Blessures kwellen HGC: ‘Hij móést spelen. Ik had niemand anders.’

In de gangen van het clubhuis van Pinoké begint Paul van Ass – coach van HGC – zondagmiddag na de 3-2 nederlaag diep te zuchten. ‘Dat het een lelijke wedstrijd zou worden, dat zag ik wel aankomen’, zegt hij. ‘We hadden acht geblesseerden.’

Hij steekt zijn linkerhand uit en begint op zijn vingers te tellen.
‘Karst Timmer is eraf, hij heeft een MRI.’
‘Stijn van Heijningen is natuurlijk al een tijd geblesseerd.’
‘Ehm, even denken…’
‘Oh, Thijmen Piket, die heeft een gebroken hand.’
‘Marc Serrahima. Zijn blinde darm is er deze week uitgehaald.’
‘Ehm, wie nog meer? Ik vergeet er nog een paar, hoor. Nee, ik kan er even niet opkomen.’

Naast hem in de gang staat met ontbloot bovenlijf – zo gespierd als dat van Cristiano Ronaldo – Nick Budgeon. Op zijn rechterschouderblad is een pleister geplakt. ‘Ah, Budgeon natuurlijk’, zegt Van Ass. ‘Budgeon speelde wel mee, maar met een spuit in zijn schouder. Hij heeft zijn schouderblad gebroken. Vervelend, maar ik heb hem toch maar gevraagd of hij alsjeblieft mee wilde doen. Ik had niemand anders.’

Balende gezichten bij HGC na afloop van de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Pinoké. Foto: Koen Suyk

‘Pas op, pas op’

Dan wendt de oud-bondscoach van het Nederlands elftal zich tot de Australiër. ‘Hé Budgeon!’ roept hij. ‘Who else is injured? It’s too much, hè?

Nu begint ook Budgeon op zijn vingers te tellen.
‘Karst.’
‘Stijn.’
‘Thijmen.’
Let me think, let me think.’
‘Oh, Marc Serrahima.’
‘Me.’
‘Is there one more?

Uit de kleedkamer van Pinoké komt ondertussen Dick Möhlmann aangelopen. Hij kent Budgeon uit zijn periode bij HGC. De twee mannen doen wat op corona geteste oud-teamgenoten nu eenmaal doen: ze omhelzen elkaar. Van Ass schrikt zich een hoedje. ‘Pas op, pas op’, waarschuwt hij Möhlmann, bang voor wéér een speler in de ziekenboeg. ‘Hij heeft zijn schouder gebroken.’

Paul van Ass had zondag vier wissels op de bank zitten. Foto: Koen Suyk

 

Het hele middenveld kon niet gewisseld worden. Achterin had ik ook maar één wisseltje.

Met zoveel afwezigen was het des te knapper dat HGC binnen vijftien minuten met 0-2 voor kwam. Tot halverwege het laatste kwart hield de ploeg een 1-2 voorsprong vast, maar in de laatste zeven minuten brak het verzet (2-3).

Van Ass: ‘Ik had bewust een verdedigende strategie gekozen, omdat ik niet kon doorwisselen. Ik had vier man op de bank, van wie één uit de A. Het hele middenveld kon niet gewisseld worden. Achterin had ik ook maar één wissel, dus dat was een beetje dun. We deden het ontzettend goed, dat heb ik ook in de evaluatie gezegd. Maar op een gegeven moment hielden we het gewoon niet meer.’

Budgeon: ‘Kenta!’

Van Ass: ‘Oh, Kenta ja! Kenta Tanaka. Thank you. Hij speelde vandaag wel mee, maar hij heeft de hele week niet getraind. Vorige week vrijdag kreeg hij een stick op zijn linkerknie. Zo hard dat hij vandaag eigenlijk nog niet kon spelen. Maar ik heb tegen hem gezegd: je moet. Ik heb niemand anders.’

Augustin Bugallo strompelt het veld af. Foto: Koen Suyk

Nog een blessure erbij

Drie weken geleden tegen Rotterdam (7-0 verlies) had HGC ook al een hoop geblesseerden. Van Ass uitte toen zijn zorgen over de mogelijke overbelasting van zijn spelers. Sindsdien is het aantal blessuregevallen alleen maar toegenomen. De lijst met afwezigen begint onderhand net zo groot te worden als het stembiljet van dit jaar.

