Brinkman leidt Bloemendaal naar nodige driepunter in klassieker

Bloemendaal heeft de hockeyklassieker in de Tulp Hoofdklasse Heren winnend afgesloten. In het Wagener Stadion versloeg de ploeg van Rick Mathijssen Amsterdam met 1-4. Grote man bij Bloemendaal was Thierry Brinkman, die voor drie doelpunten zorgde. Een belangrijke driepunter en pas de derde voor de landskampioen. 

De nederlaag tegen Klein Zwitserland (5-3) van vorige week zit nog vers in het geheugen. Het gelijke spel tegen Den Bosch (2-2) tijdens de eerste competitiewedstrijd is nog lang niet vergeten. Bloemendaal heeft een moeilijke seizoenstart, terwijl de selectie vrijwel onveranderd bleef. Zo soeverein het seizoen op ’t Kopje vorig jaar verliep, zo moeizaam lijkt het nu te gaan. 

Tegen Den Bosch maakte Bloemendaal z’n kansen niet af en was er een gebrek aan scherpte. Bij KZ stond het na drie kwarten 5-0, werd het totaal overlopen en had het niks in te brengen. Pas toen het kwaad al geschied was, draaide de kampioenen-machine weer. Geen gebrek aan scherpte, maar een complete offday. Een dramatische pot. 

Openingstreffer binnen veertig tellen

In het Wagener Stadion was er zondagmiddag geen gebrek aan scherpte of sprake van een offday. Alles behalve. Onder toeziend oog van zeker 1500 fans schoot Bloemendaal uit de startblokken. Binnen veertig tellen was het dan ook raak voor de bezoekers. Thierry Brinkman zette een actie zelf op en tipte vervolgens op aangeven van Jorrit Croon binnen. Daartegenover stonden het eerste kwartier twee Amsterdamse strafcorners, die via Boris Burkhardt beide keren niet lekker uit de verf kwamen. 

De 0-1 van Thierry Brinkman. Foto: Koen Suyk

Diezelfde Brinkman bewees in het tweede kwart opnieuw zijn waarde voor de landskampioen. Hij zette een Amsterdamse verdediger te kijk en haalde snoeihard uit met zijn forehand. Amsterdam-keeper Joren Romijn had geen antwoord op die inzet. Het meeste vermaak vlak voor rust kwam niet van de tweeëntwintig spelers op het veld, maar van een persoon in pandapak, die een waarschijnlijk een verloren weddenschap inloste met een ereronde over het veld. 

Mirco Pruyser met de aansluiting 

Wie verwachtte dat Amsterdam vervolgens met een stormloop kwam, had het mis. Tim Swaen pushte tweemaal mis en het vizier bij Roel Bovendeert en Casper van der Veen stond niet op scherp na voorzetten vlak voor de goal. Eigenlijk zorgde de landskampioen er zelf voor dat Amsterdam nog in de wedstrijd bleef. 

En dat bleef het zeker toen Mirco Pruyser tekende voor de aansluitingstreffer. Hij lette goed op bij de paal na een snoeiharde voorzet van Luke Dommershuijzen: 1-2. De spits van Amsterdam kon juichen, nadat de ploeg eigenlijk nog niet echt kansen had gehad. 

Mirco Pruyser viert zijn doelpunt. Foto: Koen Suyk

Jorrit Croon met de verlossing

Eigenlijk bleef het spelbeeld hetzelfde. Bloemendaal was sterker, maar maakte de kansen niet af. Een reuzenkans was er met nog een minuut of tien op de klok voor Bovendeert, maar zijn tip rolde langzaam voorbij het doel van Romijn. Het was Bloemendaal dat Amsterdam opnieuw in de wedstrijd hield. Totdat Jorrit Croon het op zijn heupen kreeg en in de cirkel het overzicht behield en in de kruising pushte: 1-3. De verlossing voor de bezoekers. Het slotakkoord was natuurlijk voor Brinkman, die ook voor zijn derde van de middag tekende in de slotminuut. 

Met de overwinning staat Bloemendaal ‘gewoon weer’ op een play-offplek, maar of er een definitieve streep staat onder de wankele seizoenstart? Daarvoor miste de kampioen vandaag te veel kansen.

Amsterdam – Bloemendaal 1-4 (0-2)
1. Thierry Brinkman 0-1 
27. Thierry Brinkman 0-2
37. Mirco Pruyser 1-2
50. Jorrit Croon 1-3
60. Thierry Brinkman 1-4


Wat vind jij? Praat mee...