Bloemendaal toont karakter na stroef begin tegen Rotterdam

Titelhouder Bloemendaal heeft zich helemaal hersteld van het puntenverlies in het openingsweek. In de kraker thuis tegen Rotterdam werd het 4-1. Een wedstrijd waarin de ploeg van Rick Mathijssen karakter toonde, na een stroef begin.

Ze zullen elkaar ongetwijfeld even heel strak hebben aangekeken in de kleedkamers, vorige week na de 2-2 tegen Den Bosch. Gemorst. Al zo vroeg in het jaar. Natuurlijk weten ze bij zelfs bij de kampioen van de laatste drie afgemaakte seizoenen dat ze niet alle 22 duels zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Maar dat er nu al op de openingsdag werd ingeleverd staat wel in een heel schril contrast met vorig seizoen, toen Bloemendaal zijn eerste zes duels won.

Tegen Den Bosch maakte Bloemendaal z’n kansen niet af er miste er scherpte. Acht dagen later, thuis tegen Rotterdam, viel de start tegen. Vooruit, Bloemendaal was de betere in de beginfase. Maar er werd vrij weinig gecreëerd. Alleen Dennis Warmerdam werd in stelling gebracht, zijn schot ging naast. Rotterdam ging aan de overkant stukken zuiniger om met z’n eerste mogelijkheid. Niet gewezen goalgetter Jeroen Hertzberger maar jeugdinternational Pepijn van der Heijden, die afgelopen zomer het EK won met Jong Oranje, pushte feilloos raak uit de allereerste corner van de wedstrijd.

Bloemendaal moest dus vol aan de bak in een wedstrijd die voor de gastheren een hoog net-niet-gehalte had. De kampioen speelde lang niet verrassend genoeg om het gegroepeerd hockeyende Rotterdam echt pijn te doen. Dat veranderde in de 26ste minuut toen Thierry Brinkman net genoeg ruimte kreeg om uit te halen in de cirkel. Een halve tel later hoorde Derk Meijer de 1-1 naast hem op de plank vallen.

Net-niet werd net-wel

Het gaf Bloemendaal exact het toefje vertrouwen dat nodig was. Combinaties lukten weer, de bal ging net wat sneller van stick naar stick. Net-niet werd net-wel. Vlak voor rust was Jorrit Croon al dichtbij de 2-1, maar zijn fraaie actie werd niet beloond met een treffer. Na de pauze gold dat wel voor Glenn Schuurman. De captain van De Mussen stoomde op, kreeg ‘m voor zijn backhand en haalde hard, halfhoog uit. Rotterdam moest een paar minuten bijkomen van die klap, maar kreeg nog in hetzelfde kwart goede kansen op de gelijkmaker. Een corner van opnieuw Van der Heijden – ditmaal gepakt door Maurits Visser – en een schot van Jochem Bakker – voorlangs – troffen echter geen doel.

Een kwartier voor tijd kreeg Olivier Hortensius de allergrootste kans op de 2-2. Oog in oog met Visser produceerde de Rotterdamse spits een slap schotje. Een dure misser, omdat vijf minuten later Tim Swaen de 3-1 binnenslingerde uit de eerste corner van Bloemendaal. De bal suisde langs Meijer, strak in het kruis.

Rotterdam was daarna niet meer bij machte om de wedstrijd van nieuwe spanning te voorzien. Sterker: in de slotfase zorgde Casper van der Veen nog voor de 4-1. Het zal even pijn doen bij Rotterdam, dat ongetwijfeld nog even zal terugdenken aan die laatste minuten van Q3 en de eerste van Q4. Want daarin hadden ze alle kansen om Bloemendaal nogmaals puntenverlies te bezorgen.

Bloemendaal – Rotterdam 4-1
12.Pepijn van der Heijden 0-1 (sc)
26.Thierry Brinkman 1-1
33.Glenn Schuurman 2-1
50.Tim Swaen 3-1 (sc)
58.Casper van der Veen 4-1