Nu donderdag Hurley-thuis en zondag Bloemendaal-thuis op het programma staan, moet Van Ass bovendien nóg een tegenvaller verwerken. Tegen Pinoké strompelde na rust de Argentijn Agustín Bugallo het veld af.

‘Hij is door zijn enkel gegaan’, verzucht Van Ass. ‘Hij is er voor deze week dus ook al af.’


19 Reacties

 1. janine-bijlsma

  Wat een excuses en een verliezende teksten. Spelers die geblesseerd zijn toch een hele wedstrijd opstellen en dan zeuren over dat je blessures en overbelasting hebt, gek hè?! Wat een gepruts

 2. jobe

  Mooie reacties hierboven van mensen die zelf nog nooit als coach binnen de lijnen gefunctioneerd hebben. Jullie willen een staande ovatie voor Pinoké. Kun je krijgen hoor, maar wat een zwakte aldaar. Is geen playoff ploeg. Zij presteren dit jaar zo omdat zij overbodig geinvesteerd hebben in een jaar waarin iedere andere club haar budgetten gekort heeft. Het spel was niet om aan te gluren. Het is dat Amsterdam er dit jaar geen zin in heeft anders hadden de Steekneuzen nooit meegedaan om plek vier.

  1. Supporter123

   Bespeur ik hier nou een beetje jaloezie. Hoe kon Pinoké nou van te voren weten dat het zo’n seizoen zou worden. Het spelen tegen een sterk verdedigende ploeg ( begrijpelijk) levert vaak geen fraaie wedstrijd op. En om nu te veronderstellen dat Amsterdam dit seizoen meteen playoff kandidaat is na een goede en vermakelijke wedstrijd tegen Rotterdam gaat mij wat te ver.

  2. janine-bijlsma

   Beste job, heeft helemaal niets met Pinoke te maken dit. Maar gooi je frustratie er maar even uit, hopelijk lucht het op. Dit verhaal vol excuses en tegenstrijdigheden verdiend kritiek. Spelers opstellen die geblesseerd zijn of niet getraind hebben is vragen om problemen, niet gaan huilen en zeuren als je dan nog meer blessures krijgt. Daarbij speelt hgc al het hele jaar extreem verdedigend, dat mag en kan. Maar wel frappant voor een coach die dit altijd heeft afgekeurd.

 3. jonathan

  Iedere coach is niet alleen verantwoordelijk voor beleid, techniek en spelwijze,maar ook zeer zeker voor het welzijn en de gezondheid van de spelers die onder zijn bewind staan. Er zijn in het Nederlandse hockey, zowel in het Nederlands elftal als in de hogere regionen, genoeg spelers op te noemen die door het motto " gooi er maar een spuit in" later lichamelijke mankementen ontwikkelde. Natuurlijk zijn het volwassen mensen die op dat moment ook nee kunnen zeggen. Maar soms is de druk onnoemelijk groot en lijkt je toekomst nog ver weg. Een hockey carrière is prachtig en brengt je heel veel maar bestrijkt maar een kleine periode van je leven.

  1. jobe

   Suggereer jij nu dat Van Ass spelers bewust lichamelijk letsel toebrengt? Dat is nogal wat. Jij verdient ook een staande ovatie.

 4. barteenkhoorn

  Laten we deze man en zijn spelopvatting vooral koesteren. Hockey spelen op een manier waarin team en kijker vaak heel veel spelvreugde en aanvallende intenties uitstralen! Laten we hockey niet groter maken dan het is en laten we er vooral dus zoveel mogelijk van genieten en spelplezier uit halen.

 5. Eelco Houwink

  Komkom zeg..een beetje positiever kan wel. Het is duidelijk dat de de Coronapauze er bij HGC op de één of andere manier harder inhakt dan elders. Maar van Ass probeert er van te maken wat mogelijk is. Temeer daar hij bij de werving van spelers in de voorbereiding al meer gedaan heeft dan je kan verwachten. Dus dan is het des te vervelender als de uitval alsnog zo groot is. Zelf had ik dan iets meer A-spelers op de bank verwacht maar dat is een opmerking van een outsider die het nivauverschil bij de HGC jeugd en H1 niet kent en van Ass zal dat echt 10x beter weten.

