Alleen Jip Janssen beukt gat in ‘witte muur’ in Wagener Stadion

Alexander Cox bouwde als coach van Kampong zijn vele successen op een solide defensie. In dienst van Amsterdam liet Cox donderdagavond zien dat hij de kunst van het ‘metselen’ nog niet is verleerd. Zijn oude club beukte donderdag lange tijd zonder succes op de witte muur, maar kreeg hulp van Boris Burkhardt die onnodig een strafcorner weggaf. Hij gaf Jip Janssen zo de kans om uit te groeien tot de held in het Wagener Stadion. Door de 0-1 zege staat Kampong nu alleen aan kop in de Tulp Hoofdklasse Heren.

Amsterdam-aanvaller Micro Pruyser vond de uitslag na afloop terecht. ‘We hebben het moeilijk gehad vanavond, erkende Pruyser, die baalde van de fatale strafcorner. ‘Het is zonde hoe we die hebben weggeven. Buiten de cirkel. Dat is een zure.’

Derck de Vilder van Kampong was na afloop tevreden: ‘Ik denk dat de overwinning terecht is. Wij waren de betere ploeg, al vond ik dat we in ons spel te slordig waren en meer kansen hadden moeten creëren.’

Sentimenten

De wedstrijd tussen Amsterdam en Kampong was er vooraf al een vol sentimenten. De meest pregnante: het weerzien van Robbert Kemperman met zijn oude club. ‘Apart en bijzonder’, noemde de nummer 14 van Amsterdam dat vooraf. Hij droeg tien jaar lang het blauw van Kampong. Het weerzien met zijn oude ploeggenoten werd geen succes. Kempie kon zijn stempel niet drukken op de wedstrijd en viel ook nog eens vroegtijdig geblesseerd uit.

Robbert Kemperman in actie tegen zijn oude club Kampong. Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

Kemperman beleefde de grootste successen in Utrecht onder leiding van zijn huidige coach Cox. In die periode liep ook Tim Oudenaller al in de jeugd als trainer rond bij Kampong. Oudenaller noemde Cox voor de camera’s van Viaplay ‘mijn leermeester’. Als coach van Kampong moest de leerling het tegen die leermeester opnemen. ‘Hij had zich extra goed voorbereid’, erkende Oudenaller, die daarom niet verrast kan zijn geweest dat hij in het Wagener Stadion een sterk defensief Amsterdam aantrof.

Sterke start

De van Schaerweijde afkomstige coach, die met Kampong graag aanvalt, zag dat zijn ploeg de goede start van de competitie (zes uit twee) bij het begin van de wedstrijd een passend vervolg gaf. Kampong opende sterk en zette de thuisploeg direct onder druk. De eerste kans was voor Jelle Phijffer, die na een gave ’tennis-assist’ van Terrance Pieters de bal op de klomp van Joren Romijn sloeg. Aan de andere kant zorgde Valentijn Charbon voor gevaar met een mooie loopactie, maar hij strandde in de cirkel op een Kampong-stick. Het waren in het eerste kwart de spaarzame hoogtepunten, waarvan de weinige hockeyfans in het natte Wagener Stadion konden genieten.

Jip Janssen probeert Mitton van de bal te ontfutselen. Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

In het tweede kwart veranderde amper iets aan het spelbeeld. Amsterdam metselde een muur rond de 23-meterlijn waar Kampong zich keer op keer op stuk liep. De thuisploeg verdedigde geconcentreerd en clean, waardoor het team van Cox ook geen corner weggaf. Aan aanvallen kwam Amsterdam zelf ook amper toe, maar de ervaren Cox weet dat er altijd een kans komt. Die was er vlak voor rust na een actie van Bram Huijbregts die Brent van Bijnen bediende, maar de aanvaller kwam niet tot een schot.

Extra gas

In een poging het verzet van Amsterdam te breken gaf Kampong na rust nog een dot extra gas. De thuisploeg gaf echter geen krimp onder leiding van de ijzersterk spelende Australiër Matthew Dawson. Tot het Amsterdamse talent Floris Middeldorp wat onhandig zijn tweede groene en dus gele kaart pakte. Met tien tegen elf wankelde de thuisploeg voor het eerst en zag het Daan Dekker op de lijn redding brengen. Maar tot treffers leidde de storm aan Utrechtse aanvallen niet.

Dan was het natuurlijk wachten op die ene grote kans voor Amsterdam. Die kwam in het vierde kwart. Na een steal van Middendorp kreeg Valentin Verga een grote kans. Via zijn stick kreeg de sterk spelende Lars Balk de bal tegen zijn been: strafcorner. Dit moet hem zijn, moet Cox hebben gedacht. Met de Indiër Rupinder Pal Singh op de kop van de cirkel was dat ook geen slechte gedachte. Balk corrigeerde zijn eigen fout door de corner er goed uit te lopen.

Held

De aanvallende actie van Amsterdam zorgde voor wat bibbers bij Kampong, dat voorzichtiger ging aanvallen. Dat de gasten toch een kans kregen, was volledig te danken aan Boris Burkhardt. De aanvaller sloeg na een fluitsignaal volledig onnodig de bal weg. Strafcorner, oordeelde arbiter Michiel Otten.

Met Jip Janssen aan het kanon zag Cox op de bank het noodlot al aankomen. De aangeef was goed, net als de stop, waarna Janssen alweer zijn vijfde treffer van het seizoen tegen de plank gooide: 0-1.

Kampong viert de 0-1. Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures.

Burkhardt kreeg kort na de openingstreffer van Janssen de kans om van schlemiel de held te worden. Maar uit een strafcorner slaagde hij er niet in om Harte te passeren.

De heldenrol ging daardoor naar Janssen, die niet alleen scoorde maar met een ultieme duik in de slotseconde ook nog eens Mirco Pruyser van de gelijkmaker afhield.