Bloemendaal is ook slordig tegen OR en morst opnieuw in topper

Bloemendaal heeft ook zijn derde topper van het seizoen niet gewonnen. Na de nederlagen tegen Rotterdam (4-2) en Pinoké (2-1) bleef de vice-kampioen tegen Oranje-Rood steken op een gelijkspel: 3-3. Sam Lane redde zeventig seconden voor tijd een punt voor OR in het duel waarin Bloemendaal by far de betere ploeg was en zichzelf dus enorm tekort deed.

Thierry Brinkman frummelde na afloop bedremmeld aan zijn handschoentje. Arthur Van Doren keek een tijdje in het niets. Maurits Visser nam nog maar eens een slok uit zijn bidon. Het ongeloof spatte van hun gezichten. Hoe konden ze weer veel beter zijn, maar toch niet winnen?

Het was het slot van een weekend, dat vrijdagavond al zo teleurstellend begon. Tegen Pinoké kreeg Bloemendaal kans na kans en corner op corner. Maar toen in het Amsterdamse Bos werd afgefloten, was het Pinoké – dat veel minder kansen kreeg – dat er met alle punten vandoor ging.  Na afloop ging het vrijdag vooral over het rendement. Kansen benutten, toeslaan, killen. Een kwaliteit die altijd in het dna van Bloemendaal zat, maar een skill uit het verleden leek.

Drie doldwaze minuten

Beter zijn en te weinig scoren. Het was precies wat er nu ook weer gebeurde bij Bloemendaal in de beginfase tegen Oranje-Rood. Want de thuisploeg begon goed en combineerde naar hartenlust, maar zag tot z’n frustratie de Brabanders de score openen. Jamie van Aart soleerde na veertien minuten door de defensie van Bloemendaal, die Thibeau Stockbroekx vlak voor het doel over het hoofd zag. De Belg prikte raak, met alweer zijn achtste van het seizoen: 0-1.

Dat was blijkbaar het zetje dat Bloemendaal nodig had om zelf ook toe te slaan. Nog in het eerste kwart sloeg de Spanjaard Marc Miralles via een OR-stick de 1-1 binnen. Maar de blijdschap over die goal verdween alweer heel snel, omdat Jelle Galema weer twee minuten daarna voor de 1-2 zorgde. De oud-international tipte wat gelukkig een pass van Tijmen Reyenga binnen, waardoor Bloemendaal-goalie Visser compleet werd verrast.

Na die drie doldwaze minuten kreeg Bloemendaal kansen zat op de gelijkmaker. Maar net als vrijdag ging er in de aanvallende cirkel lang niet alles goed. Na drie corners en een fraaie duikpoging van Dennis Warmerdam, zorgde Wiegert Schut vlak voor rust voor een hele bevrijdende 2-2. Een hele fraaie treffer, bovendien. Een pijlsnelle aanval belandde bij Zach Wallace, die een fraai steekpassje gaf op Schut. De oud-HDM’er haalde hard en hoog uit met zijn hoge backhand. Een schitterende goal, die Bloemendaal eindelijk een beloning opleverde voor zijn aanvallende werklust.

De overmacht die niet beloond werd

Terwijl Dames 1 van Bloemendaal onder een parasol snert verkocht om hun teamtrip te bekostigen, gingen de wereldsterren van dat andere vlaggenschip uit het villadorp op jacht naar hun derde treffer. De aantrekkelijke uitvallen van de gastheren  werden scherper en feller, maar leverden heel vaak uiteindelijk ook te weinig op. Het waren vooral halve kansen die Bloemendaal creëerde, op een corner – een mislukte sleep van Teun Beins – na. Oranje-Rood had het loodwaar en kwam amper zelf aan aanvallen toe.

Bloemendaal had OR, dat nog nooit een punt haalde in de Noord-Hollandse kustplaats, in een ijzeren greep. Kreeg nog twee corners, nummer vijf en zes van de koude middag. Jasper Brinkman had het vizier echter ook niet op scherp staan. Een rebound die voor de stick van Casper van der Veen kwam, ging er ook al niet in. Naast die overmacht was er ook de onmacht over al die gemiste kansen. Een volgende corner werd al verprutst op de kop van de cirkel.

Grootste glimlach bij Lane

De gedachten ging alweer naar vrijdag, toen Bloemendaal tegen Pinoké tien corners kreeg – waarvan er maar eentje inging. Het thuispubliek hield z’n adem in, toen Beins negen minuten voor tijd nogmaals mocht slepen. Zijn inzet werd gekraakt, maar de rebound werd wél benut door Zach Wallace. De Brit leek daardoor het goudhaantje te worden van het laatste thuisduel van Bloemendaal in 2023.

Maar uiteindelijk stond de grootste glimlach op het gezicht van Sam Lane. Compleet out of the blue kregen de Eindhovenaren namelijk nog een corner, met nog zeventig seconden op de klok. En de Nieuw-Zeelander deed, wat Bloemendaal uiteindelijk naliet: efficiënt omgaan met de kansen. Kortom: hij maakte de 3-3.

Rendement blijft daardoor een sleutelwoord voor Bloemendaal, dat weer morste in een topper. Het zorgt ervoor dat de recordkampioen dit seizoen geen zekerheidje is voor de play-offs. En dat doet een beetje pijn op ’t Kopje.