  1. Eelco Houwink

   En dan hebben we het nog even niet over de financiële situatie: de regio Den Haag is qua bedrijfsleven niet zo groot en dan de sponsoren ook nog te verdelen tussen 3 clubs (met KZ en HDM). Misschien is van Ass zelf wel een van de grotere (!)

 6. Mark Bouwman

  Zeg, @janine-bijlsma: over jouw "gepruts". Het zit die club en coach op dit moment even niet mee. Een beetje respectvoller mag best naar een HGC, dat al sinds de start van de HK daarin onafgebroken meedraait. Als ze ooit naar al dit soort ongenuanceerd, externe geluid hadden geluisterd was dat nooit gebeurd. Veel plezier langs de lijn, waar ook.

  1. janine-bijlsma

   Zeg Marc, bedoel je dat hgc geen kritiek mag krijgen, door in het verleden behaalde resultaten? Of gaat het vooral om respect? Want jij zelf hebt hier op de forum meermaals aan de stoelpoten van Caldas gezaagd. Is dat wel respectvol? Dit stuk van van Ass is een slachtoffer verhaal mijns inziens, met alle respect.

  2. Eelco Houwink

   Hahaha - jij bent vast de Marc Bouwman uit de glorietijd van Veen (gebr. Delissen, Marc Kapteijn, Gijs Weterings en ons Delftse talentje Carlo Daniels...) Ik ben ook ex-HGC en deel je gevoelens maar heb niet de illusie dat we die vandaag gaan overbrengen op alle boze regimenten reaguurders alhier. Laat staan dat we die verder überhaupt nog op de rails krijgen (...) Het is wat mij betreft toch een beetje een joker-seizoen - van Ass en HGC gaan hier bovenop komen. Met, maar vooral ook zonder ons...

 7. Mark Bouwman

  @janine-bijlsma de Nederlands Elftalcoach gaat ons in het belang van het Nederlandse Hockey en prestaties als hockeygemeenschap ALLEMAAL aan. En ja, ik vind dat als een bondscoach zo lang aan het bewind is, zonder echt aansprekende resultaten, kritiek wel degelijk op zijn plaats en er alle reden voor was. Dat was op momenten dat de KNHB had kunnen ingrijpen, hebben ze niet gedaan. Helaas is dit nu een gepasseerd station en als liefhebber hoop ik voor ons allen op goud op de OS. Dit lijkt mij van een totaal andere orde dan clubs of clubcoaches ongenuanceerd te bekritiseren.

 8. Badwaiter

  Nog nooit van gehoord, die mevrouw Bijlsma

  1. janine-bijlsma

   Top wijfie

 9. SybrenAndringa

  HGC kan natuurlijk maar op maximaal 17 man teren. Trek daar de keepers vanaf en dan heb je in feite 15 spelers. En dan is de spoeling dun, vooral met veel internationals en internationalen met intensieve trainings- en reisschema's. Je hebt echt een stevige lijst van 20 nodig om blessures op te kunnen vangen. OK, 8 blessures is extreem, maar het scheelt wel weer 3 of 4 kwalitatief enigszins vergelijkbare spelers. Het tweede (en enige andere!) herenteam van HGC speelt reserve tweede klas, dus is nooit een optie voor de nummers 18, 19 en 20 van de lijst als ze niet op het wedstrijdformulier van H1 komen. De jongenslijn van HGC zorgt al jaren niet of nauwelijks meer voor kwaliteit, dus aanvoer van onder uit. Ook dit seizoen heeft de JA1 gegeven de ranglijst (0 uit 6 in voorcompetitie) te weinig kwaliteit om eventueel als back-up te fungeren. Al is het maar om een middenvelder op zondag een paar minuten extra rust te geven. Conclusie kan dus zijn dat HGC gegeven de huidige opbouw van de club qua jeugd- en tweede team altijd kwetsbaar zal blijven, hoe sterk de selectie ook is en hoe goed de coach ook is

  1. Eelco Houwink

   Ziehier de 🆘 bij veel clubs: Nul opbouw bij de senioren. Een gekochte selectie zonder backup van een H2. En geen H3, H4... maar weer wel een overschot aan Veteranen die de baromzet draaien

 10. alexvisie

  Wat een kletspraat allemaal. Zal wel de crisis zijn. Tijd voor een vaccinatie en een biertje in het clubhuis!


Wat vind jij? Praat mee...