Bloemendaal is OR de baas in onderonsje tussen Oranje-goalies

Bloemendaal zet z’n uitstekende reeks voort in de Tulp Hoofdklasse Heren. De titelhouder boekte zaterdagavond voor eigen publiek een 3-0 zege op concurrent Oranje-Rood, in een wedstrijd waarin beide Oranje-keepers tegenover elkaar stonden. Het was alweer de vijfde zege voor de landskampioen in zes duels.

De strijd onder de lat is helemaal open, gaf bondscoach Jeroen Delmée afgelopen week aan. Hij heeft de luxe dat hij kan kiezen tussen twee wereldtoppers, die allebei nagenoeg evenveel wedstrijden speelden sinds de entree van Delmée. De marges lijken dus klein tussen de ‘coming man’ Visser (27 jaar), die zich vooral bij Bloemendaal liet gelden op belangrijke momenten. Hij ontwikkelde zich tot een shoot-outspecialist, maar speelde in Oranje voornamelijk in Pro League-duels.

Dat is voor Blaak heel anders. De doelman van Oranje-Rood heeft dik honderd interlands meer op de teller staan dan Visser (124 tegenover 15) en keepte al in een WK-finale, EK-finales en op de Olympische Spelen. Aan ervaring dus geen gebrek bij de 34-jarige doelman, die pas na het stoppen van Jaap Stockmann (in 2016) echt het vertrouwen kreeg onder de lat bij Oranje.

Bloemendaal viert de 2-0 van Arthur van Doren. Foto: Orange Pictures/Edwin de Vries

Prachtig meetmoment

Zaterdag was een prachtig meetmoment voor de twee beste keepers van het land. Een onderlinge strijd, minder dan een maand voordat de keepersknoop wordt doorgehakt. Hét moment bij uitstek om uit te blinken, onder toeziend oog van Delmée, aandachtig toeschouwer in het schemerduel. Blaak mocht als eerste aan de bak, toen Bloemendaal in de eerste minuut een serie van vier corners kreeg. Twee keer kwam de bal op de voet van een uitloper, tweemaal zat de doelman van Oranje-Rood er goed tussen.

Vijf minuten later moest de dertiger echter het antwoord schuldig blijven op een heerlijke uithaal van Thierry Brinkman. De aanvoerder van Oranje werd, bijna net als zondag tegen Pinoké, door de lucht bediend door Tim Swaen. Brinkman controleerde en haalde vervolgens knalhard uit met zijn forehand, een bal die Blaak alleen maar kon horen.

Bloemendaal was stukken gevaarlijker dan Oranje-Rood en werd bovendien in het zadel geholpen door geschutter in de defensie van de Eindhovenaren. Een scoop van Joep de Mol werd onderschept door de inschuivende Arthur van Doren, die vervolgens erg fraai en hoog met zijn backhand raak schoot: 2-0. Aan het begin van kwart drie viel al de 3-0 uit een corner. Blaak keerde de eerste inzet van Warmerdam – inderdaad, dit was een variant – maar zag tot zijn spijt dat de bal weer bij de spits terechtkwam. Kon hij er veel aan doen? Nee, dat viel erg mee.

Pirmin Blaak moest drie keer vissen zaterdag, maar kon weinig doen aan zijn tegengoals. Foto: Orange Pictures/Edwin de Vries

Weinig werk voor Visser

Visser werd aan de overkant amper echt aan het werk gezet. Een rolletje van Thomas Briels keek de Bloemendaal-goalie naast. Hij hoefde alleen in actie te komen bij een schot van Thibeau Stockbroekx. De Belg schoot echter uit zo’n lastige hoek dat Visser amper zal zijn geschrokken van deze poging. Het toonde de aanvallende onmacht van OR, dat minutenlang de bal achterin rondspeelde maar geen gaatje vond in het goed georganiseerde defensie van de thuisploeg.

Na de pauze nam Bloemendaal gas terug en werden de Brabanders wat gevaarlijker. Er kwamen twee corners – allebei gekraakt op kopcirkel – en een nieuwe schotkans voor Stockbroekx, waarbij Visser zich vol moest strekken. Oranje-Rood werkte zich een slag in de rondte om kansen te creëren, maar Bloemendaal hield de boel achterin meer dan goed gesloten. Toen er eindelijk resultaat (lees: een corner) was gehaald in de cirkel, bleek Visser een niet te passeren pion.

Het was een van de spaarzame momenten waarop één van de Oranje-keepers zich kon laten gelden. Heel veel huiswerk hebben de concurrenten de bondscoach niet meegegeven. Nog een week of drie hebben ze om zich te onderscheiden. Dan, na de laatste speelronde van de eerste seizoenshelft, weten we wie op het WK onder de lat staat.

Bloemendaal – Oranje-Rood 3-0 (3-0)
6. Thierry Brinkman 1-0
14. Arthur van Doren 2-0
16. Dennis Warmerdam 3-0