Bloemendaal zet zegereeks voort tegen onmachtig Amsterdam

Bloemendaal zet zijn zegereeks voort in de Tulp Hoofdklasse. De Mussen waren in de Klassieker Amsterdam met 1-3 de baas, waardoor zij hun negende winstpartij van het seizoen boekten. Voor Amsterdam, tegenwoordig acterend in het rechterrijtje, betekent dit alweer de vierde nederlaag van dit hockeyjaar.

Laten we met het positieve nieuws vanuit Amsterdam beginnen. Marc Benninga, de speaker van de thuisclub, stak ook op deze waterkoude zaterdagmiddag in topvorm. ‘Roel Bovendeert, ik heb nog met zijn vader samengespeeld’. Of over Feiko Keilholz, de manager van Bloemendaal: ‘Van hem heb ik nog nooit verloren met padel.’

Foto: Koen Suyk

 

Het is flauw om te zeggen dat Benninga de enige was die in vorm was bij Amsterdam. Want zo slecht speelde de thuisploeg niet. Amsterdam kreeg al wel schrikbarend vroeg – binnen de minuut – een schotkans tegen, via Jorrit Croon.

Het was alsof Bloemendaal even wilde laten voelen wie de baas is in de Tulp Hoofdklasse. Zo dominant zij op de ranglijst zijn, zo heerste Bloemendaal ook op het veld. Dat overwicht leidde echter niet tot veel kansen. Mede daardoor duurde het vrij lang voordat Bloemendaal de score opende. Na zestien minuten was het Florian Fuchs die uit de lucht – ietwat gelukkig – raak schoot.

Foto: Koen Suyk

Amsterdam kon qua amusementswaarde niet tippen aan z’n speaker. Anders gezegd: de gevallen topploeg speelde aanvallend vrij weinig klaar. De ploeg van Santi Freixa, die afgelopen zondag ook Fergus Kavanagh met een handbreuk in de toch al volle ziekenboeg zag belanden, moest het vooral hebben van harde klappen en ingevingen van Billy Bakker en Valentin Verga.

Bloemendaal grendelde elke passlijn richting cirkel echter uitstekend af, waardoor keeper Maurits Visser het in de eerste twee kwarten erg rustig had. In de verdediging van de landskampioen speelde invaller Wouter Jolie alsof hij nooit een hockeypauze heeft genomen.

Na rust werd het spelbeeld weinig anders. Bloemendaal was niet flitsend, maar had de touwtjes in handen, Amsterdam was sporadisch gevaarlijk. Nadat Bovendeert een aardige kans op de 0-2 liet liggen, sloeg Tim Swaen aan het einde van het saaie derde kwart wel toe. De topscorer van Bloemendaal benutte koeltjes de tweede corner van de wedstrijd, waarmee het duel gespeeld leek te zijn.

Foto: Koen Suyk

Inderdaad: leek. Wat dankzij een rake sleeppush van Valentin Verga – eerste corner bij  Amsterdam door de afwezigheid van Tanguy Cosyns en Luuk Dommershuijzen – werd de slotfase toch nog spannend en leuk. Woorden die tot dat moment niet bij deze wedstrijd hoorden. Na kansjes voor Valentijn Charbon en Mirco Pruyser viel de beslissing echter aan de overkant: Yannick van der Drift knalde twee minuten voor de tijd de Amsterdamse hoop definitief aan flarden: 1-3.

Marc Benninga als speaker in het lege Wagener. Foto: Koen Suyk

En Amsterdam weten ze, of ze nou achtste, vijfde, of misschien wel vierde worden: ze hebben in ieder geval hun speaker nog. Die sloot zondag passend af: ‘Ik weet niet of u het koud heeft, maar ik wel.’


4 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Ik ben benieuwd hoe Amsterdam volgend jaar onder een nieuwe coach gaat transformeren. Blijven Verga, Bakker en Pruyser aan? Wie worden de nieuwe backbone van Amsterdam?

  1. Eelco Houwink

   Inderdaad hele lastige keuze. Want deze mannen worden wel vaak weggeschreven maar zijn bij tijd en wijle ook prima alleen niet 70 minuten lang. Dus hoe ga je dat managen ?

  2. stekel

   Hoop doet leven toch ?

 2. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Alleen al de derde foto in dit stuk zegt eigenlijk genoeg... Bakker, de middenvelder van het NL team wordt aan alle kanten voorbij gelopen en gehockeyed. Dit moet ons meester brein zijn bij Amsterdam en Nederlands team? Kom op nou zeg. Geef hem een hele dikke knuffel en bedank hem met lid van verdienste dingen enz... en dan strikje erom en naar het 2e team. Amsterdam schiet hier echt te kort in het beleid van jeugd opleiding. Daar waar de meisjes lijn echt top is / was? is de jongens lijn helaas niet meegekomen. zeker wel goed niveau maar niet de aanwas die de Heren van 1 nodig hebben. Dus? Inkopen doen en dan zit je in zelfde vaarwater als Bloemendaal. En heel eerlijk, Oranje wit als tenue is toch net iets meer eerwaardig op dit moment! Ik vind het jammer dat Freixa weg moet, krijg je weer het gevoel dat een club het ziet als een fout van de coach maar dit materiaal is gewoon nog niet waar het moet zijn. Geef hem nog jaar anderhalf om te ontwikkelen met dit team en met nieuwe jonge spelers! Dan gaat dit echt wel weer goed komen.


Wat vind jij? Praat mee...