 1 keuren racisme ten zeerste af. Dit hoort nergens thuis, en dus ook niet op het hockeyveld. Wij staan achter onze speler. Achter elke speler of speelster; ongeacht zijn of haar achtergrond’, schrijven de spelers op hun Instagramaccount.

KNHB-directeur Erik Gerritsen erkent dat Amsterdam melding heeft gemaakt van racisme. ‘Wij betreuren racisme net als Amsterdam en net als iedereen. Wij zeggen normaal niks over tuchtzaken, maar dit onderwerp is zo zwaar beladen dat ik daarop een uitzondering wil maken. Het klopt dat wij als bondsbestuur een klacht van racisme hebben ontvangen van Amsterdam. Omdat dat dermate serieus is, hebben wij dat onmiddellijk voorgelegd aan onze tuchtcommissie. Die heeft de speler van Pinoké eerder deze week ook een schorsing opgelegd. Pinoké is in beroep gegaan en de tuchtcommissie heeft in de beroepszaak geoordeeld dat er alles overwegend te weinig bewijs was. De speler van Pinoké is daarop vrijgesproken’, legt Gerritsen uit.

Instagram Amsterdam Heren 1

Volste recht

De directeur van de hockeybond heeft begrip voor het statement dat Amsterdam online en in de warming-up heeft gemaakt. ‘Als Amsterdam dit onrecht voelt, ook al is deze uitspraak er, dan hebben ze het volste recht om dit te doen’, aldus Gerritsen.

De tuchtcommissie sprak deze week ook een schorsing uit over Mirco Pruyser, aanvaller van Amsterdam, die het in de slotfase aan de stok kreeg met de goalie van Pinoké. Amsterdam ging hiertegen ook in beroep, maar dat beroep werd afgewezen. Pruyser doet daarom zaterdagmiddag niet mee in het tweede play-offduel in de halve finale op Pinoké.


2 Reacties

  1. casper.klijn@gmail.com

    Wat is er nu uiteindelijk gezegd ? En tegen wie. ? Blijft allemaal een beetje duister zo.

    1. robdux

      Ik denk niet dat dit platform bedoeld is om spelers persoonlijk te shamen, terwijl er nog een discussie gaande is tussen twee verenigingen. Daarmee zou je een speler enorm schaden. In het hockeywereldje wordt er al genoeg over coaches en spelers gepraat. Spelers en coaches die zich vervolgens op geen enkele wijze kunnen verdedigen, wanneer er roddel en achterklap is.


Wat vind jij? Praat mee...