Brinkman na off-day Bloemendaal: ‘Cruciale fouten van de arbitrage’

De vertrekkende Bloemendaal-aanvoerder Thierry Brinkman wilde het liefst in de spiegel kijken, maar zei na de dramatisch verloren halve finale tegen Rotterdam ook dat hij niet om de beslissingen van de arbitrage heen kon. ‘Wij hadden vandaag echt een hele slechte dag’, vond hij na zijn laatste wedstrijd voor Bloemendaal. ‘Maar er zijn ook door de arbitrage cruciale fouten gemaakt.’

Al heel vroeg in de halve finale, na slechts een paar minuten, raakte Bloemendaal de videoreferral kwijt. Videoscheidsrechter Sophie Bockelmann constateerde dat er bij een strafcorner van Bloemendaal geen shoot was gemaakt door Rotterdam-uitloper Jesse van Minde. Op de beelden was echter duidelijk te zien dat dit wél het geval was. Bloemendaal voelde zich bestolen.

Uitgerekend in het meeslepende slot van de wedstrijd had Brinkman een beroep willen doen op de videoscheidsrechter. Bloemendaal had na de 3-1 van Tjep Hoedemakers, minder dan dertig seconden voor tijd, één doelpunt nodig om shoot-outs af te dwingen. De Mussen mochten vervolgens een uitspeelcorner nemen, die door Brinkman op doel werd geslagen. Volgens Brinkman kwam de bal op het onderbeen van Rotterdam-uitloper Justen Blok en had Bloemendaal opnieuw een strafcorner verdiend. Scheidsrechter Pieter Hembrecht oordeelde dat het schot van Brinkman te hoog was, waarna de toeter klonk. Vervolgens barstte het Rotterdamse feest los.

De verslagenheid bij Bloemendaal is na de uitschakeling groot. Foto: Koen Suyk

Ik vind dat een hele rare regel. Als scheidsrechter moet je toch altijd zelf de beelden aan kunnen vragen? Thierry Brinkman

‘Ongelofelijk. Echt, écht, écht ongelofelijk. Hoe is het mogelijk dat wij de videoscheidsrechter kwijtraakten terwijl we honderd procent gelijk hadden’, zei Brinkman boos na de wedstrijd. Na de laatste strafcorner verzocht hij scheidsrechter Hembrecht om zelf de video aan te vragen. Maar hij kreeg naar eigen zeggen te horen dat dit alleen mag wanneer het gaat om een (mogelijke) strafbal of een doelpunt. Daarvan was in dit geval geen sprake.

Brinkman: ‘Ik vind dat een hele rare regel. Als scheidsrechter moet je toch altijd zelf de beelden aan kunnen vragen? Daar is het hele systeem toch voor bedoeld, dat dit soort cruciale momenten terug kunnen worden bekeken? Zeker in de laatste minuut van een halve finale. Bij Viaplay heb ik de beelden net teruggezien. Ik vind dat het een corner was.’

Ook was hij niet blij met de straf die zijn teamgenoot Jasper Brinkman kreeg na een overtreding op Olivier Hortensius, tien minuten voor tijd. Jasper Brinkman werd bestraft met geel en een tijdstraf van tien minuten. Toen Tjep Hoedemakers van Rotterdam even later een overtreding maakte op Floris Wortelboer, moest hij met groen twee minuten naar de kant. Thierry Brinkman: ‘Rotterdam krijgt twee minuten voor een overtreding diep op hun eigen helft, wij maar liefst tien minuten voor een zelfde soort vergrijp veel lager op het veld. Leg mij dat maar uit. Normaal gesproken ben ik geneigd om te zeggen dat het altijd aan je zelf ligt. Maar vandaag heeft de arbitrage echt cruciale fouten gemaakt.’

Floris Wortelboer protesteert na de wedstrijd bij scheidsrechters Pieter Hembrecht en Thijs Retra. Foto: Koen Suyk

Zijn afscheid bij Bloemendaal

Tegelijkertijd erkende Thierry Brinkman dat het geen handige overtreding was van Jasper Brinkman, die daarmee zijn ploeg in het slot van de wedstrijd in de problemen bracht. Ook stapelde Bloemendaal fout op fout. Bij de 1-0 van Rotterdam liet international Jorrit Croon zijn man Olivier Hortensius zomaar uit zijn rug weglopen, die daardoor kon scoren. Bij de 2-1 van Rotterdam kon Joaquin Menini helemaal vrij het halve veld oversteken. Vervolgens bediende hij Dylan Lucieer, die scoorde.

‘We dwongen het zelf totaal niet af. We hadden echt een hele slechte dag. Door onze eigen fouten gaven we de goals weg. Dat moeten we onszelf verwijten. Dat is duidelijk. We hebben onszelf tekort gedaan’, zei Brinkman, die in de heenwedstrijd twee kansen miste om Bloemendaal een betere uitgangspositie te verschaffen. Zaterdag won Bloemendaal met 1-2, maandag won Rotterdam met 1-3.

Door de uitschakeling is er na negen seizoenen een einde gekomen aan het avontuur van Brinkman bij Bloemendaal. Hij speelt na de zomer voor Den Bosch. Ook Arthur Van Doren (Braxgata), Tom Hiebendaal (stopt) en coach Rick Mathijssen (Amsterdam) vertrekken. Brinkman: ‘Deze nederlaag doet niets af aan de afgelopen negen seizoenen. Ik heb hier een schitterende tijd gehad, bij een schitterende club. Maar deze nederlaag doet natuurlijk wel ontzettend veel pijn. Ik moet dit echt nog even een plekje geven.’