Bloemendaal is Kampong de baas in ‘supertopper’ die niet super was

De eerste ‘supertopper’ van het seizoen tussen de twee grote favorieten voor de landstitel is een prooi geworden voor Bloemendaal. De ploeg van Rick Mathijssen kwam vrij rap op voorsprong, weerstond de druk van tegenstander Kampong en tekende achttien minuten voor tijd voor de eindstand in een wedstrijd die op papier mooier was dan in de praktijk: 0-2. 

Het is allang geen geheim meer dat de play-off-strijd bij de mannen zinderend wordt. Misschien zelfs al is. Zonder te overdrijven zijn er negen van de twaalf ploegen die zichzelf in meer of mindere mate kansrijk achten voor een plek in het hockeywalhalla. Slechts vier tickets zijn er te vergeven, in theorie.

In de praktijk strijden zeven teams om slechts twee plaatsen. Wie je ook sprak, in aanloop naar het nieuwe seizoen; twee play-off-plekken waren al gereserveerd. Als stoeptegels in het Vondelpark op Koningsdag. Bezet. In beslag genomen, met toestemming van de buitenwereld.

De afgeladen Klapperboom. Foto: Koen Suyk

Een top twee

Want ja, er is de afgelopen jaren een ‘top twee’ ontstaan in de mannencompetitie. De afgelopen twee afgemaakte seizoenen ging de finale tussen Kampong en Bloemendaal. In het tussenliggende, gestaakte corona-jaar stonden De Mussen ook op kop. Zij pakten de laatste twee titels. De twee daarvoor gingen naar Kampong.

Die overmacht was afgelopen zomer ook terug te zien in Oranje. Liefst tien spelers uit de olympische selectie kwamen van deze twee grootmachten. Hoewel de meesten daar niet onbeschadigd vandaag kwamen, staan hun clubs inmiddels wel weer waar ze door vriend en vijand verwacht worden. Op plek één en twee. Al na drie rondes staan ze los van de rest.

Kampong en Bloemendaal waren tot vandaag de enige ploegen zonder puntenverlies. De vraag was zondag dan ook wie van deze gladiatoren de echte nummer één is. Geen enkel team heeft als doelstelling om na vier duels eerste te staan. Maar het is wél heel lekker om te kunnen zeggen, dat je minder verliespunten hebt dan de concurrentie.

Tim Swaen viert de 0-1. Foto: Koen Suyk

Op de ouderwets afgeladen complex van Kampong waren de kansen in de beginfase schaars. Bloemendaal toonde, na tien minuten aftasten, de meeste aanvallende intenties. De Mussen kregen twee corners, waarvan de laatste een treffer opleverde. Tim Swaen sleepte na precies een kwartier de openingstreffer binnen, met een harde, droge sleep op de plank. Hij klopte daarmee Moritz Kentmann, de Duitse doelman van Kampong, die nog altijd de geblesseerde David Harte vervangt.

Kampong was in de eerste helft niet bij machte om terug te komen van die achterstand. De thuisploeg had veel balbezit, maar was aanvallend te weinig verrassend om het controlerende Bloemendaal te ontregelen. Aanvallende smaakmakers als Bjorn Kellerman en Terrance Pieters waren amper zichtbaar. Robbert Kemperman, ook hij kon z’n stempel niet op deze topper drukken, kreeg nog de beste kans. Maar de backhand van de middenvelder ging – via een stick van Bloemendaal – ter hoogte van de videotoren over de hekken.

Topper zonder al te veel glans

Mede hierdoor miste de topper de glans die dit affiche absoluut kon hebben. Na de pauze kwam de wedstrijd iets meer tot leven. Kampong zocht nadrukkelijker en vooral sneller de aanval. Maar meer dan een aantal benarde momenten leverde dat niet op. Bloemendaal liet zich ver, heel ver, terugzakken. En wanneer de oranje machine eruit kwam, was het meteen oppassen geblazen. Weer een afgeslagen Kampong-aanval leidde de 0-2 in. Arthur Van Doren kreeg aan de linkerkant van het veld de bal in bezit en jakkerde ‘m diagonaal richting cirkel. De defensie van de thuisploeg tastte mis en Thierry Brinkman – die weer eens precies op de goede plek stond – vergrootte de voorsprong voor Bloemendaal: 0-2.

Teleurstelling bij Kampong. Foto: Koen Suyk

De opdracht werd, door dat doelpunt aan het eind van ‘Q3’, nog lastiger voor Kampong. Het spelbeeld bleef hetzelfde. De formatie van Roelant Oltmans werkte zich een slag in de rondte om aanvallend tot daden te komen. Bloemendaal wachtte. Het wachtte totdat Kampong een fout maakte. Er een interceptie nodig was. Even op een slimme plek een overtredinkje moest worden gemaakt. En raakte niet in paniek toen Jip Janssen in de slotfase toch nog – de eerste – een corner kreeg. Met het hoofd speelde de kampioen de laatste minuten uit.

Saai? Een beetje. Succesvol? Absoluut.

Knuffelen bij de landskampioen met assistent-coach Santi Freixa. Foto: Koen Suyk

Kampong – Bloemendaal 0-2
15. Tim Swaen (sc) 0-1
52. Thierry Brinkman 0-2

 


Wat vind jij? Praat mee...