Brabantse derby met veel spektakel, maar zonder winnaar

Een Brabantse derby in de stromende regen zonder winnaar. Gijs Campbell, gelegenheidsaanvoerder van Den Bosch, kon er vrijdagavond aan een druilerige Oosterplas na afloop wel mee leven. De eindstand (2-2) was bij rust al bereikt, al mag het een wonder worden genoemd dat er in de tweede helft niet meer werd gescoord.

‘Ik ben wel tevreden’, zei Campbell na afloop. ‘Natuurlijk willen we altijd winnen, en zeker in een derby tegen Oranje-Rood, al denk ik dat 2-2 een terechte uitslag is.’

De routinier droeg bij de afwezigheid van Austin Smith, de Zuid-Afrikaan was ziek, de aanvoerdersband bij de thuisploeg. ‘We hadden tegen het einde nog een aantal grote kansen op de winnende, maar Oranje-Rood heeft ook een paar grote kansen gemist. Het was volle bak strijd met veel aanvallend hockey, een leuke derby om te spelen.’

Doelpuntrijke eerste helft

Den Bosch keek bij de eerste de beste kans van Oranje-Rood meteen al tegen een achterstand aan. Het was Joep de Natris die de score opende namens de bezoekers. De aanvaller van Oranje-Rood is lekker op dreef dit seizoen, zijn vroege goal aan de Oosterplas betekende alweer zijn vijfde treffer van het seizoen.

Lachende gezichten bij Oranje-Rood na alweer de vijfde treffer van Joep de Natris dit seizoen. Foto: Bart Scheulderman

Lang konden de bezoekers, zonder de geblesseerde Sander Baart op het middenveld, niet van de voorsprong genieten. Bij de eerste strafcorner van de wedstrijd ontsnapte Oranje-Rood-keeper Pirmin Blaak nog toen Bram van Groesen via een Eindhovense voet de paal trof, de corner die daaruit volgde vloog er wel in: 1-1.

Diezelfde Blaak stond vier minuten later bij een nieuwe corner van Den Bosch een tweede treffer van Van Groesen in de weg, maar Jelle Galema versloeg de doelman van Oranje alsnog uit de rebound: 2-1.

Jelle Galema bracht Den Bosch na een 0-1 achterstand op een 2-1 voorsprong. Foto: Bart Scheulderman

De Brabantse derby was zoals vanouds een clash die alle kanten op ging. Een winnaar was van tevoren niet te voorspellen en details maakten vrijdagavond dan ook het verschil. Neem bijvoorbeeld de strafcorner, waarbij alles moet kloppen om een doelpunt te forceren. Bij Oranje-Rood loopt de corner al vanaf het begin van het seizoen aardig. De eerste corner die de bezoekers vrijdagavond kregen, was dan ook meteen raak. Teun Beins maakte na een halfuur spelen zijn zesde van het seizoen, maar nog veel belangrijker: de 2-2.

Hard schot Briels op de paal

De tweede helft begon meteen met spektakel. Eerst raakte Oranje-Rood-aanvoerder Thomas Briels met een vlammend schot de paal, waarna de rebound van De Natris door Den Bosch-keeper Loïc van Doren uit de kruising werd getikt. Aan de overkant voorkwam Blaak na een snelle counter van Den Bosch een treffer van Koen Bijen.

Thibeau Stockbroekx gaat op Den Bosch-keeper Loïc van Doren af. De Belgische doelman komt winnend uit de strijd. Foto: Bart Scheulderman

Beide ploegen namen geen genoegen met een gelijkspel en zochten vol de aanval. Het meeste gevaar kwam in de slotfase via de stick van Noud Schoenaker, maar ook hij kon de Brabantse derby niet beslissen. ‘Jammer’, vond Campbell. ‘We konden een overwinning goed gebruiken in deze fase van de competitie.’

Druk op Brabantse derby

De gelegenheidscaptain erkent dat er na twee nederlagen op rij best wat druk op de derby stond. Bij een nederlaag tegen Oranje-Rood had Den Bosch namelijk net zo vaak verloren als in de vijftien wedstrijden afgelopen seizoen. De ploeg verloor dit seizoen al van HGC (1-2) en Bloemendaal (0-3).

‘Ik moet zeggen, het is niet fijn om twee keer achter elkaar te verliezen. Wat dat betreft is het fijn dat we die reeks doorbroken hebben. We hebben met Pinoké, HGC, Bloemendaal, Oranje-Rood, Kampong en Amsterdam op rij best een lastig programma. Maar om mee te doen met de bovenste plekken moeten we ook tegen dat soort tegenstanders winnen.’


3 Reacties

 1. JMJFijen

  Ja dit was een knaller van de bovenste plank. Wat een kraker, twee ploegen die wilden winnen en vochten als het leven er van afhing. Brabant op zijn best. Chapeau voor beide ploegen. Met zeiknatte voeten terug naar huis, ik sta nu eenmaal het liefst aan de zijlijn met mijn neus bijna op het veld. Genoten van de niet aflatende strijd. . Daarna naar huis, douchen, glaasje wijn en alle leed van het pokkenweer was vergeten . Hockey is toch de mooiste kijkspel sport hebben Den Bosch en Oranje Rood weer eens laten zien Zondag dezelfde inzet maar dan graag drie punten richting Oosterplas en vooruit ook naar de Lichtstad.. Verder zondag op HCDB of aan de buis vanaf 12.10 u genieten van de strijd bij de dames tussen Den Bosch en SCHC. Dat wordt ook een thriller, voorspel ik, De meiden hebben er zin in hoorde ik afgelopen dagen op de club. Allen een fijn weekend en een sportieve zondag, liefst met een beetje minder regenwater. Groet van Sjang.

  1. Eelco Houwink

   Nou Sjang, buiten de positieve gevoelens van het spelen in Corona zijn er toch ook best zorgen rond Den Bosch. De brille van het laatste seizoen is een beetje weg. Er gaan op de meest rare momenten dingen mis (concentratieverlies ?) en een prima opbouw vanuit het achterveld kan opeens wegvallen waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Waarbij het alle hens aan dek was om snelle uitvallen van OR te verdedigen. Dat Briels en andere sprintkanonnen in het 3e en 4e kwart gestopt werden was een wonder (vaak verdienste van Imre Vos - wanneer wordt Caldas een keer wakker om deze speler te (h)erkennen ?) De aanvalslijnen zonder de gebroeders Rijenga die voor Corona een veel vrijere rol hadden (ofwel aangespeeld door Galema ofwel hem lancerend) zijn een stuk minder afwisselend, gevaarlijk en naadloos dan vorig seizoen. Daar lopen nu Parlevliet en Bijen vaak de eigen aanval dicht of worden niet begrepen. Kortom: werk aan de winkel voor Verboom want in deze vorm is HCDB gewoon niet play-off waardig. Verder helemaal eens met de natte voeten maar wel een beetje met een dubbele betekenis voor de Den Bosch-fans

 2. g-hockeyfan

  Ik denk dat DB het redelijk goed doet, aangezien er zoveel goede spelers zijn vertrokken na vorig seizoen. Met dank aan Verboom en de overgebleven spelers die de volgende stap hebben gezet en blijven verbeteren. Het is te vroeg om ze te negeren.


Wat vind jij? Praat mee...